Thocomerius

Am reușit să citesc ambele cărți ale lui Neagu Djuvara, Thocomerius-Negru Vodă și răspunsul criticilor. Thocomerius mi s-a părut interesantă; ce m-a mirat au fost reacțiile polemice destul de virulente, de a fost necesară și carte de răspuns. Marea problemă – afirmația că Thocomerius/Tihomir – tatăl lui Basarab I a fost de origine cumană.

Așa, și? N-am înțeles de ce s-a scandalizat lumea. Asta mi-a justificat însă insistența autorului pe problemă – instinctul polemic a simțit probabil că e un punct sensibil, și l-a îndemnat probabil să facă această problemă punctul central al cărții.

Cartea nu e foarte structurată (dl. Djuvara e povestitor, nu consultant sau inginer), dar luate în ansamblu argumentele prezentate mi se par că nu lasă loc la multe interpretări alternative – Tihomirius a fost cel mai probabil într-adevăr cuman.

Așa, și? Insistența asupra acestui fapt, atât din partea autorului cât și a criticilor m-a dezamăgit un pic. Eu nu aș fi făcut din această demonstrație un scop în sine, ci doar un element într-o aventură în decriptarea istoriei ”mileniului întunecat” dintre anii 300-1300, care mi se pare fascinantă. De-aia mi-e un pic ciudă că istoricii s-au împotmolit în disputa fără sens ”a fost sau n-a fost cuman”, în loc să cerceteze mai departe ce-a fost înainte și după.

Aștept continuarea.

3 gânduri despre “Thocomerius

  1. Cartea lui Djuvara este excelenta in calitate de lucrare de popularizare stiintifica. Tema, pana acum rezervata doar specialistilor, a ajuns astfel si in randurile publicului care nu citeste in mod curent despre Evul Mediu.

    Insistenta lui Djuvara pe tema cumana (fumata de istorici de ani buni de zile) si discutiile din mass-media pe tema sunt importante pentru ca ataca ideea de etnogeneza predata in scoli. O idee paguboasa (conceptul de „etnogeneza” in sine nu e nimic altceva decat pura propaganda si indoctrinare) care implanteaza copiilor ideea ca etnicul romanesc a fost facut punand una si cu una acum 2000 de ani cand Traian si-a dat mana cu fratii lui Decebal. Se ignora astfel un intreg proces istoric in care poporul/etnicitatea nu sunt ceva fix, imuabil, nici in timp, nici in spatiu.

    Cred ca sunt binevenite orice insistente pe cumani, slavi, bulgari, turci, tigani, unguri si altii care si-au lasat ADN-ul in plamada a ceea ce astazi locuieste in granitele Romaniei.

    Decriptarea mileniului intunecat a fost deja facuta. Trebuie doar popularizata. Step by step!

    My 2 cents :)

    Apreciază

  2. Pingback: polimedia.us/fain

Comentezi?