critica la harry potter

Ca tot vorbeam despre subiect, am vazut in Cotidianul articolul acesta, in care autorul sumarizeaza 2 pareri la adresa fenomenului Heripotericesc, una critica, una laudativa, plus a lui personala (care e si si), plus numerosi comentatori. Mi s-a parut interesant, ma asteptam sa apara un nemultumit cu prestanta :), respectiv dl. Bloom cel serios.

Am gasit unele idei interesante in articol. La intamplare, din ce-am tinut minte:

– HP nu se compara cu Alice in tara minunilor, de exemplu. De acord. Alice e mult mai incifrata, mai plina de
straturi. Poate de aia a fost una din putinele povesti care NU mi-a placut cand am fost mic :P. Ceea ce nu inseamna ca nu e literatura adevarata… pentru oameni mari, chiar. de gustibus. In apararea dnei Rowling as mentiona ca a reusit sa scrie fiecare carte pentru varsta ei („lui”), ceea ce mi se pare remarcabil. Poti sa „cresti” cu Harry Potter, si citind o carte pe an incepand de la varsta de 11, ajungi la 17 si in fiecare an volumul respectiv ramane „pe varsta ta”.  

– HP e plina de clisee.. de acord, am zis si io. Prin ce se distinge de "duzine" e cadrul fundamental original in care sunt plasate aceste „clishee”, si lumina imbucurator de creativa in care au fost puse. Astfel, o istorie simpla, "cu eroi", dar foarte bine spusa, vine manusha pe nevoile omului de azi… cu atat mai mult cu cat HP e o poveste noua si proaspata, dupa mii de ani de spus povesti. Mai rar. 

– filmele HP sunt mai bune decat cartile. Dezacord. Total. Sunt de parere exact opusa, cartea e un univers atat de colorat, cu atat de multe amanunte si nuante, incat nici un film nu va putea sa-i redea toata bogatia. Singurul avantaj al filmului sunt, intr-adevar, meciurile de vjthatz, o incantare :).

– Succesul HP e exclusiv marketing. Dezacord. Articolul acesta dintr-o revista la fel de serioasa, der Spiegel, povesteste cum ca succesul rasunator al primului volum a venit FARA PIC DE MARKETING. A fost tiparit in original in 1000 de exemplare, iar cererea a explodat pe cale „underground”, fara reclama. Deal-urile intzelepte de marketing ale dnei Rowling au venit abia dupa aceea, de s-a creat industria.. care mie personal mai mult imi altereaza
bucuria cititului, amenintand, intr-adevar, cu saturatia. De aceea incerc sa ignor si sa ma concentrez pe… volumul 7 :). Mai face ceva marketingul asta. Creeaza asteptari. Eu am avut asteptari minime de la carte, tocmai din cauza promovarii comerciale, credeam ca e o prostie, si am avut o surpriza extrem de placuta. Daca insa crezi marea cu sarea de la televizor si te astepti la cine stie ce, s-ar putea ca experienta sa fie diferita… si uite asa ajungem din nou la vorba lui Einstein, totul e relativ :)

15 gânduri despre “critica la harry potter

  1. Vijhat e traducerea pt „quiditch”? Ce imi mai scapa din termenii in Ro ai lui HP? In franceza te rostogolesti de ras. De pilda Snape e professeur Rogue, iar Hogwarts – Poudlard.

    Daca te apuci sa faci critica universitara la cartea asta, poate nu da bine. Dupa ani de zile de studii despre cum e mai bine sa sfarteci un text, am ajuns la concluzia ca cea mai importanta e placerea lecturii. Evident, nu te poti feri de mode si best-selleruri, dar criteriul dupa care ma ghidez lately e „imi place, citesc”. Daca ne apucam de fiecare data sa citim cronica inainte de carte, sau chiar dupa, ca sa constatam daca a meritat sau nu sa ne placa, unde ramane bucuria descoperirii personale a cartii.

    O chestie care mi-a placut tare la HP este ca personajele iti devin foarte dragi, poate de asta m-am incapatanat sa le si urmaresc pana la sfarsit. Si mie mi-au placut mai mult cartile decat filmele, care mi s-au parut scurte de fiecare data si dupa gustul personal de copil intarziat, mi-ar fi placut sa fie chiar seriale de gen Arabella, care sa arate TOT ce se intampla in carte.

    Apreciază

  2. snape e plesneala, longbottom e poponeatza, sprout e lastar, voldemort cap-de-mort… altfel, traducerea romaneasca mi se pare reusita, si n-a fost chiar usor. rogue si mai ales poudlard (!!) imi suna, no offense, nasol. poate e kestie de obisnuinta :).
    macar ai nostri au avut decentza sa pastreze hogwarts-ul hogwarts. si hagridul hagrid :)

    Apreciază

  3. …multe, multe, multe clisee, (mi-ar fi placut ceva mai putine) mult marketing (ignorat cu desavarsire)_singura chestie de oaresce marketing care a prins twisted e "omerta" impusa de sora 13 pana termina cartea…

    respect pentru faptul ca a reusit sa tina cu ochii lipiti pe carte si mintea zburand aiurea copii (si nu numai), care in rest au nasu lipit de pixeli si a caror imaginatie e populata numai de Transformeri si Bionicals.

    respect pentru ca i-a scuturat pe Incuiati (care am fost) si cu vraja care in lumea noastra se numeste talent a reusit sa ne faca sa uitam ca exista deadline-uri, clienti nazurosi si grabiti, contracte plicticoase…si tot restul…(daca nu aparea in cartea faza cu schimbarea vremii ca semn clar de venire a stim-noi-cui, _sa vina asadar apocalipsa :))))_uitam si de incalzirea globala :)))…

    iar pe carcotasi ii previn…. o sa va ajunga vraja din urma imediat ce va vor implini copiii varsta de mers la gradinta si va vor pune sa le cititi HP.

    :)

    Apreciază

  4. da, am mai auzit parerea asta, din guri "conservatoare" si "pastratoarea ale traditiei crestine cu frica de vrajitoare, care are de a face cu ghiavolu". ori, mie mi se pare ca "heripotereala" tocmai ca demistificiziaza toata aceasta tema si o pune intr-o lumina nostima. transformand-o in poveste, de fapt submineaza aura de importanta pe care si-o dau vrajitoare tip "mama omida".
    uita-te in jur, cate superstitii si misticisme inabusheaza populatia. macar in lumea lui heri li se da o nota comica.

    (replica de mai sus presuspune ca ai vorbit serios. daca ai glumit, se adreseaza celor care :)

    Apreciază

  5. am vbit serios.

    nu spun ca dpdv artistic e bine realizat. am vazut un singur episod (sau 2?) si mi-a ajuns.

    prefer sa nu ma joc cu focul. nu te contrazic, insa… stii, "ghiavolu" nu e chiar asa de negru, el vine pe cai subtile, te face sa razi…

    apropo: tema. cum vi-l imaginati pe cel rau?
    – monstru, cu multe coarne, negru ca d_ _ _ _ l?
    – sau un inger de lumina?

    desi oamenii si-l imagineaza in toate felurile, realitatea e ca Lucifer a fost cel mai frumos, stralucitor, inteligent inger.

    el stie cum sa ne amageasca. rade alaturi de noi, insa are mii de ani experienta in lucrul cu oamenii.

    desigur ca fiecare probabil ca isi va mentine propria parere. insa nu uitati ca lupta e grea.

    sa ma opresc, ca sa nu fiu acuzat de prozelitism :)

    Apreciază

  6. banuiam ca ai vorbit serios :)

    nu stiu ce e aia prozelitism, dar am dat pe gugl si am aflat :)

    cred ca are multe fetze.

    ce parere ai, ca sa lupti mai eficient tre’ sa-ti cunosti dusmanu cat mai bine?

    Apreciază

  7. "realitatea e ca Lucifer a fost cel mai frumos, stralucitor, inteligent inger"…..eu credeam e ca e cainele ala mic, negru carliontat si aproape simpatic din Faust…:).

    Apreciază

  8. – explorish: daca vrei sa lupti si sa castigi, trebuie sa stii cu cine lupti. daca te aventurezi orbeste… oops! nu este gresit ca un crestin sa stie despre cel rau. daca faci un cult, o intreaga doctrina… deja te inchini altcuiva. insa a sti cu cine trebuie sa luptam, e esential.
    Un text din NT spune: Efeseni 6:12
    "Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti."

    Unii isi imagineaza ca lupta dintre bine si rau e..o joaca, unmit, o povest ede adormit copiii, ceva pt babele de la biserica (de ce nu si tinerii? moartea nu are varsta!)

    -luna: chiar la sfrasit se va arata ca un inger de lumina, incercand sa amageasca pe cat mai multi. caine? :) Pavel ne-a lasat scris: "Cercetati toate lucrurile, insa pastrati doar ce este bun" (parafrazare, scz)

    no, io-s crestin, pocait (amin, as vrea io sa fie asa), poate vi se pare ca sunt nebun. nu sunt.

    in ultimii ani au aparut o serie de filme si carti, productii ale tarilor "civilizate" care lovesc direct in crestinism, iar producatorii se autointituleaza "crestini". inexplicabil omeneste. exact ca in textul din Apocalipsa: "Leul se zbate, cautand pe cine sa inghita" (sorry ca nu stiu prea bine citatele, dar daca ati citit Biblia stiti dspr ce vb)

    Apreciază

  9. pai, si in spetza de fatza, cum afli? cum ajungi sa iti cunosti dushmanu? (nu-i la micheteaux, chiar is curios de parere. am io o banuiala cam care ar fi, da’ sa vdm daca am nimerit-o :)

    Apreciază

  10. problema e ca nu vreau sa il CUNOSC. doar stiu cu cine am de luptat, ce piedici trebuie sa evit si asa stiu cum sa inaintez pe campul de lupta. cu Generalul langa mine. (a se intelege cine este Generalul)

    Apreciază

  11. explorish, ia pune tu mana pe Biblie si citeste. o sa gasesti acolo multe lucruri uimitoare. atentie: nu e o carte oarecare. sper ca stii cum se utilizeaza. daca nu, trimite0mi un email si pot sa iti dau cateva indrumari, fara sa ma var in viata ta, doar indrumari.

    Apreciază

  12. Desi cu intarziere … pana la urma tot nu m-am putut abtine…asa ca iata cateva cuvinte catere stirist…

    sper ca "harripottareala" nu o sa te faca sa crezi ca de acum toti pustii, si nu numai, o sa umble cu nuiele si glugi pe cap incercand sa faca vraji sau invocand "raul" provenit din tot amestecul asta "pagan"…daca e sa citesti cartile iti poti da seama cu foarte mare usurinta ca ideile de baza sunt pana la urma prietenia si puterea data de magia iubirii…si ca iubirea fata de semeni si nu ura este cea care invinge in final, etc, etc,….si mi se pare ca pana la urma iubirea e pana la urma si esenta crestinismului, sau?

    "in ultimii ani au aparut o serie de filme si carti, productii ale tarilor "civilizate" care lovesc direct in crestinism, iar producatorii se autointituleaza "crestini"." ….

    ori fi fericiti cei saraci cu duhul, dar cu liberul arbitru cum ramane?…

    Apreciază

  13. ce spui tu e umanism. ce spun eu e crestinism. diferenta imensa.

    ba da. dragoste, iubire, asutarea semelilor, facerea de bine, sentimente iesite din inima… insa toate acestea incununate in Hristos. ori… scuza-ma, dar filmele arunca niste idei subtile la adresa lui Dumnezeu, prezentei Lui in viata oamenilor, lucrarea de mantuire, atotprezenta, implicarea Lui… de te doare capul.

    liber arbitru? da, fiecare crede ce vrea, face ce vrea, isi va lua rasplata pt ceea ce a facut si crezut. insa atacurile, si acestea venite din lumea crestina (!!!), s-au intetit. tulbura vietile a milioane de oameni. "pai.. ca e propria parere… ca sunt rezultatele studiilor mele… nu mi-e teama sa afirm ca Satana si-a inceput campania. iar agentii lui sunt la lucru, semanand neghina in ogorul cu grau.

    1 Petru 5:8 Fiţi treji, şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte, şi caută pe cine să înghită.

    Apocalipsa 12:12 De aceea bucuraţi-vă, ceruri, şi voi care locuiţi în ceruri! Vai de voi, pământ şi mare! Căci diavolul s-a pogorât la voi, cuprins de o mânie mare, fiindcă ştie că are puţină vreme.

    Apreciază

Comentezi?