Allez, Patricia! Douze points.

S-a nimerit să urmăresc finala Eurovision pe France2. N-am văzut/ascultat nici unul din cântece, doar acordarea notelor, care a fost un spectacol în sine din cauza comentatorilor francezi.

Nu ascultasem nici o melodie, ştiam doar discuţia de aici, văzusem o ştire şi aruncasem un ochi pe un forum unde norvegia era dată „favorită”. Deci atâta informaţie aveam eu, un „amărăştean”. M-aş fi aşteptat ca comentatorii francezi să ştie şi ei cel puţin atâta lucru.

La ce mă aşteptam? Ţările vor vota „pe prieteşuguri” – de obicei vecinii între ei, plus comunităţile de imigranţi puternice care vor vota prin SMS. Se vor „alege” cele mai bune melodii din grupurile respective (ex-iugoslavia, ex-urss, est-europenii, scandinavia, iberia, orientul mijlociu) şi alea se vor bate la supremaţie. De asemenea, nu m-ar fi surprins să avem un nou „caz finlanda”, cand o melodie sa iasa in evidenta si sa capete voturi multe de la tari indiferent de „afinitati geostrategice”.

Prima ţară jurizatoare, Spania. Mă aşteptam să ne dea nouă 12 puncte, conform tradiţiei, dar nu. Se pare că românii ori au mai venit acasă, ori n-au mai dat bani pe SMS, ori nu le-a plăcut de elena (mie frantura aia de melodie de o dădeau la retrospectiva tuturor nu-mi suna rău, din contră, oarecum reţinubilă, m-am trezit fredonând „like nobody like nobody”). Când am văzut că dau 12 puncte norvegiei, o ţară cu care n-aveau abtsolut nici o legătură strategică, mi-am zis – gata, câştigă Norvegia, să vezi.

Următoarele 10 ţări au trecut repede, Norvegia s-a distanţat considerabil, primind de la 8 în sus de la fiecare, indiferent de prieteşuguri, ajungând să aibă dublul urmăritoarei. Abia atunci, când mi-a fost foarte clar ce se întâmplă, am început să fiu atent la ce zic comentatorii francezi.

Erau consternaţi.

„Oh, mais non, la norvege encore une foix, douze points!” cu voci perplexe. Şi apoi, parcă surprinşi – „la Norvege s’a distancee, mais on peut recuperer! allez, maintenant, nos amis portugues, allez, douze points pour Patricia… oh non… la Norvege?…..”

Şi aşa au ţinut-o într-una. În primul rând, nu le venea să creadă că primeau între 1 şi 3 puncte, se entuziasmau de fiecare dată când vedeau că NU snt pe lista de „până-n 7 puncte”, zicând însufleţiţi „allez, maintenant, allez patricia, allez, douze points… ohlalalalalala, la norvege…” („la”-urile snt pe numărate).

Mă, voi snteţi p r o ş t i sau vă prefaceţi?!? La început m-au distrat, apoi m-au enervat. În aroganţa şi obtuzitatea lor, erau convinşi că dacă marea vedetă patricia a apărut pe scenă, gata, toţi vor cădea pe spate şi lumea (l)i se va aşterne la picioare. apoi, mi s-a părut complet neprofesionist – eu, care nu ascultasem nici o melodie şi dedicasem poate 5 minute per total temei euroviziunii înainte, ştiam că norvegia e favorită, şi ştiam din anii precedenţi „cum merge votarea”, iar ei, la care cunoaşterea acestor informaţii făcea parte din „fişa postului”, păreau căzuţi din lună. au continuat să creadă că vor câştiga, până când nu mai era matematic posibil! haidi băi, una e să fii optimist-pozitiv-constructiv (ca copilu’ din bancu cu moş crăciun) şi alta e să fii ridicol. ştiu din proprie experienţă :).

Cea mai tare a fost faza cu azerbaidjan (azerii, a propos, snt răspândiţi mult mai mult prin europa decât bănuiam). Era deja trecut de 2/3 din vot, norvegia avea tot mai mult de jumate din scorul urmăritoarelor, Franţa nu luase niciodată mai mult de 7 puncte, deci totul era foarte clar. Nu şi pentru ei. Deşi abia au pronunţat numele ţării votante, băieţii parcă au intrat în transă: „maintenant, allez, allez patricia, allez avec les douze points…. (cu voce stinsă) Turquie?!?”

Au fost complet perplecşi când Moldova ne-a dat 12 puncte; când am venit noi la vot, gata, s-au înviorat, la roumanie, sigur ne dau voturi, 8 la norvegia, oh oui, speranţe, 10 la islanda (parcă, nu mai ştiu), s-au mirat, dar s-au pregătit bucuroşi pentru 12…. Moldova?!?!? N-au înţeles.

Am râs. După ce am văzut că „balkan girls” nu e acest nou „hard rock hallelujah” al acestei ediţii, nu mi-a rămas decât să sper că nu vom ieşi pe ultimul loc (la un moment dat eram pe ultimul loc, după Moldova), şi să mă amuz cu A&A, împreună cu care am urmărit „spectacolul”, pe seama comentatorilor franţuji – „Deux points. La France est patetique!”

P.S. îmi pare rău de Patricia că a avut parte de asemenea comentatori slabi. ea e o meseriaşă, mais – wrong time, wrong place de data asta.

P.S. 2: am ascultat melodia câştigătoare la final, nu m-a dat pe spate, dar or fi fost alealalte şi mai totoapăşunpământ, cine ştie. să fie sănătoşi. allez les bleus! a la maison!

Publicitate

Un gând despre “Allez, Patricia! Douze points.

  1. O dezamagire mare melodia Patriciei. Anosta, nu-si punea vocea in valoare si jocul scenic a fost aproape inexistent. Nici ca merita mai mult…

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s