„Dumneavoastră aţi spălat?” (rufe)
„Bună ziua. Da.”
„Păi nu ştiaţi că azi e duminică?”
„(pauză de gândire confuză)…azi nu e duminică. Azi e joi.”
„Dar e sărbătoare, e înălţarea, e ca duminica, azi nu se spală. Nimeni nu spală. N-aţi primit scrisoarea?”
„Scrisoarea?”
„Scrisoarea de la administraţie, la început, că în nici o duminică şi la nici o sărbătoare nu se spală.”
„Mi-aţi spus de duminică, dar nu ştiam de sărbători.” (n-am citit scrisoarea)
„Sărbătorile sunt ca duminica. Nimeni nu lucrează.”
„Ăă… n-am ştiut. Eu am zis că azi e joi, deci pot să spăl. La fix că avem liber.”
„Nu. Acum ştiţi, nu e voie. Că m-a întrebat şi vecina de sus dacă e voie, şi am zis că nu. Puteţi spăla în orice altă zi.”
„Dar în orice altă zi nu snt acasă…”
„Nici doamna nu e, că lucrează la spital. Dar aşa e regula, pentru toţi. Să ştiţi data viitoare.”
„Biine… Arrivederci, buona giornata.”
„Anche a lei.”
Dialogul de mai sus cu doamna R., administratoriţa (o tanti mică, rotundă şi vioaie, care vorbeşte mereu tare), s-a petrecut într-o italiano-păsărească stâlcită (de mine, italiana, de ea, păsăreasca) acum 10 minute, la subsol unde e maşina de spălat a blocului, când m-a surprins la uşă cu raţa-n gură, mai precis cu coşul mare de rufe la suptbraţ.
Povesti din astea catolice am auzit si pe aici. Realitatea insa ne-a aratat campuri pline de motocositoare. Azi s-a taiat fanul. Ca a fost toata lumea acasa. Noi am cules flori de soc si de salcam. Dupa ce am cantat de dimineata la biserica bineinteles. :D
ApreciazăApreciază
Super-tare!
Asta ma duce la concluzia (fireasca la urma urmelor) ca daca vrei ordine trebui sa pui si pe cineva sa o pastreze. Nu sint altii mai educati sau mai inalti sau mai blonzi decat noi. Pur si simplu exista o regula logica si cineva are grija sa o respecti… or else.
Constiinta civica si munca voluntara nu sint ceva pe care sa te bazezi la greu. :)
ApreciazăApreciază
@p: flori de soc? fân? hapciu! :)
@d:
afirmativ. io as adauga conceptul „masei critice” combinat cu „capra vecinului”. sau cum poate rautatea bine aplicata sa duca la ceva bun. (asta din urma acu’ mi-a venit in cap :).
mai precis: daca majoritatea respecta regulile si cei care le incalca platesc enervant de mult (de exemplu amenzi, sau mustruluieli de la administratrice), cei care gresesc snt „fraieri”. (spre deosebire de unele medii mai familiare noua, unde daca insheli esti „smeker”, daca esti cinstit esti „fraier”, „prost de bun”)
DAR – foarte important e sa se aplice „regulamentu”, adica cei care gresesc sa si fie prinsi si sa plateasca. acel „cineva are grija sa o respecti”. si aici jobul asta e facut e in cea mai mica masura de politie. mult mai vigilenti snt oamenii de langa tine.
acu ca mi-a venit ideea cred ca e si o kestie de rautate bine aplicata – adica ce, eu sa fiu prostu’ care respecta regula si vecinu’ sa-si faca de cap? eee, ia sa-l punem cu botu pe labe. se observa o mica satisfactie rautacioasa in astfel de cazuri. e si o chestie care iti da senzatia de „putere”, probabil. e ceva care pe mine ma enerveaza (imi displac comportamentele autoritare), but – it works.
si am mai observat un fenomen. cei mai „rai” snt imigrantii. italienii, indienii, ex-iugoslavii, astia din tari „haotice”. si-am facut involuntar analogia cu ceva observat in copilarie: intr-un grup de gaini, ultima venita e mereu batuta de celelalte cu ciocu’ in cap. cand mai vine una noua, penultima e cea mai entuziasta la a-i da cu ciocul in cap nou-venitei (ea scapand de acest tratament cu aceasta ocazie).
„schadenfreude ist die beste freude”, zice neamtu’. (a propos de cat de „buni la suflet” snt ei). la asta as adauga, in cazul imigrantilor, teama de a nu fi trimisi acasa daca nu se „supun”, extinsa la a-i lasa pe altii sa le faca reputatia de kakao. plus satisfactia de a le „da in cap” castane pe care probabil si ei si le-au luat la inceput.
deci nu, nu snt mai buni, nici pe departe. ar incalca si ei legea, daca ar putea (a se vedea articolul de la tine :).
Dar da, se poate mentine ordine si cu italieni, si cu balcanici. totul e ca costul de oportunitate sa fie in general mai mare pentru ill-egalitati, iar asta se obtine in mare masura cu biciul paradoxal al rautatii bine aplicate a vecinului.
na, ca a iesit de-o insemnare intreaga :)
ApreciazăApreciază
Tare asta cu gainile si da, exista o rautate; eu am mai prins-o pe vremea lu’ Ceasca la administratorii de bloc. Am blamat-o cu totii dupa Revolutie, dar vidul de autoritate observ acum ca e mai rau decat aplicarea ei cu satisfactie rautacioasa.
ApreciazăApreciază
aaaa, ii dadeam cu rufele peste fleanca? nu i-ai spus ca esti liber cugetator? am crezut ca numai noi suntem ultra-religiosi… sau nu era sarbatoare religioasa? ca atunci chiar dcevine hilar/ absurd…
ApreciazăApreciază
rufele peste fleanca doamnei R? eshneboon? :D
si – tocmai asta e kestia: liber cugetator au ba, „cand esti la roma, faci ca romanii”. nu se discuta.
da, e sarbatoare religioasa, inaltarea.
ApreciazăApreciază
Asta cu gaina mi-a adus aminte de o carte citita in liceu: die Welle.
http://www.miprox.de/Sonstiges/Die_Welle.htm
–„Kraft durch Disziplin“. E mult de discutat.
ApreciazăApreciază
adică… asta?
http://www.imdb.com/title/tt1063669/
:)
ApreciazăApreciază
–da, la recomandarea lu’ Nowatzki.:)
ApreciazăApreciază