7 gânduri despre “Interioare de iarnă

  1. a, pai, complicat: am pornit aparatul, cadrat, apasat pe tragaci, gata :). era pe P, automat.

    uitandu-ma la exif, am avut diafragma 2.8, adica deschidere mare. obiectivul a fost de 50mm 1.4D; acelasi efect se poate obtine si cu 50mm 1.8ul sau 35mm 1.8. primele s bune pentru portrete, 35u un pic mai versatil, cu un unghi un chicuţ mai larg. obiective faine, (mai) eftine si scot poze foarte clare. parca ziceai ca ai d90… s-ar putea sa mearga si 50mm 1.8Dul, cel mai eftin, da’ bun.

    exifurile in general le poti vedea cu exif viewer, un add-on util pt firefox.

    Apreciază

  2. Aia e baiul, eu am o diafragma de 3.5, nu de 2.8 sau si mai bine de 1.4. Aia e smecheria …
    Stiu cum vezi exif-urile, chiar picassa le afisa uneori. Insa ma gandeam eu ca e o treaba din lentila sau de undeva de unde mie imi scapa. Citisem de efectul bohek pe wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Bokeh, dar tot nu ma lamurisem clar cum se face. Cochetez si eu cu o noua lentila, insa dau in faliment daca imi iau ceva nou in fiecare an. Nu e tocmai ieftin hobby-ul asta cu fotografia si cu plimbareala.

    Apreciază

  3. Efectul respectiv este dat de 4 variabile:
    – deschiderea diafragmei. Cu cat este mai deschisa cu atat iese mai neclar fundalul.
    – distanta focala. Daca este mai mare atunci avem fundal mai neclar.
    – distanta intre lentila si subiect. Cu cat este mai mica cu atat fundalul este mai neclar.
    – distanta intre subiect si obiectele din spate. Cu cat este mai mare cu atat vor fi mai blurate.

    In general controlam efectul din primele 2. Daca nu folosesti o distanta focala mare atunci deschizi diafragma (cazul de fata). Cel mai blurat fundal iese cand ai distanta focala mare si diafragma deschisa doar ca poti da in cealalta extrema – sa fie clara doar o parte mica din subiect.

    Apreciază

  4. multam frumos Cristi, o explicatie completa si utila. intr-adevar, si cu o deschidere de 3.5 poti obtine bluru cela (nu-mi place deloc cuvantul bokeh) daca pui zumu la maxim, te apropii de obect, iar fundalul e mai departe. tin minte ca obectivul 18-200 scotea portrete faine la 3.5 sau 4, am vazut unele bune si cu 18-55ul.

    Apreciază

Comentezi?