În excursie

”De unde ești?”
”Australia”
”Good-good. You?”
”USA”
”Good-good. You?”

”Romania.”
”Good-good. You?”

Și tot așa, pe toți din autobuz. La sfârșit – ”Perfect, nu e nimeni din Anglia.”

Râsete. Șoferul cu plete cârlionțate îmbrăcat în kilt de tartan verde întreabă – ”vorbiți englezește?”
”Yeees.”
”Nu v-ajută la nimic, că eu vorbesc scottish”.

E o figură. Va vorbi tot drumul, în timp ce va conduce. O zi întreagă.

DSC04968.JPG

Când îi spusesem lui V. că stăm 2 zile la Edinburgh, ne-a sugerat ferm ca una dintre ele s-o dedicăm unei excursii în highlands. Inițial mă gândisem că e prea mult, tot pe drum, dar la recomandarea lui V. n-am ezitat și ne-am dus să vedem opțiunile. Excursia sugerată de el, cu ghid audio, nu avea destui turiști și nu se făcea (extra-sezon…), la cea cu ghid audio în engleză nu mai erau locuri… a rămas doar opțiunea cu ghid ”live”. Am zis hai, dacă tot suntem aici… Și a fost opțiunea bună. Omul a fost excelent, foarte hâtru, dar în același timp informat, exact cum trebuie să fie un ghid; în plus a condus de nebun 500km. Nouă glumele ni s-au părut foarte nostime – mi-a zis V. apoi că el a făcut turul de două ori, și glumele sunt cam tot aceleași… orișicât, ne-am dixtrat.

Primul punct de interes pe traseu – castelul de la Stirling. Era trecut ca atracție în itinerariu, am sperat că ne oprim, dar l-am putut poza doar în trecere, n-a oprit autobuzul.

DSC04923.JPG

În apropiere, pe podul de la Stirling s-a dat cea mai cunoscută bătălie din cariera unui anume William Wallace, zis și Braveheart, sau Mel Gison. Scoțianu’ nost’ zice că inițiativa lui Mel de a face filmul a fost primită cu scepticism (ce caută australianu’ să ne spună povestea noastră, d’-apăi s-o mai și joace în rol principal), dar până la urmă rezultatul a fost mulțumitor. Cică a făcut anumite greșeli ”istorice”, voite se pare – de exemplu, în epoca în cauză (1297) nu existau kilt-uri, fustele lor, care au fost adoptate vreo 300 de ani mai târziu. Mel le-a folosit totuși pentru a deosebi mai ușor armatele.

Următorul punct de interes, castelul Doune, a fost fotografiat tot din mers, de pe un pod – poza mea a ieșit mișcată, împrumut de la M.

IMG_0649.JPG

În acest castel a fost filmat tot filmul Monty Python and the Holy Grail – în mare parte pentru că departamentul pentru mediu a retras autorizația de filmare în alte castele în care se plănuia. Doune era privat la vremea respectivă, așa că le-au dat voie de au filmat acolo tot.

Dar noi avem mult de mers, oprim abia mai încolo, la popas de autobuze,

DSC04950.JPG

nu întâmplător sediul unei vedete locale.

DSC_4809.JPG

Hamish, boul cel blând,

DSC_4814.JPG

aflat aici cu familia.

DSC_4815.JPG

Nu mă mir că-i place, e frumos.

DSC_4808.JPG

Publicitate

Un gând despre “În excursie

  1. Ha, ha, probabil nu doar glumele au ramas la fel, ci si itinerarul se pastreaza de ani buni. Am fost pe el in septembrie 1995 si mi-a placut foarte mult. N-as fi crezut ca peisajul highlandez, cu paduri de ferigi inalte, ruginite de toamna si loch-uri nenumarate imi va placea atat de mult! Desi altitudinile nu sunt mari de fapt, ti se pare ca esti undeva, intre munti mai inalti. Am avut de toate in ziua aceea: si soare, si ceturi nordice si ploaie trista de toamna.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s