Plaja din Dubai

12 martie 2011

E 9:30 dimineaţa şi deja foarte cald. Ocolesc hotelul şi cu prima ocazie merg în spate, plaja nu e departe. Am auzit din mai multe surse cum că oamenii vin în Dubai „la plajă”, lucru pe care cu greu mi-l pot închipui – pentru mine Dubai înseamnă arhitectură futuristă, lux şi cumpărături. Dar odată ajuns la apă am înţeles şi de ce vine lumea la plajă.

DSC04573.JPG

Pentru că e mare, pentru că are hoteluri înalte aproape,

DSC04574.JPG

şi o apă cristalină „din vederi”.

DSC04582.JPG

Nu ştiam. Pornesc în josul plajei, nu e aglomerată,

DSC04586.JPG

puţină lume în apa

DSC04602.JPG

colorată în degrade dinspre turcoaz.

DSC04614.JPG

Mă uit după pietricele plate să le arunc în apă să le fac să sară – activitate tradiţională la fiecare ţărm – şi găsesc scoicile roz. Sau, mai degrabă, foste roz.

DSC04637.JPG

Cică flamingii mănâncă aceste scoici, care le şi dau culoarea roz a penajului. Datorită poluării, culoarea scoicilor păleşte, şi a flamingilor de asemenea. Acum, nu ştiu sigur dacă sunt exact acestea scoicile în cauză, dar povestea rămâne – nu ştiam că sunt flamingi în zonă, se pare că da, şi se albinoşesc.

Plaja e luungă, până să ajung eu în capătul celălalt au ieşit mai mulţi oameni, unii cu scaune cu tot.

DSC04640.JPG

Fac din nou mult prea multe poze plajei, ba omului cu cămile,

DSC04666.JPG

ba încerc tot felul de panorame, care merg aşa şi-aşa cu linia orizontului (se vede „peninsula-palmier” în depărtare).

DSC04649.JPG

Mai bine iese cea cu linia zgârienorilor.

DSC04662.JPG

Mă rup cu greu de acest peisaj,

DSC04663.JPG

dar e foarte cald, nu vreau să risc să mă ard (mi-am pus un tricou pe umeri şi celălalt pe cap, căci precum iepuraşul, n-am şapcă). Ajung la un hotel

DSC04671.JPG

care arată foarte bine, o iau pe aleea cu palmieri

DSC04672.JPG

până… mă întâlnesc cu un supervizor, indian după vorbă după port, foarte înalt şi serios, care mă întreabă dacă sunt clientul hotelului (probabil nu arăt). La răspunsul negativ mă invită să ies din nou pe plajă,

DSC04673.JPG

să ocolesc cel gard din stânga

DSC04677.JPG

şi să io iau îndărăpt pe dincolo de el.

DSC04679.JPG

Să nu-i deranjez probabil cu prezenţa mea neluxoasă pe distinşii oaspeţi de la Le Meridien. Mda. Pe jumătate mă enervează, pe jumătate mă amuză, decid în favoarea ultimei variante şi o iau frumos prin nisipul de-acum fierbinte spre blocuri – dându-mi seama cât de lată e, frate, plaja.

Odată ieşit din atmosfera paradisiacă a apei turcoaz, intru în ambianţa neterminată a unui oraş în veşnică construcţie,

DSC04681.JPG

cu ale lui cartiere care se vor a arăta aşa:

DSC04687.JPG

Constat că în vreo oră jum’ate de mers pe plajă am parcurs fix o staţie de metrou – am ajuns la staţia Dubai Marina, unde coborâsem, greşit, la descălecatul de-ntâiaşi dată. Urcat în metrou, mă trage aţa în faţă spre „locomotivă”, şi constat cu surprindere că… n-are. Locomotiva nu există,

DSC04694.JPG

trenul e teleghidat, vezi în faţă cale liberă. Foarte tare mi se pare.

DSC04695.JPG

Metroul e curat, nu foarte aglomerat, miroase a nou,

DSC04706.JPG

iar pe geam văd un vechi prieten, Burj Al Arab cel frumos şi ziua.

DSC04701.JPG

Acum însă îl salut din mers, mă îndrept spre alt Burj.

9 gânduri despre “Plaja din Dubai

  1. exact asta a patit si vikingul cu plaja; se pare ca daca nu esti client al hotelului nu ai voie in zona; el a fentat paza si a tras cateva instantanee la high life’ul ametitor si a fugit, fiind cazat in abu dhabi; abia astept sa vad cu ce vine acasa, poate pun si eu pe blog; pana una alta dubai e mai martian decat mi-am putut imagina ..super super like!

    Apreciază

  2. Ştiai că în metrou, acolo în faţă, unde ai pozat, e clasa 1…?
    Clasa a 2-a e ceva mai în spate, de la următoarea uşă de acces … de obicei, când cumperi un bilet obişnuit ţi se dă unul de clasa 2 … dacă venea naşul avea motiv să te amendeze :)

    Apreciază

  3. danke, aşa-i, n-am verificat informaţia :). aici zice că se hrănesc cu Blue-green and red algae, diatoms, larval and adult forms of small insects, crustaceans, molluscs, and small fishes; wikipedia zice doar de brine shrimp and blue-green algae, cu menţiunea că cei din Africa sunt aproape exclusiv pe alge (am aşa un feeling că acolo ai auzit ;). A treia sursă zice aşa: „Flamingos can be divided into two groups according to their diets: the Phoenicopterus species feed primarily on arthropods and mollusks, while the other species take algae and diatoms.”
    na, c-am mai învăţat ceva, din a doua încercare.

    Apreciază

  4. Pentru ca ai experimentat „locatia” iti adresez rugamintea de a-mi spune daca sunt posibilitati de a te descurca bine cu transportul public de la hotel (situat in centru sau periferie) pana la plaja.
    Dorim sa mergem in vacanta ( si pentru inot) si ne documentam pentru a face alegerea cea mai buna – prin agentie sau turism individual- adica urmarim preturi prietenoase:)
    Iti multumesc mult.

    Apreciază

  5. depinde unde exact e hotelul – Dubaiul e imens ca întindere, 40 km (!) din oraşul vechi până în Dubai Marina.

    eu am stat în Dubai Marina la hotel Lotus Appartments, am ajuns în vreo 10 minute la plajă pe jos. sunt hoteluri pe plajă – luxoase, hilton, le meridien. în zonă se ajunge cu metroul, se face cam 5-10 minute de la staţie până la plajă, dar din Bur Dubai până la Dubai Marina mergi vreo oră cu metroul.

    mai sunt şi alte plaje pe parcurs, înainte de Dubai Marina, dar n-am fost, şi mi s-au părut foarte departe de metrou. de la metrou la Burj Al Arab de exemplu a trebuit să iau taxiul.

    pe scurt – dacă vreţi la plajă, trageţi la un hotel de pe plajă :), toate celelalte sunt departe. asta din ce am văzut eu.

    Apreciază

Comentezi?