Cu tramvaiul 28

Duminică dimineaţa la 9 jumate… să fim serioşi, nu e NIMENI pe stradă. Mă rog, aproape nimeni, un nene îşi ia tacticos micul dejun la singura terasă deschisă.

DSC00745.JPG

Ce ne-a mânat la ore imposibile pe străzi pustii?

DSC00747.JPG

Păi, azi plec, şi mai avem lucruri de făcut. Chiar dacă oraşul doarme,

DSC00748.JPG

sperăm că transportul în comun funcţionează. Asta pentru că în toate ghidurile e recomandată o tură cu tramvaiul 28. Nu turistic, ci tramvai normal – dar în Lisabona şi tramvaiele normale sunt vechi, şarmante şi la ora asta aproape goale.

DSC00757.JPG

Surpriza vine când după prima staţie suntem invitaţi destul de ireverenţios să coborâm. Ceee? Păi tocmai ne-am urcat. „Aici e capătul, trebuie să mergeţi în altă staţie ca să luaţi tramvaiul mai departe.” „Unde în altă staţie?!” „…încolo”, şi arată vag înainte. Vatmanul hatmanul nu pare interesat de problema noastră, îl doare la chipiul inexistent, şi nici foarte politicos nu e. Uite că există oameni antipatici şi în această ţară!

Mergem cam la întâmplare în direcţia indicată, mai întrebăm o dată şi ajungem în sfârşit în altă staţie. Unde, după 2 minute, ajunge şi el!

DSC00762.JPG

Îl durea tramvaiul să ne ducă şi pe noi?!? Îi fac o poză ostentativă de aproape, cu intenţia să pun pe blog: aşa arată un portughez nesimţit:

DSC00763.JPG

Singurul, de altfel, pe care l-am întâlnit în ţara aceasta. NU ne urcăm în tramvaiul lui (e şi un grup de olandezi gălăgioşi de care nu avem loc), şi bine facem – vatmanul din tramvaiul în care urcăm cu restul moşilor olandeji

DSC00768.JPG

arată cu totul altfel.

DSC00777.JPG

În sfârşit excursia noastră poate porni, spre Bairro Alto (recunoaştem piaţa asta de-aseară)

DSC00782.JPG

şi mai departe, pe străzi înguste

DSC00788.JPG

cu multă

DSC00783.JPG

faianţă.

DSC00773.JPG

Ajunşi la capăt, o întreb în primul rând dacă putem merge cu ea înapoi – „da, dacă mă aşteptaţi 5 minute”, răspunde în engleză, zâmbeşte şi-mi face semn spre o altă staţie 10 metri mai încolo. Staţiile de coborâre şi îmbarcare sunt diferite, lucru isteţ, nu se mai înghesuie lumea în sus şi-n jos pe scări.

În al doilea rând o întreb dacă pot să-i fac o poză ei şi tramvaiului (abia acum observ că e un tramvai Coca-Cola).

DSC00793.JPG

Ezită puţin… „yes.”

DSC00794.JPG

La întoarcere străzile sunt tot pustii,

DSC00796.JPG

dar vagonul se umple să plesnească de turişti care au citit şi ei prin ghiduri, astfel încât coborâm fără regrete la castel.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s