22 de gânduri despre “românii si hoţia – partea a 2-a

  1. stateam si ma gandeam ca un popor care il are pe Pacala "erou popular" deh…dar scriind aceste cuvinte mi-am adus aminte ca si ei il au pe Münchhausen si pe Till Eulenspiegel.

    Apreciază

  2. o sa repet argumentele initiale

    e vorba de gena: geto-romano-cumano-turco-slavo-tataro-maghiaro-armeano-rroma! e gena! le-am disociat, dar de ‘geaba! daca e gena "mixata", convingerile urmeaza indeaproape "natura". si daca convingerile "o cere", atunci educatia "simte". daca educatia sufera, societatea e virusata…

    vorbim de comportamente inconstante, eratice, circumspecte, cinice, impredictibile, conservative. poti bineinteles sa vezi ce e in complementaritate si sa constati ca romanu’ ar putea sa iasa un animal interesant: inovativ, spiritual, ambitios, talentat.

    Apreciază

  3. nu-s convins. cred ca gena de "supravietuire prin efort mai mic" o au toti, elvetieni, suedezi, nemti, americani. toti "strictzii". toti fura, toti incearca sa "scape mai ieftin". din fericire, la ei "stricteztea" e tot o forma de supravietuire "prin efort mai mic". nu cred ca e gena. poate clima sa aiba vreun rol, aici ar mai fi de discutat. (influentzeaza clima gena? maybe :D)

    Apreciază

  4. atunci explica-mi de ce ziaristi sportivi si membrii de federatie de natatie luau solnite, furculite, lingurite si alte cele de la restaurantele din hotelurile unde erau cazati… si croaissante… si iaurturi… si unt… si branze topite, de-ale in tipla rosie: puneau punga la marginea mesei si pur si simplu trageau cu mana!

    spune-mi de ce sportivii, dintotdeauna, au furat (unii cu gentile, altii cu haine puse pe dedesuptul hainelor lor).

    o sa zici: din saracie si lipsa de educatie! WRONG!!! se faceau scenarii, strategii… stii de cate ori am ramas la hotel de jena si teama ca vor fi prinsi si ca ne vor lua pe toti la bulau?

    e valabil si pentru cacanarii care se baga la semafor pe trecerea de pietoni in fata ta… se simte tare, se simte jmecher! te-a facut! are orgasm intelectual ca a ajuns acolo in fata ta! fara sa conteze cine esti!

    si mai spune-mi hertz, de ce ne bagam noi, studentii emeriti ai REI, la cozile de la uffizzi si academia di florenta si alte destinatii in fata tuturor si ne dadeam studenti la arhitectura: "tempus, tempus, art students, like erasmus"?! iti amintesti remarca "moka"? nick, tu, daca esti pe faza? va amintiti ce destepti ne credeam ca i-am prostit pe fraierii aia de la casa, oameni de buna credinta?

    E IN GENA!!!

    Apreciază

  5. facultate de elita din america, actualmente locul 4 in clasamentul „undergrad”. Se fura biciclete. La greu. Inclusiv a mea. Era un singur roman in tot campusul, si ala n-a luat-o :).
    studenti de la o facultate inginereasca de elita din elvetia au gasit o metoda sa fenteze si sa asculte ilegal un post de radio american pe internet, care nu emite in europa din cauza de copyright. Nu numai ca au facut-o, dar au si publicat toata documentatia pe net, sa stie si altii. Nu-s romani. (da’ o sa incerc si eu :P)
    o fi varsta? Sau gena o au toti?
    de acord, insa. E greu de gasit raspunsul, ca vine mereu intrebarea cu ce e primu, ou’ sau gaina. Societatea cu morala la pamant e de vina? Sau gena influenteaza societatea in the first place? Acu’ ai mai sari coada la uffizi? Probabil ca nu. n-o fi avut si varsta o influenta mare? Teribilizmu? Ca la altceva nu puteam fi superiori pe vremea aia, si omu simte nevoia sa fie „al mai tare” in ceva, macar in ceva, mai ales la varsta respectiva. Ca paranteza – io nu stiu sigur daca n-as mai sari-o, daca as putea. dar nu se mai poate. Adica, costul de oportunitate in a o sari e mai mare decat statul la coada. Nu se reduce cumva la treaba asta?
    Ei, dar pentru asta trebuie aplecata legea. Reguli de fier aplicate cum trebuie. Si s de acord, e greu de raspuns: la noi nu se aplica legea din cauza genei… politistilor?
    Si totusi, sunt atatea exemple de oameni fundamental cinstiti. Se zice ca furam din saracie – dar intre cei mai saraci ii gasesti pe cei mai cinstiti.
    Imi ia neuronu’ foc :).

    Apreciază

  6. Daca definesti "gena" prin lipsa cultivarii elementare a respectului de sine si a celorlalti si a "jenei" atunci e destul de greu de modificat toata treaba.
    Ar fi prea simplu sa fie cealalta gena. Viitorul stranepotilor ar fi salvat prin evolutia medicinei genetice. :).

    Apreciază

  7. Eu nu cred ca este in "gena". Problemele genetice sunt greu controlabile si de schimbat (de genul, nu iti dai seama ce faci, nu ai cum sa te schimbi, etc.) Pe cand romanii sunt foarte constienti de ceea ce fac, stiu ca ar avea o optiune sa nu faca lucruri rele, dar majoritate timpului aleg totusi sa nu aiba scrupule, sa fure, sa fie invidiosi, "sa moara si capra vecinului" etc.
    Eu cred ca poate fi vorba de lipsa sistemica a educatiei morale/religioase. Ea lipseste din familie cand esti mic (parinti/bunici care ar impartasi cat de cat o tenta/varianta religioasa), lipseste de la scoala cand cresti(nu exista nici un cod moral predat in scoli), lipseste din societate cand esti om matur (pana si bisericile sunt corupte).

    Apreciază

  8. eu cred foarte mult in preluarea genetica a obiceiurilor… nu uitati va rog, ca dincolo de ratiuni, corpul nostru este unul de animal… mostenim!

    accept argumentul lipsei de educatie… asta am si spus: educatia se resimte! de ce? pentru ca acel cod moral/ religios/ etic nu are cine sa il predea oportun, activ, constant. este un cerc vicios: societatea de azi e bolnava (cu asta suntem cu totii de acord); educatia este limitata si influentata de modele viciate sub toate formele: basescieni, becalieni, tariceni, remesi, videni, geonesti, vadimisti… astia sunt! sunt toti! deci buna morala, bunul simt, nu au cum sa se propage, decat izolat, punctual.

    de aceea sustin cu convingere ca pe undeva suntem alterati pe fond, daca este sa vedem numai partea rea… eu nu sunt un romano-fob! din contra, sunt romano-fil! with all respect, am ales sa continui sa traiesc aici… nu stiu sa va spun de ce. si daca se leaga cineva de romani, sunt in stare sa il linsez, tocmai pentru ca nu avem numai bube in cap! a murit o italianca… de aici au explodat toate!

    discutia in sine porneste cred de la o premisa gresita… romanul are o gramada de alte valente. cu toate astea, nu reuseste sa isi depaseasca conditia. pentru ca e superficial de la un punct incolo… cauta scurtaturi… ca noi in Italia. ne atingem limita superioara mai devreme ca altii.

    de aceea, sustin ca avem o problema genetica: perpetuarea unei variante alternative nu exista!

    Apreciază

  9. sa inteleg ca problema noastra e ca ne tragem "din temnitele de la Rim"? Adica avem mostenirea genetica de hoti trimisi pe meleagurile mioritice sa romanizeze….unde umbla vorba ca si daci (care desi erau "cei mai drepti dintre traci") ii mai fentau la gramajul monedei pe romani… deci bagaj genetic corespunzator in toata puterea cuvantului. (in cazul asta ar fi vai de mama australienilor).
    eu nu zic ca nu e o problema de masa, dar cred ca extrapolarea genetica e un pic exagerata.
    si apoi nu cred (intre timp) ca altii au material genetic mai bun. Cand eram mica eram total fascinata de cultura japoneza si de codul lor al onoarei, de strictetea lor. poate asta a fost si unul din motivele pentru care m-am apropiat intr-un fel sau altul de cultura respectiva. apoi am avut ocazia sa cunosc mai indeaproape niste japonezi, sa vorbesc cu ei..etc. si am aflat ca de fapt in spatele tuturor regulilor care ii fac sa fie campioni ai onoarei se ascund oameni rai, da rai, rai, dar care sunt tinuti in frau tocmai de aceste coduri uneori foarte sofisticate pentru noi. pentru ei cred ca e un mod de a supravietui. …

    asadar eu nu cred in problema genetica, ci mai degraba in lipsa unor astfel de coduri de etica.

    si sunt de acord cu faptul ca ne atingem limita superioara mult ai devreme decat altii. poate tot din lipsa acestor "scarite etice" pe care sa ne cataram un picut mai sus.

    in incheiere pentru amuzament: reclama pentru atragera turistilor nemti in polonia: veniti si ne vizitati… masina dumneavoastra e demult aici:).

    in aceeasi ordine de idei amuzanta, sau nu, putem sa le spunem italienilor "we are back".

    Apreciază

  10. adica cum "preluarea genetica a obiceiurilor"? cum ar veni, ne adaptam genetic la societate? nu stiu daca genetic sau doar psihologic (o avea vreo interinfluentza? :P)

    asta cu genetica mi se pare simplu de verificat. a se lua pui de romanashi crescuti izolati de propria tzara, in familii straine, de preferat, ca sa vezi strict genetic, dar cred ca rezultate asemanatoare sunt si in familii stabilite afara de generatia 2-3 – ma indoiesc ca au "gena furtului" mai mult decat conationalii lor, de unde or fi.

    dar ce e "gena furtului"? a scurtaturii? a "supravietuirii fara munca"? e de fapt a supravietuirii eficiente, si o au toti! iar gena se adapteaza la …mediu :). cum ziceam, cred ca e o problema de cost de oportunitate – la noi costul de oportunitate la inshelaciune e mic – societatea tolereaza, de cele mai multe ori scapi nepedepsit. la ei nu. crezi ca-i asa din cauze genetice? cred ca e mai degraba sindromul "maimutele si banana". stiti povestea – mai multe maimute intr-o cusca, o banana la inaltime, cum incearca una sa se suie la banana, is improscate toate cu apa rece. dupa cateva incercari nici nu se mai uita la banana. scot o maimuta din cusca, baga alta. asta, hop repede la banana. celelalte o plesnesc si n-o lasa, ca stiu ele. dupa o vreme se potoleste. e scoasa alta maimuta, bagata una fresh. si aia hop la banana – astea jap! stai aici. inclusiv aia de nu stie de ce, dar da si ea. procedeul se repeta pana nu mai e nici o maimuta care STIE de ce nu e voie la banana, dar obliga orice nou-venit sa nu se suie s-o ia.

    FRICA e impulsul primordial, (de fapt, expresia costului de oportunitate), cum e la mine amenda de 1.1 secunde (stii cum mi-o ramas in cap?…), dupa care intervine rutina.
    noi de la tzepesh incoace n-am avut impulsul primordial. frica a fost mereu "de dusmani", "de ALTZII", dar nu "de lege". "de constiinta". orice e permis in lupta "cu altii". asa se duce de rapa interiorul, spre care nu mai privim, consumati de obsesia cu "problemele din exterior".

    era ordine pe vremea lui tzepesh. din pacate ordinea aia, nascuta de frica, n-a avut timp sa se transforme in rutina. a trait prea putin nebunu… asta traind acum, ca probabil daca am fi trait pe vremea lui, multi l-am fi vrut dus, inclusiv eu… ca nu e "democratic" :).

    inca ceva. faza cu romanii nu au educatie de acasa, cei 7 ani – i dont buy it much. uitandu-ma in jur si aducandu-mi aminte, tind sa cred ca majoritatea avem o educatie "sanatoasa" de acasa, unde furatul e in top 3 faradelegi. nu cei 7 ani de-acasa snt problema, ci mediul in care ne miscam de la 4 ani incolo… e o carte, "the nurture assumption", care zice ca mediul , mai precis "peer group"-ul are semnificativ mai multa influenta asupra dezvoltarii caracterului decat parintii. mediul tre’ sa ne dea "scarile etice" pe care sa ne catzaram (nicely put :). dar nu ni le da pe cele mai corecte si inspirate. in ciuda celor 7 ani de-acasa cu principii extrem de clar stabilite am sarit coada la uffizi si cautat scurtaturi si cu alte ocazii. mi-a fost intotdeauna jena, principial vorbind, dar n-a fost destul. dar asta nu e de la anii de-acasa… asa-i, romanul stie de cele mai multe ori cand face o prostie, si o face cu buna-stiinta… la ce e "artist" e sa gaseasca scuze.. pe care uneori le si crede. ulterior.

    de ce e mediul asa cum e? mai multi factori, in general de instabilitate. istorie, geopolitica, clima, mixul de culturi (aici snt de acord ca are o influenta, da’ culturala, nu genetica – nu stiu insa daca nu cumva zicem acelasi lucru :). o fi ceva care ne defineste? care ne deosebeste de unguri, de exemplu, sau polonezi, sau, poftim, portugheji, catalani sau retoromani?
    genetica? nu stiu… ne-ar trebui niscai biolog.

    Apreciază

  11. da’ stai ca m-am enervat cu nervii :)

    tu ai deschis discutia ca romanu’ fura… acuma gasiti argumente ca sunt si altii rai, hoti, puturosi (olandezii de exemplu)… care e the scope?

    Apreciază

  12. seufz…pai cred ca a inceput cu articolul lui cartarescu care dadea exemple de generalizarea furtului bazat pe lipsa de educatie morala… ca uni fura, altii fura, toti fura, de la oameni cu scaun la cap (va rog cititi printre randuri)la persoane publice etc.
    … eu aruncasem cu pacala banuind ca asa sunt romanii pacaliciosi, dar mi-am amintit de muenchhausen si till care erau si ei cam mincinosi, deci nu e baiu doar la noi, si iar ajungem la scarite…
    apoi ai venit tu cu gena…puiu cu peers, andreea cu lipsa sistemica a educatiei morale*religiosae si cu capra vecinului…iar puiu cu scurtatura, tu cu variantele alternative, eu iar cu extrapolarea, ne-am ametit unii pe altii…si uite asa am ajuns la "si acum ce facem?"
    1. ne luam de varful motului si ne exportam in desert?
    2. ne propunem de ieri sa nu mai mergem fara bilet sa ne cumparam licenta de Windows …(vezi afirmatia de legenda la vizita lui Bill Gates in Romania)sau folosim open source, nu mai piratam nimic?
    3. bem un ceai bun sa ne calmam :) si facem lista cu ce poate imbunatati fiecare. eu inca cred ca exemplul personal are efecte nebanuite.
    4. …..
    5. …..
    6. mai lucreaza cineva la ora asta?:).

    Apreciază

  13. staiashieaa… am deschis discutia cu perceptia, n-am zis ca rumanii fura. incercam s-o deslusesc, pe perceptie (se vede ca am fost deosebit de clar :D). apoi mi-a zis nick de acel articol pe tema.

    nu cred ca suntem genetic mai furaciosi ca altii, era insa faza cu toleranta la mica infractionalitate, si apoi faza ca nu producem destule stiri pozitive pentru media internationala. combinatia nefericita a dus la crearea perceptiei cu pricina.

    toleranta la mica infractionalitate era o chestie de mediu, de societate, nu de gena, si nici de familie (by the way, renunti la argument din convingere, sau din oboseala, sau ca-i tarziu? nu, ca mai e loc si maine :)

    solutia? norocul. norocul sa tina pacea pe pamant, asa fragila cum e ea, sa mearga economia. si cu ea:

    deschidere catre exterior, cat mai multi romani sa calatoreasca sa vada cum e la altii.

    hotii dintre ei sa fie prinsi (macar la altii, daca nu la noi) si bagati la zdup nemilos.

    UE sa ne forteze sa mai aplicam din legi, din alea "mici", gen amenzi, etc., care sa provoace frica pecuniara la abatere. la orice abatere.

    intoarcerea capsunarilor.

    factorul "rusine", care sa creeze peer pressure. poate asa, daca cu vorba buna nu.

    puterea exemplului, intr-adevar mare. greu pana se ajunge la "masa critica" de exemple pozitive.

    timp.
    timp.
    timp fara mari shocuri.

    and prayer. lots. :)

    intre timp ti-am pregatit una la tine la takeda. ca ai lovit alt punct interesant :). ma duc sa incarc.

    Apreciază

  14. io am inteles ca omu’ a zis asa: dom’le, furam toti, si noi, si ei, da’ ei macar mai au niste coduri pe care le respecta…
    sau n-am inteles bine? :D

    zic ca 3, adica bem un ceai bun sa ne calmam, pe urma ne rugam de sistemul judiciar sa-i arda la lingurica pe aia care calca pe-alaturi inca de-aici, din romanica, pe urma mai descarcam un joc de pe torente ca nu-i frumos sa te coste doua milioane jumate ceva ce folosesti o luna, pe urma mai bem un ceai bun si mai vedem.
    (nu ma luati in seama la ora asta, curat si io pusca pe-aici)

    Apreciază

  15. – da: procentul de oameni care fura din total este mai ridicat la
    romani fata de alte populatii – test simplu: lasa usa deschisa la un
    magazin la care propritarul e plecat 10 minute si un client in fata
    magazinului – un neamt si un roman – in timp ce neamtul mediu ar pazi
    usa pana la intoarcerea propritarului sau ar anunta politia, romanul
    mediu ar intra probabil rapid sa palmeze ceva la repezeala si sa o
    taie. Consider ca nu poate fi pusa la indoiala aceasta situatie (din
    pacate).

    Nu cred ca este insa neaparat o kestiune de gena cum zice Takeda, ci
    de sistemul de reguli (familii, institutii, valori) in care a trait
    populatia respectiva – atat ancestral, cat si prezent. Atata timp cat
    40 de ani au existat la noi reguli stricte, dar impuse de cine nu
    trebuia, poate ca era chiar o reusita sa furi de la sistem. Dupa ’90,
    exact opusul – reguli prea moi, astfel ca a devenit facil sa furi,
    nefiind presat de vreo pedeapsa. Ca atare, noi am fost incurajati sa
    furam din diverse motive si incurajarea continua deocamdata. Asa ca mi
    se pare absolut normal ca avem o inclinatie mai mare spre asta. Cel
    mai bine iti explica sociologii kestia asta – ca sistemul e cel mai
    important (Gary S. Becker avea niste scrieri deosebite in domeniul
    acesta, pe care a obtinut si premiul Nobel pentru economie) – ia
    exemplul cu un copil de familie buna (gena) ajuns in anturaj prost si
    un copil din familie proasta ajuns in anturaj bun. Majoritatea
    studiilor arata ca ala care va incalca legea va fi primul, nu al
    doilea !

    Sistemul explica si de ce atunci cand dai la o parte regulile, din
    diferite motive, populatii considerate "serioase" fac aceleasi lucruri
    – testat de mine pe proprie piele in cazul nemtilor, vezi si exemplul
    New Orleans – marea rusine a fost ca in timp ce viitura le lua casele,
    americanii se ocupau cu furturi cat mai rapide si consistente din
    curtile vecinilor.(!) Practic politia s-a instalat nu ca sa ii ajute
    pe aia sa scape, ci sa previna furturile!! Dar, regulile, revin
    repede la loc …a fost doar o "evadare" temporara.

    De asemenea – da: cred ca tiganii fura intr-un procent mai mare din
    total decat romanii (orice ar incerca sa spuna si unii si altii,
    "miei" nu sunt) – tot din aceeasi cauza – sistemul!! Ancestral:
    populatie tipic nomada, reguli desconsiderate sau lipsa, prezent:
    familii dezbinate, control scazut asupra copiilor, educatie slaba.

    Si mai cred ca vorbele UE legate de integrarea romilor nu-s in vant –
    ci este singura solutie(!), dar este foarte foarte foarte dificila.
    Totul porneste de la numarul claselor in care apuca sa mearga – dovada
    ca romii care fac mai multe clase ajung si ei oameni "obisnuiti" pana
    la urma, la fel ca toti ceilalti.

    Dar apropo de cazul Mailat si de scandalul iscat in Italia – cred cu
    tarie ca romanii nu sunt un popor violent, chiar dimpotriva!! Pai
    ce, noi ne putem compara cu omuciderile lor, cazul Mafia si altele…
    haidi bai – cate crime cu pistoale, arme de foc sau arme albe se
    inregistreaza la noi statistic vorbind pe an – si cate in Italia, SUA
    sau multe alte tari … desi sunt mai instarite decat noi.

    Evident, tot din cauza sistemului – atata timp cat nu exista magazine
    de pistoale, sau nu e o obisnuinta sa ai pistol in casa … (inca!!)
    Cand o sa apara – o sa vezi si la noi crime. Filmul lui Michael Moore
    da explicatii pe tema asta in cazul SUA "Bowling for Columbine" –
    crimele / locuitor sunt in SUA de "n" ori mai mari ca in Canada,
    Australia, UK, Franta etc. etc. – genele is aceleasi, veniturile is
    aceleasi, deci …(!)

    Apreciază

Comentezi?