Barja „Micul Prinţ”

În timpul povestirilor la un rachiu de nuci la Sarajevo, E. sugerase să merg la Subotica dacă am ocazia – e un oraş „art nouveau” foarte frumos, cică. M-a tentat să merg de la Novi Sad, mai era o oră, dar în direcţia cealaltă faţă de Belgrad, aşa că am renunţat – urma să se întunece, astfel încât m-am urcat în autobuzul de Belgrad. Unde am ajuns într-adevăr pe întuneric, dar era încă devreme, aşa că uitându-mă pe hartă şi văzând că e un pod peste Sava mai aproape decât îmi dădusem seama până atunci, am zis hai să vedem. Pentru mine apele „citadine” au un farmec fotografic deosebit noaptea, şi ajungând aici

DSC_7081.JPG

evident că m-a trecut gândul să trec şi podul, să văd oraşul de pe partea cealaltă. Stând la capătul podului am avut din nou acel gând – „oare de ce o să-mi pară mai rău, dacă trec, sau dacă nu?” Era întuneric, Belgrad, pod – nu sună prea reconfortant, şi nu era. Drumul pentru pietoni era mai puţin îngust decât pare, doar când treceau tramvaiele îţi venea să te fereşti, dar nici prea în balustradă nu-ţi venea să te dai.

DSC_7077.JPG

Mi-am luat inima-n dinţi şi am trecut. Pe măsură ce înaintam, podul părea mai lung decât de pe mal, aşa că m-am grăbit cât am putut fără să „bat la ochi”. Teamă paranoidă nejustificată – n-aveam cui să bat la ochi, că nu era nici ţipenie pe pod. M-am întâlnit doar cu un domn în loden, şi cu o doamnă, moment în care m-am liniştit – dacă dânsa trece, nu e periculos.

Am coborât pe malul celălalt, unde e un fel de parc, şi uitându-mă înapoi

DSC_7085.JPG

spre oraş

DSC_7091.JPG

am observat cu încântare siluetele pescarilor, profilate în lumina reflectoarelor podului.

DSC_7090.JPG

Am luat-o într-acolo, pe aleea de lângă mal, având surpriza să găsesc o sală de sport pe o… barjă, se juca fotbal. Bravo, dom’le, lifestyle!

DSC_7103.JPG

Dincolo de pod am început să mă opresc tot mai des să fac poze.

DSC_7106.JPG

Se vedea oraşul vechi vizavi,

DSC_7109.JPG

barjele şi bărcile cu restaurante reflectate în apă în partea asta.

DSC_7110.JPG

Plus cetatea Kalemegdan, în toată splendoarea (uite că am apucat s-o văd doar noaptea).

DSC_7112.JPG

Pe mal – nici ţipenie de om. A, ba da, e o siluetă mai în faţă. Fără să vreau mă apropii şi observ că sunt de fapt două siluete – un tată şi un copil de vreo 4 ani, mergeau de mână pe faleză, oprindu-se pentru poze din când în când (ca şi mine).

DSC_7125.JPG

Foarte frumoasă scena cu cei doi, mi-a plăcut naturaleţea lor, încălzeau mult atmosfera într-un decor ce altfel ar fi fost cam mohorât – mai toate barjele-restaurante erau închise. Nu toate însă, am remarcat barja „Micul Prinţ” la dus, şi când m-am întors din capăt, după o scurtă discuţie cu stomacul am hotărât că gata, aici mănânc, că până trec înapoi durează prea mult. Zis şi făcut. Înăuntru părea a fi ceva petrecere, se auzea muzică, se vedeau oameni îmbrăcaţi la patru ace intrând şi ieşind – eu am ales să mănânc afară pe terasă – eram singurul. Dar, la aşa o privelişte,

DSC_7127.JPG

chiar mă întreb de ce se înghesuiau toţi înăuntru. Poate pentru că era mai cald :). Eu eram însă îmbrăcat bine, şi am avut ce face până a venit mâncarea:

DSC_7126.JPG

Am comandat salată tarator – spusese Lonely Planeta că e „tradiţională” încă din Macedonia, şi nu apucasem să gust, apoi o supă de peşte (deh, mâncam pe apă), iar felul doi… nu mai ştiu, parcă tot peşte. Oricum, masa plină.

DSC_7151.JPG

Apa o adusese înainte, aşa că am avut timp de nişte reflecţii la un pahar – două. Cel din stânga e šljivovica (şlivoviţa), celebrul rachiu de prune, pe care am considerat că e momentul să-l încerc. Ca al nostru, tare şi… bun (nu-nţeleg cum pot spune oameni că „le place” aşa ceva. Da’ mă rog, nu disputandum gustibus.

DSC_7148.JPG

Salata tarator e simplă, de castraveţi, cu ceva sos de maioneză – nu m-a dat pe spate, ba dimpotrivă. Însă priveliştea a făcut toţi banii. Aşa se vedea de la masa mea, drept înainte,

DSC_7131.JPG

şi aşa dintr-un capăt în celălalt. Unde modul panoramic al camerei mici şi-a atins şi limitele, da’ se prinde ideea.

DSC01417.JPG

După mâncare n-am mai zăbovit mult, am urcat din nou pe pod

DSC_7154.JPG

şi, de data asta am traversat parcă mai repede decât la venire, în ciuda faptului că, după oarece ezitare, am scos aparatul să fac nişte poze de pe pod, că prea se vedea frumos.

DSC_7162.JPG

Chiar după pod era un semafor,

DSC_7163.JPG

und mi s-a aprins un beculeţ: ia să încerc nişte poze din alea cu urme de faruri tip linii. Zis şi făcut.

DSC_7167.JPG

M-am dus chiar în mijlocul străzii, pe un prag care semnaliza o staţie de tramvai, pentru o poză mai bifurcată.

DSC_7169.JPG

5 gânduri despre “Barja „Micul Prinţ”

  1. Sunt un om receptiv la nou, iubesc marile orase, fiindca sunt o provocare permenenta, insa vechiul- gen cetati, castele , stradute inguste si pietruite, alei labirintice nesfarsite- ma copleseste.Poate e vorba de nostalgia origininilor, cine stie ce-oi fi fost int-o alta viata, o explicatie cu siguranta exista doar ca n-am gasit-o inca…………sau poate ca da.
    Tare faina cetatea vazuta prin paharul cu …..slibovita!!!!!!

    Apreciază

  2. @a – pai, m-am gandit ca n-o fi nebuna tanti sa treaca daca e periculos noaptea. si nu avea aerul ca nu ar fi avut de ales. (acu stau sa ma gandesc, exista tramvai, asa ca de ce ar trece oamenii noaptea pe jos in the first place? (schauder)). daca as fi gandit la fel daca era un barbat? nu, orice barbat noaptea pe pod e suspect; tanti nu. discriminare pozitiva, i guess.
    @2anca – pai, atunci, recomand o vizita la belgrad :). si la bucuresti, de altfel, dar despre asta in alt episod.

    Apreciază

  3. :lol:
    Discriminarea pozitiva pentru doamne e negativa pentru domni. Faci exact ca tovarasul meu de apartament care nu ma lasa sa iau cu autostopul decat doamne. Si baieti cu rucsaci de munte ca exceptie. :D Si cand il intreb iti dai seama ca nu ma lasi sa te iau pe tine? Imi zice ca da si ca bine fac. :razz:

    Asa si tu. Daca te intalnesti cu tine pe pod, iti vei parea suspect. Si te vei teme de tine. ;)

    Apreciază

Comentezi?