Hong Kong Island

Cum am ieşit prima dată din metrou m-a lovit un miros destul de clar de… smog, gaze de eşapament amestecate cu alte chestii destul de înţepătoare pe gât. Nu e foarte plăcut, cred că nu mi-ar plăcea să trăiesc aici à la longue. Deşi, mă rog, omul se obişnuieşte cu orice, deja azi nu-l mai simt. Nici restaurantul chinezesc de lângă blocul „meu” nu mai pare atât de înspăimântător,

DSC02739.JPG

dar decid totuşi să iau micul dejun în altă parte. O iau pe jos spre hotelul unde vom adăsta în noaptea asta – A., C. şi eu, a rezervat A. o cameră de 3. Merg cu capul sus şi privirea spre cer – nu din mândrie, mă uit la zgârie-nouri. Par destul de vechi,

DSC02740.JPG

uneori clădirile sunt foarte apropiate, de te întrebi ce-a fost în capul lor,

DSC02742.JPG

dar la colţul străzii apar şi nişte metale şi sticle.

DSC02741.JPG DSC02743.JPG

Hotelul Harbor Grand e chiar mai aproape decât mă aşteptam, fac poate 10 minute pe jos, cu tot cu poze. Mă cazez fără probleme, stăm la etajul 21… cred, foarte rar ţin minte etajul şi numărul camerei. Ştiu doar că avem o privelişte senzaţională spre strâmtoarea al cărei nume nu l-am reţinut – probabil Victoria, cel puţin portul din depărtare aşa se numeşte.

DSC_0017.JPG

Hong Kong e aşezat jumătate pe o insulă, pe care ne aflăm şi noi – Hong Kong Island – şi jumătate pe o peninsulă ieşind din continentul asiatic – „Kowloon”.

Zgârie-nori sunt şi pe o parte,

DSC_0020.JPG

şi pe cealaltă,

DSC_0019.JPG

dar nu e nici un pod în zona centrală.

DSC_0021.JPG

A şi C. vin abia spre seară, aşa că până atunci mai e de mişunat prin oraş. Coborând la metrou observ cum zonele de urcare şi coborâre sunt atent delimitate şi indicate cu săgeţi – după ce mergi o dată-de două ori împotriva curentului te prinzi.

DSC02747.JPG

Ies din adâncuri la gara centrală şi caut Queens way, bulevardul central cu zgârie-nori. Fac nişte poze, dar – pe de-o parte, din cauza clădirilor foarte înalte e umbră, deci mare lucru nu iese,

DSC_9860.JPG

iar pe de alta observ că, indiferent de camera folosită pentru poze, obiectivul distorsionează foarte tare la setarea „larg”, lucru evident mai ales la poze cu linii drepte. Acest fenomen îmi va afecta calitatea pozelor pe tot parcursul excursiei, aşa că îl menţionez aici pentru toate. De exemplu poza din imagine: am făcut în aşa fel încât liniile din stânga să fie drepte – priviţi la ce unghi vin blocurile din dreapta, zici că acum cad pe tine.

DSC_9861.JPG

Aşa că revin la lucruri mai „pământene” şi privesc cu interes spre o străduţă aglomerată şi colorată,

DSC_9863.JPG

strada Li Yuen. Scria şi în ghid că cele două străzi Li Yuen (de Est şi de Vest) sunt un paradis al chilipirurilor – şi într-adevăr, găseşti ce vrei şi ce nu vrei.

DSC02748.JPG

Le parcurg pe amândouă, cu un ochi semiatent – îmi trebuie nişte tricouri şi pantofi pentru ceremonie (hotărâre de acasă, pentru minimizarea bagajelor la drum lung), dar nu cumpăr nimic de aici, ies din nou în bulevardul principal cu tramvaie supraetajate foarte simpatice,

DSC_9866.JPG

pe care pornesc la dreapta, fără a mă putea abţine de la uitatul în sus (probabil cu gura căscată).

DSC_9872.JPG

Văd o stradă cu flori,

DSC02751.JPG

o apuc pe ea – după socotelile mele ar trebui să ducă spre mare, acolo vreau să ajung. Strada se continuă cu fructe

DSC02752.JPG

şi iese într-o… nebunie din asta.

DSC_9873.JPG

Lucru care îmi aduce aminte de ce am citit în ghid – interesant şi/sau ironic, Hong Kong este numit „cel mai chinezesc oraş chinez” – datorită stăpânirii britanice, Hong Kong a scăpat de „revoluţia culturală” a lui Mao care a distrus mare parte din cultura şi modul de viaţă tradiţional chinezesc. Supt engleji însă, chinejii şi-au văzut frumos de treabă, comerţ, kanji-uri şi semne luminoase.

Plus zgârie-nori,

DSC_9879.JPG

la care voi ajunge însă ceva mai târziu – am greşit drumul, strada cu flori a dus exact în direcţia opusă celei intenţionate, am ajuns la „hollywood boulevard”, care e în partea cealaltă. Deci cale întoarsă.

Ajuns din nou în zonă cu zgârienori, încerc o „altfel de panoramă” – în loc de orizontal, mişc aparatul parabolic în sus. Iese ceva de genul ăsta:

DSC02756.JPG

Prima clădire din stânga e sediul HSBC, un element arhitectural important în oraş, zice ghidul. Într-adevăr, complicată.

DSC02760.JPG

În faţa ei, singura statuie din „piaţa statuilor” –

DSC02761.JPG

în trecut au fost mai multe, dar a rămas doar acest lord britanic, fost şef la HSBC (denumire care cu ocazia asta aflu că vine de la „Hong Kong and Shanghai Bank”). Bancheri cu statuie n-am mai văzut, dar mă bucur că am ajuns aici, e un loc pe care voiam să-l văd. Se pretează la o poză tradiţională de pavaj,

DSC_9888.JPG

iar acest acoperiş intră şi el la categorie, că arată ca un pavaj.

DSC_9889.JPG

Piaţa Statuii e un loc interesant de liniştit, deşi e multă lume.

DSC_9891.JPG

E ca o oază între zgârie-norii care veghează în spate

DSC_9890.JPG

şi în faţă.

DSC02763.JPG

Această poză îmi aduce aminte de versurile Ca$$a Loco:
„Statuia lui Băsescu veghează-n continuare,
ţăranii au acum miliarde de tractoare.”

DSC02767.JPG

Dau să plec, dar îmi dau seama că nici n-am stat să savurez un pic atmosfera. Aşa că mă întorc din drum, pentru a da atenţie unor detalii

DSC_9903.JPG

acvatice,

DSC_9899.JPG

totul sub atenta supraveghere a poliţiei locale în misiune.

DSC_9913.JPG

Stau un pic jos pe bordura de lângă fântână şi mă uit în jur, absorbind peisajul.

DSC_9916.JPG

Mi-e cam foame, dar nu e timp, vreau să ajung în partea cealaltă, în Kowloon, să iau micul dejun pe strada Lock Road (pe lângă care am trecut aseară când totul era închis, habar n-având că e considerat „centru culinar”). Aşa că o iau la picior, ies în bulevardul Connaught, care e cam sec, străbătut de o autostradă suspendată, doar în sus ce mai e interesant, deşi senzaţional de distorsionat în poză – cred că nici o linie din poza asta nu e în unghiul corect. Nu ştiu cu ce obiective se fac poze „arhitecturale”, dar în mod sigur nu cu al meu.

DSC02774.JPG

Trec un pod de aramă peste autostradă (nu e de aramă, aşa e-n poezie) pe care îmi cad ochii împotriva voinţei pe un cerşetor cu faţa şi capul ca o mască roşie, în genul copilului din filmul „The Mask” (cel cu Cher, nu cu Jim Carrey), dar mai înfricoşător, săracul, încerc să scap de imagine dar nu reuşesc. Îmi distrag atenţia aceşti oameni care par a face un picnic.

DSC02779.JPG

Podul continuă cu un fel de trotuar suspendat acoperit, iar tavanul dă un efect de oglindire interesant.

DSC02786.JPG

Descopăr cu bucurie o formă curbată între atâtea linii drepte,

DSC_9924.JPG

şi ajung la alt pod, peste altă autostradă, spre port.

DSC02790.JPG

Priveliştea arată cam aşa,

DSC02793.JPG

iar concluzia e – se construieşte, frate, în Hong Kong, la greu.

DSC_9930.JPG

Ce-or face oare? Încă un zgârie-nor, să le ia faţa ăstora din spate? Pare a fi şi aici teritoriu „răpit mării”, ca şi restul fâşiei cu zgârie-nori, una din cele mai scumpe fâşii imobiliare din lume.

Ajung în port,

DSC_9932.JPG

şi abia aştept să mă îmbarc pe bacul care face legătura cu „continentul”.

Publicitate

10 gânduri despre “Hong Kong Island

 1. Poate ziceţi că sunt dus cu pluta, dar mie nu-mi place. În afară de străduţa aia tipic chinezească şi de piaţă, în rest mi se pare mai degrabă înfricoşător…poate dacă eşti acolo, senzaţiile sunt altele, cine ştie.

  Apreciază

 2. E prima data cand povestesti un loc exotic vizitat si de mine. E atat de fain ca ai privit totul altfel. Imi place. :)

  PS: Pe mine m-a marcat si traumatizat vizita unui restaurantant local. Sunt curioasa cum a fost experienta ta.

  Apreciază

 3. Este doar impresia mea sau si a ta ca pozele in sine daca te uiti acum la ele par banale / seci (in special cele cu zgarie-nori) fata de emotia / excitement-ul simtit atunci cand erai la fata locului ? Mie asa mi s-a intamplat. Prin poze nu am reusit sa entuziasmez pe altii despre cat este de spectaculos HK-ul de fapt.
  2 hints: cladirea HSBC care arata asa ciudat („bandajata”) cica e una din cele mai inteligente cladiri din lume in materie de reciclare energie.
  Cladirea ceea cu „ochi” din a 8-a poza de la coada in sus este cladirea pe care a urcat Spiderman in filmul original iar pe vremea aia era cea mai inalta cladire din Asia !!! E dragut sa o vezi acum cat e de „pricajita” fata de colosii care au aparut in vecinatatea ei.
  Pentru cei anti-zgarie-nori :) nu stiu daca reiese evident din poze: ei sunt cantonati in special pe HK Island – centrul financiar – metalic/drept/modern etc., Kowloon (peninsula) contine partea traditionala cu pietele in aer liber / forfota /mancatorii etc. tipica pentru filmele cu Jackie Chan :)

  Apreciază

 4. aşa e cu pozele – în nici un caz nu pot reda ce simţi între zgârie-nori, şi mie îmi place senzaţia „pe viu” (mă rog, pe beton). e impresionant, size matters. probabil nu ştiu nici eu să-i pun în valoare fotograficeşte.

  singurele (mele) poze care mi se pare că „fac justiţie” cât de cât sunt cele de la însemnarea cu victoria peak, cu priveliştea de sus noaptea.

  poza a 8-a de la coadă în sus… cred că e cazul să scurtez însemnările :). multam de lamuriri şi adăugiri – zic acum şi pentru viitor, orice adaos e binevenit!

  a, şi despre Kowloon, în poza cu portul de deasupra hărţii (a 6-a de sus :)), HK Island e în stânga, Kowloon în dreapta – se vede acolo un singur par mai înalt – e actualmente cea mai înaltă clădire din Hong Kong. în rest într-adevăr majoritatea zgârienorilor importanţi sunt pe insulă.

  Apreciază

 5. Da este reclaimed land ..ultimele poze…iar oamenii care iti dau impresia ca fac picnic… sunt de fapt femei …sunt filipineze …(nu indonezience -ca alea stau in Victoria Park si nu se amesteca), fiind in central Ferry Pier, sunt domestic helpers …iar pozele sunt facute in weekend ..mai precis duminica ..pentru ca atunci e ziua lor e stat pe strada ..cand toata lumea se impiedica.
  In rest frumoasa ..cronica despre Hong Kong ..fara inverzituri ..infrumusetari ..sau alte bazaconii turistice.
  Salutari.

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s