Românii, ţiganii şi viorile lor

Discutam cu un elveţian despre muzică, povestea cum Elveţia e un centru de tradiţie a instrumentelor de suflat din tablă, cu fanfare / brass band-urile de rigoare. (Nu ştiam, genul a fost inventat în Marea Britanie, evoluînd din formaţii de mineri.)

„Ce chestie”, am zis, „cum se formează tradiţii diferite în locuri diferite. La noi, dintre instrumentele clasice lider e vioara.”

„Da, zice, păi eu din prima asociez ţiganii cu vioara.”

Am rămas cu gura căscată. „Ăăă… eu nu mă gândisem la ţigani, ci la tradiţie de muzică clasică cu vioara, copiii cu premii internaţionale, alde Tomescu, centrul de la Reghin, vioara predată ca instrument principal în majoritatea şcolilor de muzică pe care le ştiu…” Pe măsură ce-i ziceam astea îmi dădeam seama că pentru el, asta sună în perfectă şi logică completare a faptului că vioara e reprezentativă pentru ţigani. Mai ales după ce mi-am adus aminte că sigla unui partid al romilor e vioara… Cum ar veni, ‘păi nu-i de mirare că aveţi copii, talentaţi, dat fiind că…’ şi mi-am adus aminte cum mă întrebase colegul rus, foarte serios, dacă în România populaţia majoritară sunt ţigani. „Nu, e o minoritate etnică ca oricare alta”. „Aaa, da? La noi aşa e impresia, că în România populaţia majoritară sunt ţigani.”

A fost momentul revelaţiei. Am conştientizat abia acum cu adevărat că, pentru mulţi „străini”, conceptul de „român” e suprapus 100% peste cel de „ţigan”. Probabil celălalt nume al etniei, cel din limba ţigănească, „r(r)omani”, ajuta la confuzie. Mi-a fost clar: ei chiar cred cu sinceritate că suntem unul şi acelaşi lucru. Sunt chiar curios care e proporţia care crede asta, poate ar fi interesant un sondaj profesionist pe temă.

Astea sunt faptele. Reacţii?

45 de gânduri despre “Românii, ţiganii şi viorile lor

  1. din pacate eu am auzit impresii de geniul Romania vine de la romi. Este o etnie prezenta, dar nu atat de prezenta incat sa ne reprezinte. Mai avem de lucrat la brandingul de tara, oare stim ce reprezinta Romania intr-adevar, noi romanii? Stim ce sa promovam?

    Cine transmite informatiile acestea deformate inafara tarii? Sau mai bine zis, stim cu ce sa ne laudam cand avem ocazia? Eu vorbesc de turism, arta si sport, sunt primele care imi vin in minte.

    Apreciază

  2. Exista multe lucruri pe care nu le putem controla: in fiecare zi ies din tara tot felul de oameni- multi pleaca cu treburi importante, sunt seriosi, isi vad de treaba si nu stiu de ei decat oameni care functioneaza in aceeasi sfera de activitate, si mai sunt altii care pleaca spre o capatuiala usoara (furt, cersit, prostitutie, etc). Ca cei din urma se fac remarcati mai repede e de la sine inteles. Ce poate cineva, oricine, sa faca in privinta asta?
    Eu nu cred ca se transmit informatii eronate, mi se pare o chestie exagerata, doar ca se insista prosteste pe niste defecte care nu apartin nici majoritatii din strainatate, nici majoritatii din tara. Pentru rating, pentru extraordinar…
    Dar vestul- si restul lumii- incepe sa ne cunoasca, sa asocieze tara asta si cu lucruri pozitive… eu zic ca daca majoritatea ar incepe sa se comporte normal, fara isterii care ajung la limita rasismului, cu corectitudine in fata greselilor, lucrurile ar intra in normal. Greu, dar sigur. Nu e nevoie nici de trambitat ce tara ospitaliera avem- pt ca nu avem (de semnalat simplul fapt ca un strain nu ar gasi in Bucuresti o harta a orasului, nici macar in romana, nu in engleza, sau faptul ca nici macar in capitala nu s-a gandit nimeni sa organizeze tururi ale orasului, sau macar al centrului, in care un strain sa afle ceva interesant, ca ar fi ce), nici sa ne urlam geniile in nestire, mai ales ca acum acesti oameni sunt mai mult exponate de circ in conditiile in care se ‘intampla’ invatamantul romanesc, nici cu sportivii nu prea avem ce scoate in fata, din acelesi motive ca si la copiii geniali, asa ca problema trebuie rezolvata din interior spre exterior, nu invers. Pana si tiganii pot fi folositi in tot procesul asta de schimbare- in loc sa fie permanent marginalizati- pe mai mult sau mai putina dreptate- poate ar fi bine sa fie adusi in fata, prin muzica si traditiile lor, la un loc cu celelalte minoritati, expusi pentru ceea ce au exotic, interesant, diferit. S-ar crea o adevarata industrie de artizanat tiganesc- multe kitchuri, probabil, dar nicaieri nu scapi de asta- sasesc, unguresc, rusesc, tatar… dar nu, etniile astea rezista acum mai mult in virtutea inertiei si doar tiganii, prin spiritul lor invartosat mai fac acum valva, paguboasa din orice punct de vedere.
    Notiunea de branding de tara ma lasa rece, mi se pare complet inutila si, in cele din urma, ridicola; e ca si cum ai machia o femeie proasta ca sa para desteapta, dar tot trebuie sa te rogi in gand sa nu inceapa sa vorbeasca.

    Apreciază

  3. Cred in ideile complementare, iar prejudecatile pe care le avem tin de backgroundul fiecaruia.
    Brandingul de natiune inseamna mult mai mult decat o imagine. Se face de mult, si bine. Mai multe despre acest aspect se vorbeste pe http://www.nation-branding.info
    Un exemplu bun de ce am putea face este o gasca de polonezi care traiesc si muncesc in Polonia si impartasesc experientele lor placute: http://polandian.wordpress.com/
    Ce s-ar intampla daca am vorbi pe un blog numai de locurile, oamenii si obiceiurile romanesti care ne impresioneaza pozitiv?Sa le lasam pe cele negative la o parte, macar pentru un timp. Am cateva persoane in anturajul meu care sigur si-ar dori sa vorbeasca de experientele lor placute in tara asta, care mie imi este draga.

    Apreciază

  4. la ce te referi cu ideile complementare, si cum tin prejudecatile de background?

    sa-mi dau si io cu parerea :): je vad 2 probleme aici. una, mi-am analizat retrospectiv reactia la intrebarea rusului. dupa momentul de perplexitate, instinctiv, am „sarit in sus” in mintea mea: „shit!”. ulterior m-am gandit – daca intrebarea era daca romania e locuita preponderent de englezi, japonezi sau chiar tadjici, reactia mea nu ar fi fost atat de intensa. ceea ce nu numai ca se invecineaza cu, ci chiar se traduce prin, prejudecata si r a s i s m . trist, dar adevarat. incerc sa-mi controlez instinctele – de aia nici n-am facut mare caz de intrebarea lui, cum poate as fi facut mai demult.

    a doua e imaginea noastra afara. nici eu nu cred ca se transmit informatii eronate, ci pur si simplu nu se transmit informatii pozitive relevante pentru „opinia publica”. presa internationala, ca si a noastra, cauta informatii deosebite, iesite din comun. ori, in ultimii 20 de ani romania a livrat cantitati neglijabile de informatii POZITIVE iesite din comun (cum ar fi premii nobel, performante sportive, performante intelectuale, economice). au fost gimnastele, fotbalistii, in ultimii ani economia, dar ce audienta au astea la „marea masa”? mult mai mica decat stirile senzationale la modul negativ – copiii strazii, cersetori, hoti, cremenali, caini vagabonzi, scandaluri politice. în care „românii” şi „rromani” joacă roluri asemănătoare – nu-i de mirare că-i confundă lumea! (asta cu „doar ţiganii fură” să le-o spuneţi bandelor de ROMÂNI care merg la furat în Italia). Lucruri banale gen „un român a ajutat o batranica sa treaca strada”, desi frumos si pozitiv, nu intereseaza pe nimeni. cel putin, pe nimeni din presa.

    paranteză: am incercat sa ne tot laudam cu turismul. noi suntem niste „generalisti” pierduti in „era specializării”. pentru noi băştinaşii e foarte fain ca „avem de toate cate un pic”, dar pe strain nu il intereseaza asta, el saptamana aia singura de concediu vrea s-o petreaca intr-un loc excepţional, „diferenţiat” de restul, plus usor logistic, infrastructural si financiar. daca neamtul vrea la munte sau la mare, alpii sunt mai inalti, mediterana mai calda, si ambele mai aproape si mai ieftine decat carpatii sau marea neagra. asa ca trebuie un efort de vointa si un alt fel de interes ca sa vrea sa vina in romania. culmea, se gasesc si din astia! care ajung la noi greu, sunt sanse mari sa fie jecmaniti si sanse si mai mari sa gaseasca servicii nashpa.

    ce e de facut? ce zice alina mai sus, ce zice takeda aici. sa-si vada fiecare de treaba, si mai usor cu vaitatu’ :). in plus, eu cred in nation branding, dar n-am vazut nici un exemplu bine facut :). nici unul. oamenilor ălora le place să-şi închipuie că au făcut-o, dar se păcălesc singuri. asta nu inseamna ca nu se poate face bine. dar nu „campanie de advertising”, asta nu ajunge. orice program de marketing mai nou la o firma presupune implicarea tuturor, de la ultimul angajat incepand, care sa comunice acelasi mesaj la exterior – asa se poate face si nation branding. e, paradoxal, foarte greu de realizat la scară macro, dar la scară micro nici nu trebuie mare efort, ci doar un pic de discernamant si bunavointa. linkul cu polonezii e un exemplu foarte fain :). sa pui accent pe lucrurile pozitive in comunicarea catre „afara” – si, foarte important, bazat pe FAPTE si ADEVAR. Adica sa nu zici, de exemplu, pompos, „avem cei mai frumosi munti din lume”, ci „uite, in muntii nostri gasesti aia si aia. te tenteaza?”.

    Imi place ideea polonezilor cu „testimonialele” de la straini. Cam in aceeasi directie am amintit aici povestile lui Maverick in Romania. Si-a publicat si ultimele capitole, o sa pun un post pe aceasta tema.

    Apreciază

  5. silver, ideea blogului de care spui tu mi se pare foarte buna. as participa cu placere, ba chiar si cu poze langa text. ar rezulta un soi de ‘lonely planet’ autohton; ba chiar propun ca, in limita posibilitatilor, textele sa fie scrise in engleza (daca e cineva maestru la engleza sa faca niste corectii, ar fi super- cel putin in cazul meu, care nu excelez la asta).
    poate asa strainii ar afla de niste locuri deja probate, ar merge la sigur in locuri interesante, asa ar fi mai multumiti si mai tentati sa propuna si altora sa vina pe la noi cu draga inima; important e sa ramanem lucizi si cinstiti in ceea ce scriem.

    Apreciază

  6. guess what, eu ceva de genul asta aveam in cap la inceput cu „platforma explorish.net”, un fel de lonely planet user-generated pe internet (pe vremea aia nu stiam inca de lonely planet), intai la nivel global, apoi la nivel romanesc; pana la urma s-a transformat in blog personal :).

    am vazut o initiativa asemanatoare, care din pacate ramasese abandonata cand am verificat acu ceva vreme, iar acum site-ul nu intra deloc. poate intra la voi: http://www.spirit.ro.

    iar cand am dat sarci pe gugl dupa ei, am gasit si un fel de polandia de-ai nostri, mai putin „cool” decat polonezii, dar entuziasti si de apreciat: http://www.iloveyouromania.com/

    Apreciază

  7. :) Ce imi place unde am ajuns …

    Am intrat pe website-ul iloveyouromania, e fain, dar e numai despre turism.

    Cat despre complementaritate, vroiam sa spun ca imi place sa adunam ideile si sa vedem ce iese, nu sa eliminam una sau alta, in functie de ce consideram noi ca e bine. Era referitor la brandingul – superficial. Lucrez in marketing si il consider foarte important si pot veni cu multe argumente in acest sens…provocati-ma! :). Sunt si exemple proaste sau proiecte incepute si ramase asa http://www.bradingromania.com, dar acestea pot fi in orice domeniu.

    Scriam zilele trecute pe blogul lui Takeda ca mi-ar placea sa ma implic intr-un proiect social. Acesta poate fi inceputul.

    Explorish, faptul ca discutam de acest subiect aici, nu cred ca e o intamplare, pentru ca ti se muleaza perfect. Blogul personal este important sa ramana asa pentru ca este foarte personal, mie imi place.

    Uite, zilele trecute discutam cu verisoara mea, care are un hostel in Sibiu si majoritatea turistilor care stau la ea sunt straini. Fiecare vine cu cate o poveste despre ce face in Romania. Ca sa aprofundez, asta vara a stat un tip care era un elvetian inadaptat si primea ajutor social pe aceasta tema. A venit in Romania pentru a hoinari liber. Umbla descult si canta pe strada. Nu e cersetor. Si povestile pot fi atat de diverse, de la amuzante, interesante la foarte triste.

    Putem gandi un blog nou, al pasionatilor pentru tara noastra pe care sa postam in categorii legate de traditie, turism, oameni si mai gasim noi ce sa ajungem la maxim 7 ca apoi sunt greu de urmarit. S-au am putea resuscita unul mai vechi. Dorinta sa fie.

    Mark your way!

    Apreciază

  8. It’s all in the name. While you call them Roma, most of the rest of the world calls them Romani or Romany, and that is conspicuously similar to Romanian. I guess Rome is safe because it is more well know, and also because people know that „The Romans are dead. Long live the Romans”

    While I never confused Romani with Romanian, a long time ago I did ask you if Romansh was a language spoken in Romania – didn’t think it was the same as Romanian, but because of similar names thought the geographical or locational concentration may be in the same area.

    Of course, it doesn’t help matters when a tigan is caught stealing in Italy, but I don’t think that’s the primary cause for the confusion.

    Now, what I would do if I were your government: I would make tourism ads that showed different aspects of Romanian culture, INCLUDING the Romani. While it may seem counterproductive at first, by mentioning Romani separately, I’d be dissociating Romania from Romani without wishing away the history or culture….basically „educating” people subliminally – without telling them that I am educating them.

    But then again, your government doesn’t do a very good job of promoting the country anyway. As is the case with many countries, and as I have said before, the government lets its people down. Notwithstanding that, I loved the O&M ad: http://randomforwards.blogspot.com/2005/12/video-ogilvy-film-on-romania.html

    P.S. – Did I every accuse you guys of stealing your Simply Surprising tagline from Incredible India? :D

    P.P.S. – Many of your readers may hate Manele, but the song seems appropriate for this post :D
    http://uk.youtube.com/watch?v=fvnNQWtEHSs

    Apreciază

  9. zi-mi ce background ai ca sa-ti spun prejudecatile :P

    Prejudecatile tin de background cum se tine ciocolata de amandina sau frisca de diplomat…daca e sa vorbim de prajituri :), dar nu e general valabil :))

    Apreciază

  10. silver
    Enuntul tau miroase a prejudecata. Ce background zici ca ai? :lol:

    explorish
    Intrebam pentru ca unii stiu cum arata tiganii. Si n-ar confunda un blond cu un tigan. Da, stiu, exista si tigani blonzi, dar nu toata lumea are acces la informatia asta. ;)

    Nu stiu daca e valabila teoria cu rromii, romani, romany. Aici la noi e intrebare de peste 500 de euroi la Milionenshow. Proful de engleza, american, ii numeste pe tigani gipsies. Stie ca-s peste tot in Europa, nu-i asimileaza cu nici o alta natie. Austriecii mei le zic zigeuner. Unii ne asimileaza cu ei, altii nu. Depinde de cultura, de interesul pentru ce-i dincolo de gardul gradinii proprii, de experienta de viata. As zice ca cei care fac confuzia au citit/ascultat superficial niste articole in ziar/emisiuni la tv, sau articolele/emisiunile au fost superficiale.

    Cat despre afirmatia ca nu ne reprezinta, cu scuzele de rigoare adresate tiganilor, nu aveti impresia ca in Romanica tigania se intinde ca o molima?

    Apreciază

  11. Am prajituri si eu. Da stii cum, ale altora sar mai tare in ochi. :)

    Locuiesc in Iasi si nu am vazut nici o schimbare in sensul inmultirii romilor, din contra, ii vad prin malluri si in alte locatii, mai curati. Iar la nunta am avut fanfara de la Chetris…ce le mai canta :). La implinirea a 6 ani a unui PUB cunoscut de ieseni, au fost, recent, tot ei invitati. Deci lumea gusta si apreciaza.
    Poate in alte zone se tin de prostii, dar aici eu n-am ce spune de rau pentru moment.

    Apreciază

  12. romania nu e un loc pentru cei cu inima slaba, eu asa as incepe descrierea pentru straini :)
    un loc mai plin de paradoxuri, absurditati, frumusete si uratenie pe acelasi centimetru patrat, nervi si bucurie… mai rar in lume. trebuie doar sa stii unde sa te duci, altfel devine obositor si enervant.

    x-plorish… spirit.ro? nu ma asteptam :D
    nu se deschide nici la mine.

    tiganii sunt o buna sursa de venituri pentru stat… ah, dac-as fi doar o zi presedinte… :P

    Apreciază

  13. @pin: acum am inteles intrebarea :).
    poate in bucuresti. in restul tarii parca nu e asa mult, sau nu asa molima. poate ma insel, dar in povestirile de care amintesc mai jos n-a reiesit neaparat asta.

    @argint: fanfara de la chetris? eheei, cunostinte vechi
    nu m-ai convins ca prejudecatile tin de background…

    @pr_alina: la/de ce nu te-asteptai?

    a propos de descrieri pentru straini, tocmai am postat o legatura catre descrierile pentru… romani si straini, povestile lui maverick. recomand.

    Apreciază

  14. Chiar asa canta…:). De-al cui esti … ne cunoastem? :)

    Prejudecatile le vad sa tina de anturaj si de experiente traite. De exemplu, cei care au vazut un tigan roman cantand in metrou si alt tigan roman furnad din buzunare …pe urmatorul roman il vor suspecta de primele doua…sau o idee preconceputa de genul: toti tiganii canta in metrou sau fura.
    Anturajul – prezenta persoanelor care se comporta intr-un anumit fel in jurul tau, sau care iti demonstreaza deseori acelasi lucru. Cum ar fi ca machiajul ascunde prostia…deci tot cam pe acolo ajungem.

    Iar tot ce am scris poate fi tot o prejudecata si ca sa scap de ea, am s-o mananc. Mi-am luat o amandina in drum spre casa :))

    Si am o dilema. Tarta de fructe e o prajitura?

    Apreciază

  15. Silver
    Da. :)
    Asta a fost raspuns pentru ultima intrebare. In interventia anterioara ma referisem la sensul peiorativ al cuvantului tiganie. Se intinde in romanime, nu intre tigani.

    explorish
    Sunt situatii care declanseaza comportamentul de acest fel. Daca se formeaza o coada. La granita, la pasapoarte, la caziere, in trafic. (Si nu, la Bucuresti in trafic n-am ajuns. Doar in Transilvania. :| ) Acolo unde poti da dovada de smechereala. Si la televizor in permanenta. E normal si bine ca Maverick n-a experimentat asa ceva. Dar mi-e teama. Pentru ca vad tot mai multi cunoscuti gata sa profite de bunavointa altora in situatii in care chiar nu e nevoie.

    Si mai vad asta in statiunile „la moda” de schi. Sunt ingrozitor de multi romani care vin aici doar sa-si afiseze masinile, garderoba si ifosele. :( Am dat si peste cei tacuti, pe partii, dar ei evita contactul cu alti romani. Ca si noi de altfel. :(

    Oricum, exista ceva sfidator in comportamentul multor turisti romani si cum buna crestere nu e asa evidenta, cei tupeisti sunt modelatorii opiniilor strainilor despre noi. Asta pe langa cate o molestare de femei noaptea pe strada, care l-a facut faimos pe un roman blond si cu ochi albastri la noi acum doua saptamani.

    Si da, mai e sensibilitatea asta a noastra de care amintesti tangential. Anormala as zice. Sa nu dea sfantul sa critice un strain ceva (vezi la soj, dar mai ales la cel care s-a dus sa faca reportajul turistic ghidat de un rus, vezi? alta confuzie comuna :) ). Invariabil se trezeste romanismul in noi si simtim nevoia de a face front comun impotriva „incultului”. La fel ca intru apararea talentului lui Brancusi sau al lui Hagi. Vrem, nu vrem, si reactiile astea formeaza opinia strainului despre noi. Caci si ei, ca si noi, nu au toti deschiderea lui Maverick. :)

    Apreciază

  16. silver, i see. mai sunt si alti factori, but i see. una peste alta cred ca e o idee buna sa ne gandim la prajituri cand zicem „prejudecati”. poate asa am manca multe din ele ;).

    alina – spirit.ro se voia „spiritul romanesc”, dar continea si povesti ale strainilor. din pacate cei care l-au facut se pare ca au abandonat proiectul, caci saitu’ nu-mi mai intra. mie mi-a placut cand l-am vazut.

    pin, din pacate, maverick a experimentat si asa ceva, cu oameni profitand de bunavointa. in prima zi, in gara de nord, i s-a furat aparatul foto. asa, de bun venit. un aparat meserias, cu valoare sentimentala, caci a fost pe kilimanjaro.

    in acelasi timp, cred ca e important sa vedem ambele fete ale monedei. faza din tren, cand a cantat tot vagonul andrii popa, ma urmareste si azi si-mi face pielea de gaina. ai dreptate, noi avem „sensibilitati” si tendinta extremelor, ori foarte rau, ori foarte bine.

    vestea buna? nu sntem singurii :P. macar capra vecinilor nu se simte nici ea foarte bine :D. de exemplu, unele faze de aici nu vi se par familiare?

    (mersi pt link, silver, excelent! ma gandesc nu numai sa facem si noi un blog romanesc de gen, dar sa facem si un consolidator al acestui gen de bloguri, un sait unde sa apara feed-uite ultimele elemente de pe blogul polonez, romanesc, uzbek, american, costarican, namibian, etc. un fel de „cetatenii planetei, asa cum snt ei”.)

    Apreciază

  17. UAU! Ce propui cu blogurile celorlalti suna foarte interesant…primul lucru care il fac inainte sa plec din tara dau search pe net…si vreau sa gasesc cu totul altceva decat obiectivele turistice. Ma intereseaza cum traiesc oamenii aceia. De fiecare data ajunsi intr-o noua locatie, cautam restaurantele de dupa colt in care nu se vorbeste engleza, dar din gesturi si priviri reusim sa ne intelegem mai mult ca perfect.
    Deci initiem? Continuam discutia aici sau…?

    Multumesc pentru lamurire, pinguilde. :)

    Apreciază

  18. Ce a experimentat maverick e hoti profitand de neatentie. Din asta risti sa gasesti peste tot, mai ales in gari. :sigh:
    Asemanari acolo? Da. Deosebiri? L-a facut cineva tradator de tara pe autor?

    Da, ideea ta cu blogurile e minunata. Efectiva insa? La o scara foarte mica ma tem, ceea ce nu inseamna ca nu trebuie pusa in practica. Am chiar colegi din diferite colturi ale lumii, pe care i-as putea ruga sa contribuie si la pagina romaneasca. Dar mi-as dori ca in paralel sa putem incepe o campanie pentru romani cu titlul: „Nu suntem buricul pamantului.” Cred ca renuntarea la ideea anterioara ar ajuta la schimbarea opiniei celorlalti despre noi. :)

    Apreciază

  19. in ce sens efectiva? daca va avea impact de branding de tara, sau chiar de schimbat mentalitati acasa? limitat. dar mai mare decat zero. ar fi un exercitiu facut din placere, fara mari pretentii. ideea cu oameni din intreaga lume scriind despre romania e buna, poate fi o sectiune (ah, ce pacat ca a murit spirit.ro, era exact asta). „grosul” ma gandeam a fi, ca la polandian (copiat fidel conceptul si imbunatatit, pai de ce sa reinventam roata), oameni care LOCUIESC in romania. ei „simt pulsul”. si anume, preponderent straini, de genul soj, dar poate un pic mai putin sarcastici/moralizatori si mai degraba haiosi/binevoitori. sa ne arate asa cum sntem, fara a ne da in cap. pana una alta, dand un sarci pe gugl sa vad daca s-a mai facut asa ceva, uite ce am gasit la prima mana: justlanded.com blog. Apartin de http://www.justlanded.com si au si o sectiune despre Romania. Bine, blogul s-ar putea face mai micheteau de atat, si mai usor de navigat, dar ideea exista deja…

    Apreciază

  20. voluntariat fara asteptari. cam asa vad acest blog. imi este de ajuns ca sunt romanca si imi doresc ca strainilor pe care ii intalnesc sa le recomand un blog facut de oameni simpli pentru oameni simpli. O informatie clasica despre cum se obtine viza in Romania sau ce aeroporturi sunt in Bucuresti, deja pot fi gasite dintr-un click. Dar acces la traditie, ganduri, zone greu accesibile sau glumele presedintelui :P nu le ai pe toate intr-un loc. Poate fiecare dintre noi este profesionist intr-un domeniu, dar asta nu ne face limitati si responsabili de transmiterea de informatie numai referitor la acel domeniu. Fiecare are o pasiune, care tzipa. Eu ii zic pasiune pentru viata, care spune multe… Suntem cei care dorim sa impartasim si altora, printr-un filtru personal, pentru noi scriem despre ce ne-a impresionat.
    Ce se intampla rau in Romania e foarte usor de adunat ca si informatie. Te impresioneaza stirile negative? Uite-te la cele de la ora 5. Vrei sa vezi ca poti trai experiente frumoase in Romania…intra pe blog…sa vezi si care sunt astea si unde le poti accesa. – cam asta e mesajul in subliminal.

    Nu ma deranjeaza sa copiem blogul polandian, este mult prea tare…si putem spune asta de la inceput. Orice te poate inspira, important e sa il facem.

    Nu suntem buricul pamantului…. deja ne desfintam de la inceput…cine se crede buricul pamantului? Asta tine de personalitatea fiecaruia, si eu nu ma simt asa. N-am ce sa demonstrez in acest sens. Pot insa sa spun ce sunt, ca roman, in mediul in care traiesc.

    Cum fiecare intelegere are si un contract in spate, propun cateva clauze, care pentru mine sunt importante:

    1. Bun simt
    2. Articolele sa fie scrise din suflet, nu pentru ca trebuie.
    3. Fara prejudecati – ex: vom scrie si despre tigani, bineinteles ce ii reprezinta in sens pozitiv pe ei la noi in tara – gen Fanfara de la Chetris
    4. Zero agresivitate, numai voie buna.

    Astea mi-au venit la primul „search”…

    Apreciază

  21. silver
    Romanul in general, sau hai sa zic in procent suficient de mare ca sa conteze, se simte buricul pamantului. Imi place contractul tau, chiar daca nu stiu cum poate fi ferit un astfel de blog de „romanii de bine”. Asta dupa ce va ajunge faimos, bineinteles. :D

    Apreciază

  22. cu diplomatie :))
    Cred ca atat timp cat nu exageram si vorbim in numele tututor, ci din experienta proprie sau ca observatori subiectivi a situatiei vom mai filtra din reactiile negative. Oricum ar fi pueril sa credem ca acestea nu vor exista, important e sa apara reactii. Si cele negative pot fi privite constructiv cat nu sunt din rea vointa. Iar pentru cele care nu au nici o legatura cu subiectul va exista pentru fiecare post si un admin care are puterea de decizie asupra afisarii sau nu a unui comentariu.

    Eu inca nu am gasit un argument care sa ne impiedice sa facem asta, din contra, am inceput sa ma documentez.

    Am intrat pe website-uri despre minoritati si citit cateva statistici http://www.edrc.ro/recensamant.jsp?language=0 . Sincer, nici eu nu stiam cum sta treaba cu minoritatile Romania. Ma gandesc la un post referitor la maghiari si tigani, traditii…o altfel de abordare…mai de viata…:)
    Plus ca mi-au atras atentia astazi Cavit-tul si ciocolata ROM care sunt de 30 ani pe piata din Romania. Sunt cateva reclame faine referitor la acestea. Este un print la Cavit care arata asa: http://www.iqads.ro/printul_romanesc_5353/cavit___hrana.html – pot fi traduse si explicate…

    Incepe sa se configureze ideea…

    Apreciază

  23. @pinguilde:

    Yes, you are right, someone took advantage of my inattentiveness. Can that be taken as proof of 2 of Soj’s assertions:
    – be very careful about people stealing your stuff if you leave it lying around.
    – (not a perfect fit, but a partial one) you’re a sucker and it’s your fault for being one. If you’re a foreigner then using fraud to separate you and your money is often considered perfectly okay as well.
    Sure it can. We believe what we want to believe, and all the bits of information coming at us are flipped around to fit into our thinking.

    Then again, where doesn’t that happen? Interestingly enough while I was in Romania, a friend of mine in London got her house broken into and stolen from. So there!

    No country, Romania included, is perfect. Then again, what is perfect? While I do believe in improvement and development in several areas, I do not think perfect order is perfection. The world is constantly in a state of flux, always will be, as well it should be. That shouldn’t stop us from attempting to change it to our liking, but it should also prevent us from being frustrated when it doesn’t.

    @ Explorish:

    I think you have a point when you say that something is better than nothing (impact). A blog, if not a Wiki could be a good beginning, and provide a more objective picture.

    There are tons of websites, including official tourism site and tour operators that already have some information for prospective visitors. I particularly like the idea of a blog or wiki because I am assuming an informal tone – a formal tone or authoritative speech could quickly be interpreted as biased.

    Again, I totally agree with you that this site should engender openness. For instance, before I left for Romania in September, some Romanian friends warned me: Be very careful about money. The old money and the new money, and people trying to swindle you….And, negotiate the prices before you get into a taxi, they are out to hustle you….if Soj had written that on the blog, that could have caused protests because:
    1. It is the written word, and it is out there…
    2. It is a gross generalization (for instance, during my short stay there, not once did the cabbies ask for more money than was due based on mileage rates)
    3. He is foreigner.
    But YOU, can say that. Again, with tact and diplomacy, as you have mentioned. Will it not perpetuate a negative image? Not if you play it right. For example, „As is true for travels through any foreign country, it is wise to exercise prudence and caution: not to show-off, to be mindful of your belongings, …” This will be especially useful when the primary focus is on the tips on things – getting around, where to eat, how to make sense of money, etc.

    Personally, I would advise against editorializing the reactions. I don’t believe there would be any significantly negative reactions, but in case there is one or two here or there, contrary to what it appears at first, I think it would just solidify the credibility of the site compared to one that is clinically, squeaky clean. But it’s not about the credibility of the site, it’s about the credibility of the nation, you say? Well, you can’t establish the credibility of anyone unless your own word is credible, can you? The „freedom of speech” on the site would lend credibility to your other assertions about the nation.

    The real challenge is to figure out how people will find you. Need to put in a lot of thought to what do people search for before they undertake a trip. And thereafter, to make the blog / site available through those channels.

    On that note, I just ran a check on 1 single search term „Romania” on Google. First 2 results –
    1. Official Romanian Tourism website
    2. Wikipedia article on Romania

    Uh, huh, isn’t Wikipedia editable? Yes, sir, it is. Well, why is it then, that even though there are so many Romanians working in the tech industry, and so many Romanians blogging everyday, and yet, many heritage, culture and tourism related articles are just stubs, if not nonexistent?

    Need proof? Check out the following pages and compare them to pages of American tourist attractions (don’t mention my country, because we most likely dont even have stubs for 10s of 1000s of our places):
    – Suceava
    – Voroneţ
    – Ceahlău Massif
    – Sighetu Marmaţiei
    – Wooden Churches of Maramureş
    – Săpânţa
    – Merry Cemetery
    Did you check them out? Now go back and have a closer look at the External Links section. Yeah, I slipped in a link to my photos there (don’t worry, I’ve not been partial to Romania for that atrocity…done the same to St. James’s Park London). And, by the by, I actually had to create the Bârsana Monastery page (okay, fine, I started from an empty page which was titled Bărsana Monastery Church) and Stub Template for Wooden Churches of Maramures.

    In my opinion, it won’t be remiss to start off with providing more VALUABLE content to Wikipedia AND as importantly, if not even more so, to Wikitravel. Is your town on Wikitravel at all? Can you provide some more valuable tips? Oh, and you’d have noticed that Wikitravel isn’t even on the first page of results when you search. So, is your town’s Wikitravel page linked from External Links of your town’s Wikipedia page?

    Ultimately, I think that the blog/wiki idea is great. It would also be very valuable to AGGREGATE stuff. There if some content already out there. Find it, help people find it on your site, and help people find your site through whatever it is that they use to find information.

    As always, just my 50 lei worth (come to think of it, 2 cents sort of makes more sense)

    Apreciază

  24. wow. dude – jos palaria! this si worth way more than 50 lei! you’re right, we shd start with wikipedia. i’ll have a look.
    in the meantime i did somethn, am gonna paste my already drafted thoughts below.

    —-
    pin, majoritatea natiilor se considera buricul pamantului. doar ca o exprima mai mult sau mai putin galagios ;). si polonezii se cred the best thing since sliced bread, dar uite ce initiative faine au. io continui sa cred ca snt o gramada de oameni “micheteaux” si “la noi in tara”, in parte pentru ca cunosc destul de multi :). si doar o minoritate au blog, ceilalti isi vad de viata, familie si servici.

    pentru “polandia romaneasca” (romaniacs.net? romaniality? romaniar?) eu vad o singura “regula” sau “clauza”: calitatea. tot ce apare pe saitul ala ar trebui sa fie de calitate. de la gramatica la materialele postate.

    zic calitate si nu bun-simt si celelalte, pentru ca exista elemente de calitate, interesante, care insa nu sunt neaparat de bun-simt, cum e de exemplu acest link, pe care-l vad ca un
    lucru demn de mentionat in site, ca fiind nostim pentru romani si util pentru straini. doar un exemplu :).

    sunt intru totul de acord insa cu puncte de vedere personale, pentru care raspunzi. nu sntem buricul pamantului sa emitem judecati de valoare in numele altora :D. de asemenea, de acord cu recunoasterea copierii polandianului. putem sa-i anuntam dinainte – uite, ne-ati inspirat, facem si noi.

    alte amanunte:

    subiecte – orice e/pare de interes pentru straini. pentru inceput s-ar putea folosi orientativ structura de la polandian, sau consulta tematicile sumarizate in http://polandian.wordpress.com/2008/05/08/polandians-100th-anniversary/” rel=”nofollow”>acest post.

    mai ramane intrebarea – cine-l face? din nou cred ca silver are dreptate, ar fi bun un nucleu de cativa autori “de baza” – vreo 5 ar fi o cifra buna. 2 romani, 3 straini, de exemplu, neaparat cu domiciliul in romania. dar se poate incepe cu mai putini, si pot exista si “colaboratori” mai mult sau mai putin rari, de exemplu pentru rubrici de gen “romania vazuta din afara” (articole, stiri de presa, reflectari ale Ro pe plan international), sau “calator in romania” (e.g., seria lui maverick).

    pana una alta, aruncati un ochi aici: http://romaniar.wordpress.com . m-am jucat un pic, sa vad cum ar arata pusa in practica. nu prea mi-s satisfacut, nu mi se pare destul de nostim. ete ca nu e asa usor de facut :). romaniacs parca e mai nostim, dar suna un pic extrem. anyway; daca hotaram la un nume pot sa-l inregistrez si redirectionez spre acel (sau alt) blog.

    Apreciază

  25. votul meu merge pentru „romaniacs” . e simpatic, e rasunator, usor de tinut minte. fain :)
    blogul poate fi lansat in orice forma- propunerea ta chiar imi place, dar nu ne opreste nimeni sa modificam ulterior.
    o persoana trebuie totusi sa ia deciziile finale iar eu il propun pe explorish- are bun simt si am incredere in gusturile lui.
    ce inteleg prin activitatea lui: ar primi pe mail textele cu titlul si pozele aferente (la format prestabilit, gata prelucrate, etichetate, cu locul de inserare specificat, etc) si le-ar urca online. pare mai multa munca decat e, pentru ca nu va fi non-stop. evident, daca e nevoie de ajutor, nu trebuie decat sa zica si se rezolva.
    daca explorish crede ca n-are suficient timp la dispozitie, se pot creea aliasuri pentru cativa colaboratori, asa cum zice si el mai sus.

    se pot creea categorii: parerea calatorilor straini, parerea calatorilor romani, Moldova, Transilvania, Banat, Muntenia, Dobrogea, yahting, alpinism, parasutism, fotografie, manastiri, tigani, maghiari, tatari, serbari traditionale, evenimente, etc. Fiecare articol poate fi inscris apoi la una sau mai multe categorii… dar voi stiti deja chestiile astea :)
    Astept si parerile voastre si luni… pot sa scriu primul articol pentru ca in weekend plec iar in calatorie :)

    Apreciază

  26. Imi fileaza ochii, ultima bucatica de atentie pe ziua de astazi, intreptata spre ecranul calculatorului, am alocat-o acum si imi pare bine. Este cea mai constructiva discutie din ultima perioada.
    De cateva zile bune mi-am depasit limita de privit in „lampa” contemporana, datorita unor proiecte importante la serviciu. Intre timp am vazut o reclama la ciocolata si m-am identificat cu personajul „non blinking woman” http://www.youtube.com/watch?v=haVljmK21-4 …cam asa arat eu acum…tin ochii deschisi, putintel fortat :)
    Sper sa va amuze si pe voi spotul…

    Si acum…intru cu forte proaspete in mirosul de euforie din comentariile anterioare.:P

    Blog…ca sa-mi pastrez ideile cred ca o sa punctez:

    1. Cine sunt cei 5 autori?
    Pana acum vad ca s-au arat interesati silver:), explorish, alina_pro, pinguilde, maverick…si nu stiu ce face takeda ca sigur ar fi avut multe de comentat aici :)

    E bine de stiut cine vrea sa se implice ca si autor pentru ca vom avea putintica treaba inainte de a fi lansat. Dupa lansare vom aloca iarasi timp si buna-dispozitie, astfel incat sa avem posturi la un interval maxim de timp, stabilit de comun acord.

    Vad o sectiune scrisa de straini pentru strainii care urmeaza sa viziteze romania – si aici ar putea scrie maverick, cu brio, daca vrea.

    Acum e momentul deciziei implicarii. Deci cine se baga?
    Daca nu suntem 5 pentru moment si vor mai fi dupa-aceea doritori, ii vom accepta, daca ne plac. Plus ca in sectiunea colaboratori vor fi invitati care pot scrie cate un articol pe blog ocazional, in functie de dorinte si idei.

    2. Ce fac cei 5 autori?
    Ii vad pe toti cu drepturi de administrare asupra blogului. Oricum fiecare raspunde de ce scrie, si sincer, n-are sens sa intram unul peste altul cu verificari si corecturi, decat la cerere si ca sfat. Prea multa editare si cenzura e demotivanta….
    Pentru a seta ce e de calitate si ce nu e de calitate, ne-am putea juca cei 5 autori, sa scriem vreo 2 posturi demonstrative si sa ne criticam unul pe altul ca sa prindem o idee comuna. Asta inainte de lansare.
    Eu nu stiu engleza perfect, dar sunt la un niver upper intermediate, cu certificat:). Cred ca am sa ma descurc sa scriu destul de corect, dar daca imi vor scapa cateva balbe…no fi foc…ca nu scrie tanti profesoara, ci eu…si in romana le mai stalcesc la graba.

    Cum comunicam pentru a ajunge a lua o decizie de grup? Propun sa facem un grup de discutii…unde avem la vedere totate schimbarile propuse de unul si de altul pe blog. Cand scrie unul un mesaj adresat grupului, il primim toti pe e-mailul personal. Cine va face schimbarile? Poate explorish, sau poate altcineva cu abilitati si disponibil in acel moment.

    3. Numele blogului
    Romaniacs mi se pare si mie foarte potrivit, dar am vazut ca e folosit intr-o campanie de Red Bull sa nu ne confundam cu ei ca si sustinatori ai proiectului….un search pe google pt romaniacs este relevant.
    Romaniar – suna ciudat, dar imi place foarte mult sloganul „Romanian Breviar”
    Romaniality – suna destul de academic…

    Aici putem ajunge pana la 20 de propuneri venite din partea tuturor, din care sa alegem luni, unul. Poate vor ramane cele propuse mai sus, poate nu. Cine stie ce ne va aduce weekendul…

    4. Interfata blogului
    Imi place mai mult cum arata interfata celui pe care scriu acum :). Articolele vor cuprinde imagini, filme, deci vor fi destul de animate…daca il sectionam prea tare s-ar putea sa fie greu de citit.
    Propun o interfata simpla pe fond alb, cu o imagine reprezentativa in header, chiar daca e un colaj. La header pot veni si eu cu cateva propuneri, pentru ca o parte din activitatea mea presupune si design grafic.

    5. Structura blogului
    La fel, cred ca vom putea propune toti categorii pe care apoi le vom grupa si stabili maxim 8, mai multe, sunt prea mult.
    Tema tot pentru luni :)? Sau pentru cine petrece weekendul departe de „lampa” vom seta o miercuri…

    Par cam insensibila in tot ce am scris, dar cred ca incep sa il vad ca un proiect si daca vrem sa iasa de calitate, e bine sa incepem treaba….cine, ce, cum, unde…iacs

    Va pupa,
    Non blinking Silver woman…ups..si a clipit…

    Apreciază

  27. ăăă… uou.

    nici nu stiu de unde sa incep.

    snteti niste meseriasi, hai sa incep asa.

    apoi, teapa red bull. neprofesionistii nici macar n-au fost in stare sa puna ceva de nadejde pe saitul romaniacs.com. eu acolo m-am uitat, nu e nimic, n-am mai dat search pe google… din pacate, acum cand am dat vad ca e clar „luat” numele de red bull.

    pacat caci tocmai am investit in domeniul romaniacs.net. poate pot sa li-l vand :P. ca sa vezi cum „se verifica” aia cu graba strica treaba…

    asadar, sa luam cateva din kestii pe rand.

    in primul rand, multam de „nominalizare”. cum ar zice englezu, „you have been volunteered” ;).
    si indeed, m-am jucat un pic – ia aruncati un ochi la http://romaniacs.net.

    cateva chestiuni de fond: eu vad asta un blog pentru straini interesati de romania, punct. nu si pentru romani. asta nu inseamna ca n-ar fi interesant si pentru ei, colateral vorbind, dar nu li se adreseaza. se pierde focusul, parerea mea.
    apoi, il vad ca facut in mare parte de oameni care traiesc in romania. eu m-as vedea intervenind doar cu oarece comentarii, si ocazional cu stiri despre cum e vazuta romania din afara. in rest, nu am in minte teme cu care as putea contribui. ceea ce e foarte bine, nici nu-mi doresc :).

    am in minte cativa oameni care cred ca s-ar preta, o sa-i intreb. unul e american, ceva manajer pe la o multinationala. ar fi senzational sa-l conving sa scrie, macar din cand in cand. ar aduce un pic de „prestij” si un aer foarte simpatic, chiar si asa in anonimat fiind, doar prin temele tratate (de exemplu, va fugi la maratonul de la bucuresti ;).

    ar mai fi 2 care stiu engleza foarte bine si scriu exceptional. nu au blog si stau foarte prost cu timpu’. habar n-am daca o sa-i conving, dar pot sa incerc.

    m-am mai gandit… nu stiu daca e musai sa ne restrictionam la 5 autori. chiar inclin sa cred ca nu. daca primim materiale de la colaboratori ocazionali, foarte bine. nu cunosc pe nimeni care sa aiba timp sa dedice semnificativ unui proiect de gen, dar ma gandesc la destul de multi care ar avea ceva de zis din cand in cand, no pressure. trebuie doar sa facem asta un mediu in care sa le faca placere sa se exprime.

    nu trebuie sa fim exact ca polandienii pana la cele mai mici amanunte :). la urma urmei, e un exercitiu, sa vedem ce iese, se poate modifica din mers.

    putem avea chiar multi colaboratori, care ne pot trimite de exemplu un material cu solicitare deschidere de cont „contributor” – daca materialul e bun, nici o problema. cine stie, poate in timp vom avea colaboratori-surpriza.

    cuvantul „breviar” nu exista in engleza, e furculition, dar nu m-am putut abtine :). exista „brevier” in germana si parca franceza, si rusa, si romana desigur. dar nu in engleza. pacat :).

    da, fiecare e raspunzator de textele lui, interventii pe baza de solicitari, sau de ex. daca cineva gaseste greseli in textu meu e invitat sa mi le zica si le corectez.

    pentru decizii de grup, domeniul inregistrat vine cu google apps, putem folosi google docsurile din dotare. nu m-am prins inca exact cum :).

    m-a distrat reclama. si mi-a uscat ochii :).
    noapte buna.

    Apreciază

  28. Am citit aseara comentariul tau, dar efectiv n-am mai avut puterea sa raspund…insa sper ca n-ai dormit cu ochii deschisi..:P

    „Tare ca piatra, iute ca sageata!”:) ti-as zice ca esti :)
    Mi se rupe inima in legatura cu romaniacs…mai ales ca deja l-ai cumparat…era fain si usor de retinut, cum zice alina. I-am mai dat o sansa si am cautat din nou pe google, dar in primele 10 pagini apare foarte insistent Red Bull. Asta e.

    Noua interfata imi place mult mai mult, e simpla si usor de parcurs. Poate sa ramana lejer asa dn punctul meu de vedere.

    Imi pare rau ca nu iti doresti sa fii unul dintre autori, pentru ca ai avea multe de zis despre Romania, doar ai crescut aici, nu? Nu stiu de cand esti plecat si care este proiectul tau inafara, dar asta nu te facem mai putin roman si mai putin capabil sa scrii de ce iti place in continuare in romania: ca-s sarmale, ca-s sportivi, ca-s fete frumoase si destepte…nu stiu…subiecte se gasesc.

    plusez si eu la tinta, e clar dedicat strainilor.

    daca am avea in continuare acelasi entuziasm ca pana acum, cred ca blogul il va depasi pe cel al polandienilor :))

    Breviary – am vazut ca exista totusi …A book containing the hymns, offices, and prayers for the canonical hours….asa-l descrie dictionarul. ciudatel…

    Ma vad implicata in acest proiect in felul urmator:
    1. ca autor – imi place Romania, traiesc si respir aici zilnic si imi place per ansamblu. Mi-ar placea sa impartasesc lucrurile interesente pe care le aflu, si altora. Daca in timp nu imi va mai suna la fel de interesant ca acum, voi preda stafeta.

    2. ca suport in backstage – adica in organizare. In acest weekend as vrea sa ma gandesc si apoi sa propun saptamana viitoare o lista de categorii, cateva headere pentru interfata si o lista de nume.

    3. deja ma gandesc la doua articole care capata contur, le voi posta pe blogul meu initial si in functie de parerea voastra imi voi da seama ce e bine si ce nu…

    Deja simt nevoia de acel grup de discutii, putem folosi domeniul inregistrat, pana ne vom decide asupra numelor. Nu e graba mare cum spune explorish, ci nerabdarea e mare :)

    Pentru mine a inceput o noua zi de uitat in „lampa”, deci non-blinking woman is back..:)

    Mark your way! (parca s-ar potrivi si ca slogan…m?)
    Mai vedem…iar m-am agitat…

    Apreciază

  29. discutia se poate muta eventual aici: http://explorish.net/forum.

    între timp m-am mai jucat un pic pe sait – putem sa-l exportam dup-aia la noul domeniu. io zic ca asta ar fi prioritatea, sa-i gasim un nume decent, ca sa putem sa-l aratam si altora sa-i momim.

    io inca nu-s multumit de template, pe langa titlu si slogan, un header mai fain ar fi bun (orice ajutor e binevenit, eu mi-am cam atins limitele artistice), si un template in rosu galben si albastru in loc de verdele ala. din pacate wordpressu’ n-are. singurele teme cu 3 coloane (care mi se par mai usor de navigat dat fiind ca avem multe kestii) sunt nashpa. nici cu blogspotu nu mi-e rusine. iar ca sa-l hostam, parca n-are rost pentru atata. ar mai fi o varianta sa modificam template-ul (eventual am eu pe cineva in vedere sa ne ajute cu CSSu’) si apoi sa platim suma modica pentru a pastra designu. cre’ ca asa facem.

    am cam ajuns la limita inspiratiei. mai tre’ input. pasii urmatori ii vad – nume/domeniu, design tema, discutii despre continut.

    romaniable(s), romaniant, romaniard (e combinatie de romanian si bastard, poate nu e de bun augur), romaniating (remaniating you view on romania), romanially, really – m-am cam blocat. nici unul nu mi se pare de impact si simplitate la fel de mare ca polandian. care e jenial pentru ca da o denumire atat comunitatii, cat si fiecarui membru – comunitatea polandiana compusa din polandieni, care nu tre’ sa fie polonezi, dar snt… polandieni. genial.

    pe de alta parte, poate ar trebui gandit „out of the box” si nu urmarit acelasi tipic, desi tentatia e mare si teama de complicatie la fel. romaniaforyou? se pierde „porecla” individuala, care mi se pare de mare importanta.

    eniuei, mai tre’ sapat.

    Apreciază

  30. Uau, deci nu s-a transmis…am mesajul salvat acasa…diseara incerc sa-l retransmit…era interesant…
    aveam niste propuneri de headere, categorii si nume. o parte din ele pot sa le arat acum.
    header1_1
    headere
    Inca nu m-am taiat, dar la cat am scris as fi putut…:(

    Apreciază

  31. sunt ENORM de multe comentarii, asa ca imi cer scuze a priori daca voi repeta argumente in sensul discutiei.

    eu am facut vioara in scoala generala. doi ani. eram vreo 10 copii in seria respectiva. 3 erau tigani/ rromi. deci, procentul este relevant zic eu. ideea era deci ca faceau scoala.

    cand zic vioara, ma gandesc la doua nume: Ciprian Porumbescu si Ion Voicu. Ultimul, este fara indoiala, tigan. De vreme ce Madalin, Voicu fiul, recunoaste asta si zice: „sunt tigan si imi place muzica”. Si da, sunt talentati. Cata vreme oameni precum raposatul Stefan Iordache, care exploda de romanism, iubea lautarii si compania lor (vezi Nelu Ploiesteanu), nu vad ce ne-ar deranja. Toata literatura clasica romaneasca care vorbeste despre sat si ale lui prezinta lautarul tigan ca parte din peisaj. Si e e o imagine foarte misto! Prosti e aia care nu o valorifica…

    asa ca, da, daca ar fi sa „speculam” pe tema vioara & tigani si asociere in consecinta pentru poporul roman, so be it! Sunt curios ce ar zice Goran Bregovici… :)

    legat de extensia discutiei, i.e. poporul roman popor de tigani… am mai avut discutia asta! E firesc sa asociezi infractionalitatea cu poporul roman cand o majoritate confortabila de evenimente se leaga de tigani veniti din Romania. Vezi Mailat, si in context reactia „sa traiasca domn’ Argint!”. E gresit sa fiu asociat ca roman unei natii de hoti si talhari. Iar daca asta se face via rromi, nu e numai vina rromilor. E si a noastra, a majoritatii ca nu demonstram contrariul. Pentru ca asa e lumea: crede in ceea ce vede, nu in ceea ce credem noi despre noi. Si la urma-urmelor, ne-a oprit cineva sa aratam alte valente?! Nu imi amintesc inconjurarea…

    Si rusii sunt infractori… si in Italia sunt talhari… si in Napoli se canta la armonica la colt de strada si e contrabanda cat de doua ori in portu’ Constanta, nu explorish? Sunt convins ca exemplele pot continua.

    Noua ne lipsesc insa alte repere, aici, local. Si despre asta am mai vorbit… alte valori nu avem si, constat ca, din pacate, nici nu avem alte preocupari, decat sa accedem si sa persistam in fatalitatea mioritica: „ne-ati facut tigani! railor!”

    Apreciază

  32. domeniul http://www.romania.com nu este inregistrat inca. Inca plang dupa „romaniacs” …
    http://www.romania.com – mai simplu si mai eficient decat atat doar romaniacs mai era, dar daca aveti alte idei… :)
    am zis ca scriu un articol despre calatoria din weekend, dar inafara de o toamna superba n-am prea avut nimic altceva de admirat. dar vor mai veni alte iesiri si se rezolva. eu m-am inscris pe forumul lui explorish, dar fluier a pustietate pe acolo :)

    Apreciază

  33. alina, am mutat discutia pe romaniacs.net, ca forumu e mai greu de folosit. check http://romaniacs.net/2008/11/03/titleslogan-discussion.

    romania.com… foarte interesant, cred ca o sa-l cumpar pur si simplu, chiar daca nu pentru blogul asta (aici mi-ar placea un titlu un pic mai „funky”). dar mai bine luam noi saitul si-i punem macar niste informatii pe el, sau un link provizoriu la wikipedia, tot e ceva. daca vrei, ia-l tu, daca nu, il iau eu :).

    take – 10x. da, cam asta e ideea :). te adaug direct ca utilizator, daca vrei sa te joci, pana gasim un nume si un domeniu clar.

    Apreciază

Comentezi?