Efectul Vancouver

Dacă mă gândesc bine, nu ţin minte decât un singur cadru, de la festivitatea de deschidere, când ieşeau nişte gnomi din zăpadă, spre bucuria unor femei şi copii cu steguleţe. Cu toate astea, Lillehammer mi-a rămas în minte ca cea mai frumoasă ediţie a jocurilor olimpice de iarnă. De atunci nu m-am mai prea uitat, Nagano, Salt Lake City şi Torino m-au prins la momente nepropice. În primul week-end Vancouverian însă am fost acasă, şi am dat drumul la televizor într-o doară, să meargă pe fundal. Era ceva cursă de ski fond fete parcă, sprint. Şi… televizorul a rămas pornit până ieri. Metaforic vorbind, dar oricum: m-am trezit urmărind jocurile în fiecare seară şi week-end, cum n-am mai făcut-o de mult. Prima dată m-a fascinat efortul fondistelor, cum se prăbuşeau suflând din greu după sprintul final. Plus că am avut-o pe Eva noastră între ele, care a tras şi „zero”, adică perfect, în prima cursă. Nu ştiu, poate feţele oamenilor ălora, schimonosite de efort, dar cumva senine în concentrarea lor, combinate cu decorul alb pur, mi-a dat senzaţia de… curăţenie. La gândul ăsta mi-a venit imediat următorul: „probabil toţi se dopează”. Dar, cumva, am alungat acest din urmă gând, preferând să le dau prezumţia de nevinovăţie.

Şi-am urmărit tot. De la biatlon la schi fond (ce finaluri de cursă!! culminând cu cea de la 30km fete / 50km băeţ) la schi alpin, snowboard pe halfpipe şi pe traseul hurducat, desigur hockey, dar şi… curling. Cred că numai la… Lillehammer m-am mai uitat la curling, pe care-l consideram, alături de golf, cel mai plictisitor sport din lume. Despre golf mi-am schimbat părerea, la fel şi despre curling. Au fost câteva meciuri tari de tot.

Ultimul week-end a fost foarte spectaculos, cu highlight-urile, în ordine crescendo, finala la curling, finala la bob 4 persoane băieţi, cu ai noştri pe locul 15 foarte lăudaţi de eurosport (!), apoi finalele la 30km fete fond şi 50km băieţi, fan-tas-ti-ce, cu lupta titanica şi foto-finiş, încheierea venind apoteotic cu memorabila finală de hockey băieţi (da, e şi fete mai nou :), Canda-USA. Cu revenire americană de la 0-2 la 2-2 cu 24 de secunde înainte de final, apoi gol de aur Canada în prelungiri. Dar ce ritm, ce meci, ce luptă.

Jocurile astea m-au adus din nou aproape de sportul pur – efort, aer liber, competiţie, fair-play. Foarte rare au fost momentele când un sportiv se bucura de necazul altuia. Şi asta le-a făcut cumva… umane, integrate în peisaj. Sportivii „de iarnă” mi s-au părut nişte oameni mult mai relaxaţi şi mai simpatici decât cei din sporturile-„vedetă”. Majoritatea probabil au parte rar de atenţie, şi atunci se bucură de ea, nu o tratează flegmatici. Stau de vorbă, râd, povestesc. Şi mai ales, le strălucesc feţele când termină cursele, participarea la Olimpiadă chiar înseamnă ceva pentru ei. N-o să uit feţele boberilor români după ultima manşă – erau pur şi simplu f e r i c i ţ i. Mi-au trezit din nou pofta pentru sport, de dragul sportului.

Azi, luni, seara de după festivitatea de închidere. Am dat cu telecomanda prin toate posturile din top 10 de pe televizor… n-am rezistat la nici unul mai mult de 2-3 minute. Eurosport a dat-o din nou pe wrestling… aşa că am ajuns de unde-am plecat spre Vancouver – la Animal Planet. Am senzaţia că, în afară de serile de champions league şi vreo sâmbătă handbalistică, o să stau preponderent cu alde Amba, tigrul siberian, şi prietenii lui.

Publicitate

7 gânduri despre “Efectul Vancouver

 1. Ma bucur ca ti-a placut. Vezi ca de vineri pana duminica schiaza fetele la Crans-Montana. Fara Edit din pacate, dar tot vei avea ce vedea daca te indemni si mergi acolo. :)

  Iar partea cu atentia nu e valabila chiar pentru toate sporturile de iarna. Eurosportul acopera mult din Cupa Mondiala la o gramada dintre ele. Numai tre’ sa deschizi tv-ul ca sa observi. ;)

  Apreciază

 2. am vazut azi o cursă de super g, sau ceva, si stam sa ma gandesc – de ce se da atata importanta titlului olimpic? campionii olimpici snt tinuti minte, dupa o singura cursa mai mult sau mai putin norocoasa, iar cei de cupa mondiala, care ies cei mai buni dupa un sezon intreg, snt uitati sau raman chiar nestiuti. cel putin de noi, oamenii normali, nu ca pin care probabil ii stie pe de rost, pe ani si curse :).

  Apreciază

 3. Acolo in tara ta dintre munti ii stie toata lumea. Ia fa un test si intreaba-i daca stiu cine e Didier Cuche (ca el n-a luat nici o medalie ni Vancouver). ;)

  Gandeste-te ca a fost ales de oameni!!!! ca sportivul anului inaintea lui Federer. Mie mi se pare de pe alta planeta sa ai de ales intre ei la sportivul anului. :)

  Despre mine sa nu exageram. Nu retin anii, nu retin datele, daca tin minte locul e bine. Dar tin minte povestile. :D

  Si apoi le zic. Unora le mai si place. :)

  Apreciază

 4. i-am intrebat care-i faza cu cuche, si am primit un raspuns ca s-a intamplat din cauza obsesiei lor pentru egalitarism, au zis „federer a luat si anii trecuti, sa-i dam si lu’ asta”. persoana care mi-a zis nu era de acord, dar daca asa a vrut poporul…
  am mai auzit vorba asta la premiile alea ale lui tatulici, cand desi mutu a iesit pe primul loc la sportivi nu i-au dat lui premiul, „ca el a mai luat”. mi s-a parut penibil.

  Apreciază

 5. Cand ai un juriu care decide, atunci da, poti face speculatii din astea. Cand votul e popular mi se pare totusi hazardat. Btw, segmentul de populatie la care a punctat decisiv Cuche au fost femeile peste 40 de ani. :D

  Apreciază

 6. Speculatia priveste motivatia alegerii. Cea prezentata mai sus bineinteles ca e discutabila.

  As inclina totusi sa cred ca pur si simplu schiul asta la care zici ca nu se uita nimeni e din nou foarte popular la voi. Concluzia asta am tras-o vazand datele cu cotele de popularitate ale emisiunilor sportive. Anul trecut, fara JO, un singur meci de fotbal (parca, dar si daca gresesc, au fost cel mult doua) a fost mai sus de clasicele de coborare ale baietilor. Sunt curioasa cum vor puncta mondialele de fotbal fata de jocuri.

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s