Why are all Romanians vampires?

Romania elicits the image of a corpse, a body lying on the ground, with two vampires feeding on it: Dracula and Ceausescu. Both these figures still determine the image of Romania today. In addition, this picture hardly improves, given other negative images influencing this perception: orphans, people sick with AIDS, Roma or other Romanian emigrants who turn up as criminals in the West. (…) The Romanian image is one of the worst and most unjust of all the industrial nations. (excerpt from a statement of nation branding advisor Simon Anholt on Money Channel, Dec. 2006)

Jasper Hale comentează cele de mai sus pe allromaniansarevampires.com, aici.

Publicitate

3 gânduri despre “Why are all Romanians vampires?

 1. Excelenta analiza, dar nu asta e gandul ce mi s-a infipt in minte inca de pe la primele randuri. Exista la unii jurnalisti din Ro (pe ceilalti nu-i cunosc, nu ca n-ar avea-o) o reticenta in a accepta ca presa educa. Pune o responsabilitate prea mare pe umerii lor, pe care sunt dispusi sa-i scuture mult prea des. Textul recomandat pare un argument extrem de solid ce sustine opusul parerii lor. :sigh:

  Btw, mi-a placut mult textul din New York Times. Mi-au placut inclusiv comentariile negative. Sunt in general lipsite de rautate. Doar ceva dezamagire si eventual saturatie transpare din ele. Interesant bine!

  Apreciază

 2. o, da, presa „educa”. cel putin despre imaginea tarii, nu ma surprind datele din articol – corespund cu ce am intalnit pe aici: oamenii isi formeaza parerea de la putinul din presa (si am mai vorbit despre ce ajunge in presa si de ce), putini se obosesc sa caute mai adanc – pur si simplu nu-i intereseaza, cum nu ne intereseaza nici pe noi sa cautam pe net despre… poporul bulgar, de exemplu.

  cat despre comentariile de care zici, pe mine m-a enervat ravna cu care concetatenii mei s-au grabit sa incerce sa strice impresia pozitiva a omului aluia. nu zic ca n-au si ei dreptate, dar chiar trebuie s-o strige pe toate gardurile? unde e intentia constructiva din reactia lor? impartialitatea? ma-ndoiesc, mai degraba refularea de frustrari unde nu era locul, dupa parerea mea. omul s-a simtit bine, lasati-l in pace, sa ne bucuram de bucuria lui! dar nu se poate, domle, nu se poate, ca ne mananca-n tastatura. si, cum ii ziceam lui S. care mi-a trimis articolul, ma enerveaza ca-i judec la fel de intransigent cum judeca si ei tot ce-i inconjoara.

  Apreciază

 3. Mi s-au parut foarte putine comentariile negative ale romanilor. Mai mult straini am observat, dar na, nu-s chiar faimoasa pentru spiritul meu de observatie. :)

  Cu carcotasii de meserie n-ai cum sa lupti. De ce-i combati mai tare, de ce se intarata si-s tot mai violenti in carcoteala. Reactia rezonabila (in astfel de situatii) e sa pui pozitivismul tau pe celalalt taler. Atat.

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s