Paris Bercy, Termopilele handbalului românesc

E pauză. Franţa – România 14-8.

„daca cineva le-ar fi spus francezilor ca dupa 25 de minute ar conduce romania la 7 goluri diferenta, i-ar fi ras in nas”. Citat din comentatorul englez de pe… internet. Internetul merge cu intreruperi care ma enerveaza rau de tot, tocmai am dat un restart, panaceul universal.

Ma doare capul, la propriu si la figurat.

„dati la cap si intre picioare! S-a inteles?” Tadici, in primul time-out. Au respectat indicatia si au dat 3 goluri rapid. Era 5-4 si am crezut ca gata, ne-am revenit, mergem tavalug peste ele.

Da de unde.

Au mai trecut vreo 7 minute pana am dat iar gol. Nicolas e o Palinger la patrat, incredibil.

Am sentimentul ciudat ca echipa Frantei NU e mai buna ca a noastra, dar ale noastre mi se pare ca au plecat convinse ca le vom bate, si le-a blocat portarita, exact ce zisesera ca NU o sa se intample.

Inca n-am disperat. Sa vedem re-priza…

–––––––––––––––––––––––––-

snt epuizat.

In ultima ora am ramas tintuit in fotoliu si nu m-am putut misca. Nici la baie n-am putut merge inainte de primele prelungiri, desi ar fi fost cazul. Toata energia mi s-a scurs prin fotoliu, parchet si la vecinul de jos. Abia inainte de ultimele prelungiri, cand aveam un gol avantaj, mi-am „permis” sa dau volumul tare si sa fug la baie :). Si apoi fuga inapoi si prabusirea in fotoliul tras in fata biroului, ca deh, calculatorul a fost pe post de televizor in seara asta.

…Acum ruleaza un montaj foarte fain cu imagini din timpul meciului si cu bucuria de final. Incet-incet imi revin.

Internetul a mers mai bine in repriza a doua, dupa restart. Ca si echipa noastra.

La pauza am simtit (conform declaratiei de mai sus) ca nu s-a terminat, dar am avut momente cand am crezut ca gata. Ca sa-mi mai distrag propria atentie, imi imaginam cum sa incep partea a doua a „comentariului”, in functie de rezultat. Bai, e nasol cand te implici intr-un meci din asta, ca praf te face. La un moment dat am ajuns in asa hal incat incercam sa ma autoconving: „e doar un joc”.

Aiurea, n-a functionat.

Singura „masura” care a functionat cat de cat a fost cand mi-am zis „incearca sa urmaresti ca un spectator neutru, savureaza spectacolul”. A tinut. Vreo juma’ de minut, asa.

„tensiunea e palpabila”. „what a DRAMA we have here!” – vorbele comentatorului englez, care la un moment dat, nu exagerez, ragushise de emotie.

Am remarcat-o la meciul cu Ungaria, cand jucase foarte putin. Prima data in pauza, cand „rezervele” s-au incalzit cu Talida Tolnai, chiar la poarta din fata mea. Aveau niste fetze de copii, nu pareau mai in varsta de 17-18 ani. „ce cauta copilele astea la lot? Or fi de la junioare? N-au cum. Păi a lasat Amariei si Gogârlă acasă, şi a adus a X-a de liceu aici?! Bre nea Tadici…

Copilele se jucau, aruncau mingi „usoare”, se jucau cu dexteritatea in manuirea mingii. Pana la un moment dat, and una dintre ele a trimis o „racheta” in vinclu, aparent fara efort si cu zambetul pe buze. Apoi, inca una. Si inca una. Tot parca in joaca. Si cu efect, asa, la „arta”, ca copiii cand sunt concentrati la ceva si urmaresc obiectul cu limba scoasa un pic. Am zis – uou. Acum inteleg ce cautati voi la lot. Copila cu torpila, care a si intrat in a doua repriza si a şuierat vreo două gloanţe pe la urechile d-şoarei Palinger, era Cristina Neagu.

Nu ştiu dacă a fost declarată jucătoarea partidei, dar pentru mine a fost meciul ei. Din nou n-a intrat de la inceput, dar cand a intrat s-a simtit. Am recunoscut „racheta”, de data asta trimisă în serios.

Ce sa mai zici dupa un astfel de meci. Cred ca le-am subestimat, si cred ca s-au relaxat dupa pauza. Bine au facut. Meci „epic”, vorba comentatorului englez. As fi zis ca a fost un meci foarte frumos, si daca pierdeam. Spectacol extraordinar. S-a intamplat sa se „alinieze toate astrele”, in cele din urma, pentru noi. Luminita Dinu, catastrofa in primele 60 de minute, a scos 3 contraatacuri vitale si alte cateva mingi salutare in prelungiri, cand era mai mare nevoie. Steluta Luca, „a bit rusty in her play after a long pause”, a dat golurile decisive. Valeria Beşe are, cel puţin pentru mine, o nouă poreclă, „Termopile”.

Spre sfarsitul „timpului regulamentar de joc”, comentatorul englez spunea ca „desi sfertul ungaria-rusia a fost cel mai spectaculos, si aici am avut parte de un meci grozav”.

La sfarsitul prelungirii a zis ceva care s-ar putea traduce cu „rusia-ungaria a fost ‘mic copil’ pe langa nebunia de aici”.

Inca tot ma doare capul. Dar doar la propriu, caci la figurat, snt undeva deasupra norilor, care ploua doar pe oamenii astia de aici. Noapte buna.

28 de gânduri despre “Paris Bercy, Termopilele handbalului românesc

  1. salut, sunt romanul care a scris de meciul cu Ungaria vazut din partea cealalta a tribunei
    vreau sa-ti multumesc pentru felicitari si sa-ti spun ca si tu le meriti;
    am o intrebare: eu iar n-am bilet si as vrea sa merg la Romania-Rusia, stii pe cineva care ar avea…. 5 bilete in plus? (eu, familia si pietenii)
    orcum, chiar si fara bilete plecam la Paris, dar ar fi mai bine sa avem ceva sigur
    merci

    Apreciază

  2. salut, multumesc :)
    nu stiu… eu am luat de pe internet, de pe ticketnet.fr. a fost destul de simpla procedura – doar ca ar fi bine sa ajungeti mai devreme la Paris ca s-ar putea sa dureze „recuperarea”. ei cica au si optiunea „bilet electronic de printat acasa”, dar la mine n-a mers.
    mi-ar placea sa ajung la Ro-Ru, dar nu pot.. multa bafta, toti pumnii sunt stransi! :)

    Apreciază

  3. :D
    multumesc, afterD. din pacate n-am mess; din fericire il stiu pe sopcast :), dar cre’ ca am niscai virusakis care declanseaza dr.watson debugger de imi blocheaza aproape orice program lansez; nu snt convins ca n-au venit via fratele lui sopcast, tvants (stay away of that sh*t). asa ca am cumparat transmisia de pe saitul ihf.info, facuta prin browser/mediaplayer embeduit, carele a mers. era 3 euroi meciul, dar am „prins reduceri” si cu 11 euroi am luat toate meciurile care au mai ramas. asta e, macar e rezolutie bunicica, peste solaris si livesport din cate am vazut. daca ai insa alte idei, nickul cu gmail formeaza o adresa de email :). mersi!

    Apreciază

  4. @explorish

    Alte idei nu-s … daca ai streamul de la ihf e bine , cred ca e peste Livesport1 care a facut rebroadcast aseara la TVR 1 (desi f. buna calitate si la el).

    In schimb avantajul la sopcast era comentariul in romana .. care da alta savoare :)

    asta e linkul de sopcast de la Livesport in caz ca te impaci cu Dr. Watson si ti-e dor de Naum :)

    sop://broker1.sopcast.com:3912/30931

    P.S. daca tot ai pachet full la ihf nu sniffezi niste linkuri ? Sa vada si restul diasporei free ? ;)

    Apreciază

  5. Salutare. Daca tot vreti sa vedeti ceva la TV, trageti o fuga in romania, faceti-va cu ajutorul unei persoane cu domiciliul in Romania un abonament la DIGITV si veti avea 75 de canale (toate canalele romanesti incluse) la o calitate superioara. Eu asa urmaresc in germania tot ce se intampla in Romania. Acoperirea DIGITV (a satelitului mai bine zis) este pe toata Europa si o parte din Nordul africii. Gasiti si pe net.

    Apreciază

  6. Asta da meci cu incarcatura ,si descarcari de adrenalina,uf sa mori nu alta……FELICITARI FETELOR CARE AU LUPTAT EROIC SI NU AU DESCURAJAT……MERITA TOT RESPECTUL……..

    Apreciază

  7. Foarte frumos…. Ai scris foarte frumos… Dar ca orice roman ai dat cu bata-n balta..
    Citez:
    „Si cu efect, asa, la „arta”, CA COPIII cand sunt concentrati la ceva si urmaresc obiectul cu limba scoasa un pic”
    Pai bine ma hahalero, merita fetele cacofonia matale?
    Casca ochiii inainte de a apasa pe SUBMIT, SEND sa ucum naiba i-o zice butonului aluia.

    Apreciază

  8. mersi afterD.
    nu stiu cum sa „snifez linkuri”, da’ suna interesant :p

    sincer, nu prea mi-e dor de comentariul lui naum. mi-ar fi fost, ca imi place mult cum comenteaza de obicei (e unul din cei 2 comentatori romani de sporturi „populare” pe care nu numai ca-i suport, dar imi si plac, el si gradinescu), pana sa aud/vad de la altii cum se pare ca a comentat ultimele meciuri. deci, oameni buni, n-a fost vorba de nici un furt al arbitrilor. comentatorul neutru n-a pomenit nimic, ba dimpotriva, la cateva decizii se pare ca le-a dezavantajat si pe ele. sunt greseli omenesti, judecati de moment. am vazut asta si la altii care au vazut meciul in strainatate cu comentariu neutru. pe bune, suntem penibili cu paranoia ‘furatului arbitrilor’ si autovictimizarea rezultanda. doar pentru ca la noi se intampla nu inseamna ca la altii e la fel. in alta parte oamenii GRESESC (ca de exemplu eliminarea valeriei bese), nu FURA. e o diferenta. daca ar fi furat nu ne-ar fi dat un 7m la limita, in prelungiri, la steluta luca, precedat de un „pashi”.
    asa ca prefer un comentariu neutru, sa ma pot concentra pe joc. a propos, si englezul s-a lasat luat de val la un moment dat :).

    dar parca vad ca nu ma pot abtine si dau un ochi pe livesport :D

    Apreciază

  9. hahalero, mersi de aprecieri, vigilentza si feedback. e bine de stiut ce deranjeaza.
    am vazut cacofonia, de obicei le evit, dar nu m-am sinchisit. „precum copiii” mi s-a parut prea pretentios, si refrazarea ar fi fost obositoare in halul ala. in plus, limbajul de zi cu zi e plin de cacofonii, si nu scriu „literar”. dar am notat ca deranjeaza.
    nu vad insa legatura cu fetele sau cu meritul.

    Apreciază

  10. Bravo explorish :). am trait la fel ca tine meciul. nu m-am miscat din loc . aveam impresia ca le port noroc fetelor in pozitia in care stateam. si crede-ma ca nu a fost deloc usor sa stau tot meciul in scaun si cu picioarele pe masa!! :)) . mi-au trebuit 20 de minute sa-mi treaca amorteala din picioare. oricum , o echipa a romaniei INCREDIBILA!! insa , cea mai tare faza legata de acest meci este ce s-a intamplat unei prietene care este casatorita cu un francez: cand arbitrii fluierau anapoda , sotul prietenei mele , francezul , striga in casa in gura mare , FRANTA BULANGII :)).

    Apreciază

  11. BRAVO fetelor; pentru mine a fost si mai greu ca ptr.multi alti,fiindca daca am fost sportiv de performanta stiam ce e in sufletul lor.SIGUR de acasa e usor aproape totdeauna din teren citeodata nu-ti iasa,si mai ales cind adversarii ajung sa te studieze video meci de meci. M-AU enervat fetele la un moment dat fiindca stiam ca pot mai mult si sunt mai bune,dar parca erau in transa nu reuseau sa inscrie pentru ca aruncau exact cum nu trebuia;degeaba le zicea TADICI da-ti la „cap” ele aruncau tot in portarita…
    SI mai aveam un motiv special sa le batem,avind un fiu student in FRANTA pentru el doream inca odata sa reuseaca romanii, sa demonstram ca noi suntem macar in unele momente de RESPECTAT si nu de umilit cum incearca unii sa ne faca,romanii nu inseamna automat infractori sau infrinti…
    BRAVO Romania

    Apreciază

  12. A inceput la Toulon/Si apoi s-au mutat la Dijon.
    China, koreea, tunisia toate s-au adunat/La lupta grea ne-au provocat.
    Urmasele lui Sobieski si ele au incercat/Dar vai ce-au regretat.
    /Apoi pe vecini ni s-a pus pata/Si cu ungaria de razboi eram gata.
    Si incepe cu Maier al razboiului caier.
    Si lupta Bradeanu ca-n cartile lu bolintineanu
    Iar Steluta Luca zboara ca naluca
    Motogna e ca o stanca/Rana produsa lor e tot mai adanca.
    Se opintesc duamanii, dar e in van,/O avem in poarta pe Hutupan.
    Deasupra tuturor Galca si Lecusanu plutesc,
    Pe Palinger letal o lovesc.
    Varzaru si Elisei striga-n cor „pe ei, pe ei”
    Frumoasa si darza Nechita
    Loveste cu sete si ajuta echipa.
    Suporterii -narmati cu gânduri bune
    Abia asteapta, dusmanii de jos sa-i adune.
    Dar pe sfarsite
    mai ca avem visele naruite.

    S-a lui Toth armada facu mare prada.
    Dar ce-au reusit?
    Uriasul abia acum s-a trezit.
    „Nu se mai trece pe aici”
    Declara in cor Musi si Tadici.
    Si in departare privind Meirosu
    Ameninta gales Cocosu.
    Sa vina nemtii si frantuji
    Le aratam noi cum se curata harbuji.
    Urmasele lui Stefan, Mihai si Iancu
    Lupta si doboara tancu.
    Nimeni si nimic nu ne poate sta in cale
    Tavalugul romanesc a luat-o la vale.
    Pe 16, la Paris tinara speranta, Chris Neagu
    Va inalta pe cea mai inalta culme, Steagu.
    Ne intoarcem de la Paris c-un tezaur
    Sunt de fapt ele Fetele de aur.

    prima parte scris luni inaintea meciului cu Germania.pana acum totul a mers conform versurilor. :)

    Cristina Neagu se inalta pe culme
    Suntem intr-o alta lumea
    Focul se schimba, arbitrii ne lasa
    Haideti… jocul incepe sa iasa
    Nu ne e frica, sala e plina
    Pana la urma francezii suspina.
    Meciul s-a dus soarele de mult a apus.
    Inca se-aud rugile noastre inaltate spre cer
    n-am incetat nici o clipa sa sper.
    Recunosc Doamne sunt un pagan
    Multumesc c-ai fost astazi roman.
    Sa vina si Rusia, nu ne e frica
    Noi suntem ca si Hopa Mitica
    Iar publicul pe culmi ne ridica.
    Valoarea si reusita voastra
    Hranesc dragostea si speranta noastra.
    Va iubim dragi printese
    Ale inimii noastre gingase alese.

    Cristina se inalta si loveste naprasnic
    Pentru Franta deja este groaznic;
    Valerie Nicolas nu mai poate
    Doar mingea din plasa o scoate.
    Haideti fetelor. Suntem atat de aproape
    Si incepe iarasi atacul
    Dar iese Clara si pune capacul.
    Incep sa fiarba acuma francezii
    Nu-i mai salveaza nici portughezii.
    Steluta-i loveste cand le e lumea mai draga
    Nu sunt in stare corabia s-o dreaga.
    Suntem in semifinale
    Nimic nu ne mai sta in cale.
    Pe 16 decembrie la Paris
    Cristina Neagu, fata de vis
    Va face ce Tadici ne-a promis
    Ne duce pe toti in Paradis.
    Romania-i campioana mondiala
    Iar bucuria noastra-i totala.
    Poate sa zica cine ce-o vrea
    Eu nu renunt la pasiunea mea.
    Trei saptamani de handbal nebun
    Incerc, dar nu pot sa ma adun.
    Microbul din fotbal pe toti ne-a atins
    Visele noastre, focul nu s-a stins.
    Sunt doar niste fete, dar ce fete
    Ne-au dat aripi de nea
    Ce cadou frumos. Craciun luminos
    Sa inceapa fiesta.

    astea dupa meciul de aseara.
    Hai Romania. Hai Neagu. Sa se implineasca profetia si visul.

    Apreciază

  13. Explorish, ai fi perfect ca ziarist, ai mult talent, inteligenta, bun simt, pui mult suflet, calitati rarisime in bransa…din pacate. Presa din Romania (ziare, televiziuni) minimalizeaza o competitie sportiva foarte importanta in care suntem reprezentati de o echipa fantastica de fete foarte frumoase, foarte talentate, cu psihic de invingator, care merita toata atentia si toata recunostinta noastra. Am incercat, pe parcursul competitiei, sa aflu de pe un site de sport informatii, noutati, clasamente etc. Am gasit cateva articole rarefiate scrise parca fara suflu, ca o obligatie „de serviciu”. Stiam ca Ungaria a trimis o armata de ziaristi in Franta si ma gandeam, mai, oare noi nu avem pe nimeni acolo (afara de Cristina Varzaru, desigur, care e admirabila si in noua ei postura). Am fost nevoit asadar sa intru pe site-ul lui L’Equipe sa aflu ceea ce doream, respectiv clasamente, meciuri jucate, reportaje etc. Iti inchipui prin urmare cat am fost de surprins si de placut impresionat citins „cronica” partidei cu Ungaria pe care ai facut-o ca „martor ocular”.
    Cred ca redai foarte bine ceea ce simtim toti cei care traim „A bout de souffle” meciurile echipei noastre de handbal. Felicitari si sper s-o tii tot asa! Mi-as dori ca citesc si o „cronica” a finalei Romania_Norvegia realizata de tine! Bravo, Romania! Hai Romania! Multumim, Romania!

    Apreciază

  14. felicitari. vreau doar sa subscriu la comentariile despre naum..desi e un prezentator (printre putinii) decent, desi are un talent incontestabil in ce priveste presa scrisa, de foarte multe ori exagereaza in privinta arbitrajelor. ca sa nu mai zic ca pentru meciul de ieri, totul era premeditat..pana si musi, mai decent in declaratii de obicei, a prevazut o maniera partinitoare. acum, oamenii au ciupit si ei in limita lui „5%”, dar nimic mai mult. il urmaresc deci pe domnul naum de cel puitin 10 ani, inclusiv turul frantei an-de-an, si mi se pare ca devine din ce in ce mai subiectiv si carcotas(atat cat permite limba romana)..deh..tare ale ‘batranetii”. ii urez, deci, domnului naum sa imbatraneasca (mai) frumos.

    Apreciază

  15. Super comentariul tau. Da-i inainte , esti cu o clasa peste tot GSP.
    Fara sa vreau mi-am amintit aseara de sfertul cu Suedia WC 1994, si ma gindeam la ce-i mai rau dar rar sau poate niciodata nu mi-a fost dat sa vad o echipa romaneasca cu asa un psihic . Bravo Tadici, bravo fetelor. Si cind te gindesti ca handbalul feminin e singurul sport care reprezinta tarisoara noastra cu succes si abia daca avem citeva sali de sport.
    Radu Naum este un sufletist si mai exagereaza si el . Arbitrii nu ne-au furat dupa opinia mea dar Franta era ( ce bine suna la trecut) gazda si 5%…

    Apreciază

  16. Am vazut meciul in aceleasi conditii ca si tine (cu acelasi comentariu), ba l-am si revazut, inainte sa citesc comentariile celor din tara la adresa arbitrilor. Nu mi-a venit sa cred. Daca Orson Welles a isterizat multimile cu o emisiune radiofonica in care a creat impresia unei invazii a martienilor, Radu Naum a fost si mai tare, obtinind acelasi efect intr-o transmisie TV, unde publicul are totusi acces direct la realitate.

    Apreciază

  17. imi pare rau ca nu sunt de acord cu cei care il critica pe naum, dar cred ca faceti o mare greseala.
    e adevarat ca nu s-a „lucrat” la 7m si la eliminari, dar au fost doua probleme care au influentat vizibil mersul partidei:
    1. la absolut toate atacurile franceze care durau, arbitrii ridicau mana pentru pre-pasiv dupa minim 1 minut. Am vazut gratie Sport 1 o buna parte din meciurile importante ale CM si toti ceilalti arbitri indicau pre-pasivul de 30 sec – 1 min, in functie de cat ameninta echipa respectiva poarta. Am stat de multe ori cu ochii pe cronometru aseara si puteti verifica cele spuse de mine daca aveti meciul pe unde sa il revedeti.
    2. la sfarsitul timpului regulamentar (ultimele 2 min) au anulat inexplicabil un gol al lui meirosu (sigur nu au fost pasi in fault si mingea intrase deja in poarta) si unul al lui bese (pentru pasi in fault – nu au fost, dar macar au fluierat inainte de a intra in gol) si au transformat un 7m in 9m la Galca.

    Asa ca ……… mai lasati-o cu asa zisul comentariu partinitor. Poate a exagerat ca exprimare, asta e altceva. Dar substanta a fost corecta.

    Apreciază

  18. Bravo Explorish !

    Raman la parerea mea: ai stil ! :)

    Cand ma gandesc la bazaconiile scrise de „cronicarii neamului” de la GSP…
    I-auzi titlu la Tolontan: „PE ELE” !?
    Alt cetatean de acolo: „A gresit Radu Naum comentariul” ? (sau asa ceva ). Adica, dupa dupa un meci de povestit nepotilor, el n-a avut altceva de zis decat despre comentariu !?
    Alde Vochin, a balmajit si el ceva acolo. N-am rezistat, si i-am zis ca e penibil. Mi-a zis ca el a scris vreo 4 ani despre handbal si ca eu sunt… ignorant !? Cam cum raspundeau rusii americanilor: Ce, voi nu impuscati negrii ?
    Culmea, cel mai „citibi”, a fost Ioanitoaia care, pentru mine, ramane un monument de platitudine si insipiditate.

    Encore une fois, bravos !

    Apreciază

  19. Pingback: Cum Swallowing Cum Cum Eater

Comentezi?