Cranberii

Oare toate formaţiile „de deschidere” sună aşa rău? Vocea se auzea foarte prost, toba foarte tare… Gălăgie. Altfel, formaţia pare a suna melodios. Un fel de Vank, plus violoncel, şi voce parca mai „comună”.

Am văzut la intrare afiş mare cu „artiştii nu permit înregistrare şi poze (parcă), iar la deschidere era încă luminat pe gang şi mişunau stewarzii, asa ca n-am scos aparatu’. Păstrez pentru o ocazie care să merite riscul.

Ăştia tocmai cântă un cover, „all the lonely people”. Slab.

Auzi, ştii ceva, ia să-i filmez totuşi.

Au zis cum îi cheamă, de vreo 2 ori, dar n-am înţeles. Later edit: Outside Royalty.
Interacţiunea cu publicul, modestă. „Salut, noi sntem cutare, din Londra, dar membrii sunt de peste tot, America, Paris. Par „sărăcuţi”, bucuroşi că se pot prezenta, dar fără pretenţii. E drept, şi sala e destul de dezolantă, plină cam jumate jos pe podea, şi tribunele pe jumătate goale. În spatele meu nu mai e nimeni! „Mulţumim că ne-aţi ascultat, urmează Cranberries!” „Yee.” Urmează peste juma’ de oră, timp în care citesc feeduri pe telefon.

Cranberries sună, cum era de aşteptat, mult mai bine, dar parcă nu perfect. The Killers au sunat mai bine.
Sala, care nu s-a umplut nici pe departe, nu mi se pare ca li se potriveste. Mi se pare că au videoclipuri mult mai „gândite” şi mai „artistice” decât ce fac în concert. Dolores O’Riordan are un joc de scenă destul de dezlânat, iar ghitariştii snt imobili de-a dreptu’. I-as vedea intr-un loc mai mic, club, unplugged, unde Dolores să nu trebuiască să se mişte, sau… la televizor.

Sper ca în România sa aibă un public mai entuziast, e o generaţie intreaga care a(m) crescut cu ei – voi, mergeţi la concert, mergeţi cu prieteni, Nick şi Dan, poate vă întâlniţi pe podea (nu staţi în tribună) şi cântaţi cu ei, şi pentru mine. Aici în colţul de tribună e linişte şi iphonuri filmând. Iar eu scriu aceste în timp ce Dolores zice un cântec pe care nu-l ştiu. A fost mai inainte „Just my imagination”, preferatul meu. Cică l-a scris pe când avea primul copil mic (acum are 4). N-am fost pregătit, şi n-am prins începutul specific, dar am filmat restul.

Mi s-a parut că sala n-a vibrat cu mine, şi parcă nici ei. Pentru ei o fi un cântec ca oricare altul, mie însă îmi aduce aminte de vremuri extraordinare, a time we used to play, hit the town on friday night, stayin’ in bed on till Sunday”… Or is it just my imagination?

La un moment dat mi-am dat seama că majoritatea cântecelor sunt vechi, multe din al doilea album, pe care le ştiu. Mi-am adus aminte că numele concertului e „20 de ani”, cum ar veni un tur aniversar. Îmi convine – cântecele favorite sunt din cele vechi, cele noi nu prea mă încălzesc.

Şi au mai zis, băieţii şi fata.

Jocul ăsta de lumini a fost cel mai spectaculos lucru de până atunci. Au mai urmat câteva faine,

IMG_2609.JPG

IMG_2610.JPG

dar per ansamblu mi s-a părut ciudat de „cuminte” showul lor. Nimic ieşit din comun, au venit, au cântat, au pus nişte faruri,

IMG_2602.JPG

dar cam atât. M-am mirat, cu atât mai mult cu cât era St.Patrick’s Day (aveau un steag lung din baloane deasupra scenei, se vede în ultimul filmuleţ care va să vie). Dolores ne-a urat de St.P’s Day, ne-a şi zis pe scurt cine e, a mai încercat o dumă pe franţuzeşte (!), care n-a prins cine ştie ce la publicul germanofil.

În rest, subţireanu. S-a agitat, voce mai are, mogâldeaţa,

IMG_2608.JPG

ăia din primele rânduri probabil s-au simţit bine.

IMG_2618.JPG

Nu ştiu de ce dar am un sentiment că în România va fi mult mai fain concertul. Mai că-mi vine să merg şi la Bucureşti :). Aş fi cu prieteni, şi ar face o mare diferenţă. Cred că ar fi mai aproape de atmosfera care s-a încălzit şi aici, în sfârşit:

Păcat că a fost ultima melodie :(.
Cum m-am obişnuit, sala s-a golit rapid,

IMG_2621.JPG

lumea a mers în treaba ei. Am plecat, cu impresia plăcută a ultimului cântec. I somehow miss them already.

5 gânduri despre “Cranberii

  1. 1. La noi e pe stadion, iar stadionul intotdeauna e mai fain ca sala !
    2. La noi aia din public o sa fie romani, nu elvetieni !!
    3. Niciodata nu sta in tribune !!! Eu cand am fost jos in iarba la Metallica si toata lumea se agita de am facut sauna … aia din spate din tribune stateau jos si mancau seminte … (!) La Shakira, cand am plecat (prematur) cei din tribune stateau zgribuliti ca huhurezii, total dezlipiti de concert, iar noi veneam „incalziti” din randul al zecelea de pe iarba … Tribuna e prea departe si e prea rece. Asa – vorba ta, mai bine ii vezi la televizor. Concertul fara implicare. .. e senseless.
    4. Anturajul !!! Foarte important. Daca eram cu pretenii la U2 si nu singur printre nemti, sigur mi-ar fi placut si mai mult.

    Eu – merg la AC/DC, Rammstein, Cranberries. Esti invitat sa participi la oricare din ele :):)

    PS: Bine ca mi-ai spus sa nu ma astept la prea multe – ca daca nu imi fac mari asteptari, de regula imi place :)

    Apreciază

  2. Too late. Am luat la tribune din cauza anturajului si pt ca e acoperit. :)
    Poate am noroc si pot sa ma plimb. „Cunoscatorii stie” ca asa am luat si la Metallica (de ce am facut asa admin?) si am ajuns pe gazon.

    Votez pt Dreaming my dreams (Dreams e altceva, pe primul album, a nu se confunda) si sper sa fie mai misto pt ca am „driblat”, tot din cauza de anturaj, si AC/DC si Aerosmith (la Aerosmith mai duc munca de lamurire asa ca poate inclini balanta :) ).

    Apreciază

  3. Mie imi plac toate, dar cel mai la suflet imi sunt cateva din astea mai rar auzite la radiouri. De fapt mai neauzite. :) Paparazzi on mopeds, War Child, Bosnia, cam asa. Am vazut ca in ultima vreme Dolores a cantat mult singura.

    Apreciază

Comentezi?