Jocul lui Ender şi anul 1989

Inspirat de o scurtă şuetă de acum câteva însemnări, m-am apucat şi-am recitit Jocul lui Ender. E o carte „rapidă”, de genul „greu de lăsat din mână”, am dat-o gata în câteva seri (plătind a doua zi cu trezire (şi mai) chinuitoare… asta e). M-a „lovit” ceva, citind: Cartea a fost scrisă în 1985, deci cu puţin înainte de căderea Cortinei de Fier. E un SF, vorbeşte despre societatea umană din viitor (nespecificat, dar suficient de îndepărtat petru călătorii spaţiale în alte sisteme solare). Ca orice autor de SF care se respectă, Orson Scott Card face nişte predicţii – de exemplu, a intuit corect că internetul (care în 1985 era în faşă) va avea un rol important în societate. Dar… nu a prezis căderea Cortinei de Fier. Discută despre Al Doilea Pact de la Varşovia, despre o împărţire a lumii în 2 sfere de influenţă, americană şi rusă, care cooperează doar în cazul unei invazii extraterestre, dar cum aceasta e înlăturată, cum se pregătesc din nou de conflict.

Foarte interesant cum mintea plină de imaginaţie a scriitorilor SF n-a intuit ce avea să se petreacă în foarte puţin timp, n-a putut gândi dincolo de limitele unui sistem politic ce, probabil, din America părea „etern”. Sunt curios dacă au fost scriitori care au prezis cu oarecare exactitate lumea de după 1989 – să zică cineva mai „citit”.

Nici nu ştiu ce concluzie să trag. Mi se pare doar un interesant exemplu de gândire „in the box” de la cineva de la care te-ai aştepta la contrariu. Interesant cum chiar şi imaginaţia se dezvoltă pe anumite canale, şi pe altele nu. Şi oarecum trist că până şi oameni ca scriitorii de SF s-au obişnuit cu ideea „Cortinei de Fier” ca o „a doua natură”. Cu atât mai miraculos mi se par evenimentele din jurul anului 1989.

Publicitate

5 gânduri despre “Jocul lui Ender şi anul 1989

 1. eu daca mai citesc mult postari de genul asta o sa ajung la concluzia trista ca oamenii intelighentzi nu mai reusesc sa se bucure de o carte buna (si poate si alte experiente bune) deoarece isi pun prea multe intrebari si analizeaza prea mult :))))

  Apreciază

 2. in contradictie cu nINGea, sunt de acord cu ea :) eu cred ca asta si este rolul scriitorilor de SF sa ma lase sa iau eu deciza daca viziunea lui functioneaza, dar tocmai punand mai multe intrebari decat m-ar lasa sciitorul sa o fac.

  equally, uitandu-ma in jur vad ca exista oameni care vad dincolo de viitorul imediat doar ca sunt ignorati, deliberat sau inconstient (randomness, black swan effect). ne agatam zilele aste de iesirea din criza. cu toate astea, suntem mai mult decat constienti ca 2-3 ani de acum o sa mergem pe sarma.

  back to work…

  Apreciază

 3. pfui, se vede ca e comment de dis de dimineata de la munca :D….deci pt mine literatura SF de buna calitate e o treaba de destupat tzeasta..dar si de pur si simplu savurare!…putine lucruri sunt comparabile cu placerea de a citi o carte de buna…e f fain cand te pune pe ganduri si de zgaltaie in introspectie…dar de multe ori tb doar savurate si atat :)
  oamenii care vad viitorul gandesc intr-un plan atat de departe ca „majoritatea” nu pricepe ce zic, aude doar un murmur….astfel este firesc ca sunt ignorati…de multe ori fara rea intentie….doar din necuprinderea in tete a notiunilor expuse….

  Apreciază

 4. bai deci eu nu prea am inteles tot ce-ati zis… dar va cred :).
  interesant mi se pare ca la prima lectura nu mi-au trecut prin cap cele de mai sus, am „sorbit-o” pe nerasuflate. acum insa… citind „the moon is a harsh mistress”, care are aceleasi „simptome”, gandul nu-mi mai iese din cap :D

  Apreciază

 5. Cred ca fiecare om are o arie limitata de expertiza. Inevitabil in celelalte domenii ochelarii de ingustat viziune isi fac datoria. Dar asta nu ar fi singura explicatie. La momentul scrierii cartii, in Vest oamenii isi bateau mintile de ceva zeci de ani despre cum s-ar putea invinge sistemul comunist. Fara rezultat. Pentru ca in istorie rasturnarile vin pe cale logica doar ca exceptii. Sunt rabufniri scurte si intense cele care modifica o stare de fapt. Mult mai greu de anticipat decat insirarea fireasca cu cauza si efect, din consecinta in consecinta.

  Stiu ca generatorul ideii a fost revolutia (e fascinant sa vad cat te fascineaza :) ). Dar situatia politica nu e singurul domeniu in care imaginatia se inmlastineaza. Uite. Oarecum fortata de imprejurari, am inceput sa ma uit la sezoanele originale din Star Trek. Serial serios si el (multi dintre scriitori mari SF ai momentului respectiv au fost cooptati ca scenaristi). Si ce crezi? Dupa mii de ani in care se presupune ca omenirea a evoluat in toate directiile, moda la fete e exact aceea din momentul realizarii serialului. Adica fustite chiar un pic deasupra de fundulet. :D Dar nici cu interfata om-computer nu cred ca se pot lauda ca ar fi trimis-o prea mult in viitor.

  Dupa cum ziceam. Neingradirea imaginatiei spre nnv, nu o implica automat si pe cea dinspre sv.

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s