Întrerupem transmisia retrospectivă din Insulă pentru o transmisie aproape live. Nu știu de ce mă uit la euroviziune. Poate rămășiță a fascinației din anii 90, când mi se părea ăl mai tare șou. Azi și-a mai pierdut din aură, multe melodii mi se par slabe, dar în general găsesc unele care să-mi placă la fiecare ediție.
Azerbaidjanul a investit mult în reclame pentru țara lor pe Eurosport, Eurovisionul le-a picat mănușă. Când văd imaginile ”perfecte” nu mă pot abține să nu mă gândesc la ce e ”după blocuri” și la ei.
Comentariile de mai jos sunt ”live” și reprezintă, bineînțeles, simple păreri, fără pretenții. De gustibus non disputandum.
01 – Marea Britanie. Au mers pe „totul sau nimic” cu Engelbert Humperdinck. Nume mare, „monstru sacru”… melodia însă nu m-a impresionat. ”Șlagăr” ușurel, cam rupt între bucăți.
02 – Ungaria. Îmi aduc aminte de altă formație ”de băieți”, da’ nu știu care. În părțile slabe vocea e neconvingătoare, în rest nu sună rău.
03 – Albania. Am auzit comentarii oripilate, ”opriți sirena”. Mie mi-a plăcut, cu excepția momentelor de vârf, când mi s-a părut c-a lăsat-o vocea, din păcate, chiar la punctul culminant.
04 – Lituania. Băietul cu baba-oarba mi se pare ezitant, la limita falsului, iar melodia călâie. Aș fi preferat Olanda (pentru aspect) și Israelul (pentru melodie) în locul lui
05 – Bosnia. Am amintiri foarte faine din Bosnia și aș fi ”ținut” cu ei, da’ după melodia asta n-am rămas cu nimic.
06 – Rusia. Bunicile din Buranovo m-au dezamăgit un pic în semifinală, mi s-a părut că au avut trac. Să le vedem acum. …din nou mă așteptam să răsune sala de vocile lor și de armonia pe mai multe voci, dar au fost destul de discrete. Melodia îmi place tare. Dacă cântau un pic mai… tare, le votam.
07 – Islanda. Cineva zicea că e o combinație de ultimul mohican cu piratii din caraibe, nu mai stiu daca era metafora sau serios. Apăi, nu e cea mai ”originală” piesă, dar mie mi-a plăcut muzica din ambele acele filme :)
08 – Cipru. Comentatorului i-a plăcut cel mai mult gagica din Cipru. Ca aspect, desigur – ca voce mi se pare slabă la părțile ”joase” ale cântecului.
09 – Franța. Au adus naționala de gimnastică pe scenă, da’ melodia n-o pot fredona, nu ”rămâne”.
10 – Italia. Ar fi trebuit să câștige anu’ trecut, să-i vedem acum. Cei mai buni backing vocals până acum. Prestație solidă, dar nu-mi place că imită. Amy Winehouse la aspect, dar și pe altele la voce. Moment de calitate, chiar dacă n-aș vedea-o câștigând.
11 – Estonia. Tocmai când mă pregăteam să zic că și ăsta e ezitant pe notele joase, a luat-o la sirenă. Are voce băiatu’. Unpic neșlefuită.
12 – Norvegia. Băiatu’ o țîră efeminat nu mi-a plăcut nici în semifinale, nici acum nu mă impresionează. Melodia antrenantă, dar n-o pot fredona, iar vocea slăbuță.
13 – Azerbaidjan. Probabil cea mai bună voce de pân-acum. Melodia nu mă convinge. Chiar dacă a costat cântecul 2 milioane cică, e cumpărată de la suedeji, Anders Bagge & co..
14 – România. Hmmm…. melodia nu mi se pare ”legată”, cam ”artificială”, cu mulți de ”u-o-uouou”. Mereu mi-a fost frică să nu se încurce fata în mișcarea scenică, n-a părut ”unsă”, dar s-a descurcat. Zic că una peste alta n-a fost rău. Entertainment ușurel, dar plăcut, măcar poți fredona.
15 – Danemarca. Din categoria fetelor semiinocente la modă în ultimii ani. Ok, nu originală.
16 – Grecia. Câtă imaginație pe soții Eleftheriou, să-și numească fata Eleftheria. Dacă melodia noastră a fost ”ușurică”, mica Șakiră din Grecia e în imponderabilitate. Prefer Șakira originală. Mi-au plăcut micile secvențe de dans grecesc.
17 – Suedia. Din principiu nu țin cu favoriții, dar numărul mi se pare de ”calitate artistică”, în ansamblu. Dintre cei mai buni.
18 – Turcia. De ce pune melodia pe tonuri joase dacă știe că nu poa’ să le cânte? Valabil și pentru ceilalți. Melodia și coregrafia altfel n-ar fi neapărat rele.
19 – Spania. Vocea Spaniei. Tare.
20 – Germania. Pfff… nu e original, dar până acum mi se pare cea mai bună melodie. Simplă, legată, sună bine, vocea bună. O văd ”material câștigător” mai mult decât pe Lena acum doi ani. Mă tem că ai întârziat doi ani, domnule Lob.
21 – Malta. Ușurei. Antrenanți, dar îi voi uita până la următoarea piesă. Poate țin minte jocul de picioare și pe toboșăriță până peste două melodii, dar cam atât.
22 – Macedonia. În semifinale la un moment dat am ridicat mâna și-am cântat cu ei. …acum am ridicat amândouă mâinile, și-am și dat televizorul mai tare. Favorita mea absolută, detașat. Singurul cântec care m-a ”mișcat” cu adevărat, de l-am căutat pe iutubă și-am cântat cu ei. Haideee Kaliopi!
23 – Irlanda. Simpatici duracellii hiperactivi, dar impactul lor a fost mai mare anul trecut. Melodia nu e rea, fredonabilă, dar apariţia lor nu mai e gura de aer proaspăt care a fost anul trecut.
24 – Serbia. Începutul îmi aduce foarte tare aminte de altă melodie. În rest – se vede că e profesionist, nu cântă de ieri de azi. Bun.
25 – Ucraina. Supervoce. Textul… mai bine cânta în ucraineană :)
26 – Moldova. Și melodia asta mi se pare că seamănă tare cu una cunoscută. Dar îmi place. Și coregrafia, are un element de dans ușor de replicat pe ring ulterior. Catapultat pe locul 2. Un pic subiectiv, dar pe deplin meritat :D.
În concluzie, Macedonia clar pe primul loc, apoi Moldova, Serbia, Germania, Suedia. Mențiuni pentru Irlanda și Rusia. Hai și Italia. Bine, și România :P. Să vedem ce iese la vot.
–––
P.S.
A câştigat detaşat Suedia
2. Rusia
3. Serbia
4. Azerbaidjan (!)
5. Albania
…
8. Germania
9. Italia
…
11. Moldova
12. Macedonia
13. România
…
25. Marea Britanie
26. Norvegia
(Norvegia e ţara care a ocupat cel mai des ultimul loc, de 11 ori (de 4 ori cu 0 puncte) – dar au şi câştigat de 3 ori. ori la bal, ori la spital)
Scorurile şi clasamentul într-o prezentare interactivă aici.
Iar eu rămân cu negru şi alb: Crno i belo esseeeee:
Iti zic eu pe cine incercau sa imite ungurii: Savage Garden :-) Slabut, de altfel…
Eu am tinut de la bun inceput cu Suedia si babushtele (pt idee, originalitate si spulberarea mitului ca tb sa fii o pipitza sfrijita, botoxata si despuiata ca sa ai sanse la Eurovision), n-am inteles in schimb deloc ce cauta Serbia pe locul 3. Albania mi s-a parut horror ca look si voce, peste putinta urechilor mele din cale afara de muzicale de a o digera… iar cuibul de paseri din capul ei era sub orice critica. Grecia si alte cateva piese mi-au jignit inteligenta (You make me dance like a maniac / You make me want your „afrodiciac”, vorba Simonei Senzual ?! wow, cred ca s-au gandit mult si profund, pro… fundul grecoaicei, se intelege). Piese cu potential, antrenante si/sau piese de tip „Ohrwurm” (care iti raman in ureche, vorba neamtului) mi s-au mai parut Cipru, Danemarca si Germania. Totusi am impresia ca piesa neamtului e slagar de o buna bucata de vreme, nu mai stiu care sunt regulile Eurovision in acest sens.
Oricum, dintre toate cred ca piesa Suediei chiar o sa vreau sa o mai ascult de cateva ori bune :-)
ApreciazăApreciază
despre serbia, senzatia mea e ca tarile din diversele „coalitii” isi aleg in fiecare an un favorit pe care merg, nu stiu cum selecteaza. anul asta au fost sarbii (au luat tot 10 si 12 puncte de la „prieteni”) si macedonenii (mai mereu 8 sau 7p). cand doi se concureaza castiga alta coalitie. dar nu e chiar asa simplu, din fericire – interesant e cum a luat suedia 12p de la multe tari care nu fac parte din coalitia nordica – chiar sa fi votat asa oamenii, iar juriul a dat dupa preferinte? sau isi baga pariurile coada? a fost interesant cand au castigat germania si finlanda, doua tari oarecum „neutre”.
ApreciazăApreciază
Sustin parerea ta despre Macedonia (mai ales ca alaltaieri eram inca pe acolo:))
E clar ca se voteaza pe coalitii si cum noi suntem cam pe nicaieri, primim cate ceva (dar nu prea mult) de la Spania, Italia, Cipru, Grecia, Irlanda – unde sunt romani la munca. Ne mai dau ceva puncte si turcii fiindca si noi le dam dansatoare din buric si turisti care cumpara haine de piele…Cu fratii de peste Prut ne dam reciproc puncte multe, ca nu ne avem decat unii pe altii:)
ApreciazăApreciază
M-ai facut sa ma uit si eu. :)
Pe vremuri ma uitam regulat, de cand s-a introdus votul prietenesc intre popoare vecine, pe un fond muzical relativ slabut, am renuntat s-o mai fac. Calitatea sub pretentii (sub gusturi e mai corect zis) a muzicii de la Euroviziune am testat-o intr-un fel inedit si in acelasi timp revelator. La statia de radio personala, customized special pentru mine, am adaugat, dintr-un impuls nostalgic si melodiile de la Euroviziune (din toti anii). Ca un facut, de cate ori se ajungea la o melodie peste care doream sa sar, de acolo era. Am eliminat pana la urma aproape tot.
Interesante comentariile tale legate de voci si incapacitatea lor de a lua tonuri joase. Din punctul meu de ascultare, cu un cu totul alt back-ground muzical decat al tau, altii s-au incadrat la categoria asta. Urmarea a fost in ambele cazuri intonatia sub tonul corect. Cei indicati de tine s-au descurcat perfect.
Originalitatea a avut de suferit masiv, aproape tot avand un aer de deja connu. Imi pare rau ca nu imi pot aminti care e originalul melodiei estonianului. Dupa primele doua note, am cantat singura restul strofei. Doar refrenul ce a fost diferit. Pe capsorul de ingeras al danezei a scris Alanis Morisette, nu numai la stil, ci si la melodie, ceva cu we’re not gonna survive parca. Islandezii au fost un soi de Nightwish fara talent.
Suedia s-a prezentat in nota muzicii venite de acolo in ultimul deceniu (sau mai mult?), condimentata cu un pic de ritm actual. Judecand la rece, e justificata victoria. Si intr-adevar unul din actele de inalta calitate. La criteriul asta doar Italia ii poate sta alaturi.
Voci bune au fost multe. Inclusiv cea a Romaniei, care insa a avut o melodie codasa. Norocul lor sunt voturile romanilor emigrati si ale fratilor de peste Prut.
Oricum, criteriile de votare tin de impulsuri, nu de analiza muzicala. :)
Succesul Rusiei e exempificarea perfecta. Babutele au fost inedite si remarcabile. Pe asta trebuie mers daca n-ai muzica. Si ca sa nu ma dezmint, voi fi carcotasa pana la capat. Bunicile n-au avut nici macar un minim simt al ritmului. In semifinale au trenat enorm si au fost complet desincronizate fata de acompaniament pana la refren. Nu i-a pasat nimanui. Au castigat-o detasat.
Favorita mea a fost Moldova. Mi se pare atat de proaspat ce vine de la ei. Simpatici foc, si solistul si fetele, dar mai ales coregrafia si costumele fetelor. Plus intermezzo-ul popular, ca sa dea un semn al obarsiei. Minunati. :)
ApreciazăApreciază
la ce te referi cu tonurile joase? interesant că impresiile snt exact opuse – m-ar interesa detalii. (ma bucur ca macar la moldoloveni am fost de acord :) )
despre voturile prietene – inainte ma bucuram la cele 12 puncte de la moldova si spania, acum parca mi-i o tzara jena. dar chiar si asa, mi se pare interesant ca nu poti prezice cine castiga. germania n-are nici un singur prieten :), si totusi au castigat. la fel si finlanda, nu-i prea plac vecinii (in afara de estonieni) si nici n-au emigranti. iar noi, cu putinii prieteni, totusi am reusit un loc 3 anul trecut. cred ca conteaza totusi si calitatea melodiei – melodia paulei+ovi am intalnit-o pe itunes la cineva – si nu pentru ca ma cunoaste.
la suedia m-a deranjat un pic acel o-o-o sacadat, dar nu stiam de ce. acu cateva zile am auzit un pattern asemanator la radio – deci e „la moda”.
ApreciazăApreciază
Hm, crezi ca nu vorbim despre acelasi lucru cand ne referim la tonuri joase? Inaltimea e in relatie directa cu frecventa sunetului. Cu cat e mai mica, cu atat ni se pare ca sunetul e mai jos. Din cate imi amintesc nu e o functie liniara, dar asta nu conteaza acum. Tu la ce te referi?
Se voteaza in cadru balcanic, sau ex-sovietic, sau ex-iugoslav, plus puternica solidaritate nordica, chiar daca tu tii sa o contesti. :)
http://www.eurovision.tv/page/history/by-year/contest?event=1593#Scoreboard
Uita-te la punctele mari primite de Macedonia, la Bosnia, la Danemarca, Norvegia, Islanda, chiar si Estonia, desi ei au primit puncte si din tari sudice.
Nemtii spui tu ca n-au prieteni, dar exista o clara simpatie de votare din partea celor de la nord. Plus ca melodia fiind difuzata de mult timp la radio, ajunge inevitabil sa fie cunoscuta si in Austria si Elvetia, ceea ce o face mai populara decat ar fi fost altfel.
Melodia Romaniei de anul asta, fara voturile imigrante ar fi fost undeva pe la coada.
Melodia Moldovei, fara votul nostru si al Rusiei, tot ar fi ramas la mijloc. Ti se pare drept? Ca mie nu.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca o tara ca Italia, nu mai are aproape nici o sansa. Ar trebui sa vina cu o super-melodie ca sa castige. Si ei nu se incadreaza in main-streamul globalizat, ca suedezii de anul asta, care trebuie sa recunoastem, au fost apreciati universal.
ApreciazăApreciază
da’ nu contest votu’ politic, mi se pare doar interesant ca in ciuda lui nu poti sti dinainte cine castiga, atata tot. teoretic si matematic, voturile politice ar trebui sa asigure o marja cat de cat decenta de fiecare data, dar nu se intampla asa – anul trecut cu toti prietenii nostri am fost la coada clasamentului, iar acum doi ani in ciuda faptului ca nu avem prieteni multi ca ex-iugoslavii, scandinavii sau ex-sovieticii, am fost pe locu’ 3. deci pe undeva conteaza si melodia, daca e slaba nici imigrantii nu se obosesc sa voteze, iar daca e buna ne voteaza si altii. dar ce inseamna slaba si buna? poate nu neaparat calitatea, ci potrivirea la gusturi? habar n-am, nu poti sti. asta mi se pare interesant. sau poate ca e totul „aranjat” sa se schimbe stilurile castigatoare de la an la an, sa pastreze un suspans aparent… si-asta se poate, ca in liga lu’ mitica, mai stii? :)
doua vorbe despre nemti, ca merita – cativa ani la rand au fost la coada clasamentului, pana s-a apucat stefan raab sa se implice in fenomen – probabil singurul domeniu in care nemtii au facut cunostinta cu sentimentul de a fi codasi, ma distrau reactiile lor de dupa, nu puteau concepe asa ceva :)
cu vocile joase mi s-a parut doar interesant ca ai zis ca tie ti-au sunat bine exact aia de care am zis eu ca au sunat rau, si viceversa :). s curios de unde vine aceasta diametral opusa impresie. da’ asta ar merge discutat „pe caz” – poate cand avem timp odata.
ApreciazăApreciază