Route Napoleon (1) – Grenoble

Am auzit de Route Napoleon de la L., care a parcurs-o cu motocicleta în iunie. Instant mi-a sunat a ceva ce vreau să fac şi eu. Doar că cu BM ar fi luat mult mai mult timp decât aveam, aşa că a rămas cu maşina. Primind acest week-end lung în dar, n-am ezitat prea mult şi am purcest.

Routa lui Napoleon propriu-zisă e drumul pe care a venit de pe insula Elba să recucerească tronul de împărat. Cică a ales drumul prin Alpi în detrimentul văii Rhone-ului, „regalistă”. Aşa că Route Napoleon traversează munţii de la Cannes la Grenoble. Pe carele eu am făcut-o în sens invers, aşa că prima haltă de pe rută, unde am şi procurat o broşurică cu informaţii sumare despre traseu (wikipedia e destul de sărăcăcioasă, şi altă documentare n-am făcut), a fost Grenobl.

Aşteptam cu emoţie să văd cum e oraşul, gazdă a Jocurilor Olimpice de Iarnă în 1968, mă gândeam că e ceva impresionant. Nu m-a dat pe spate. Ei zic că e un fel de Innsbruck mai mare; mie Innsbruck-ul mi s-a părut mai drăguţ. Grenoble e mai nou, mai mare, şi asta nu-l flatează, mai pestriţ, mai murdar parcă, mai puţin prietenos. Cel puţin din mica porţiune bătută de mine, de la muzeu la birăul turistic şi-napoi. Bine, are ceva străduţe faine prin centru (vă vor ieşi pe nas peisajele stradale, dacă urmăriţi povestea asta),

pe carele am găsit şi primii compatrioţi – ia să văd, îi recunoaşteţi?

(acordeonistul era bun, individul cu bluză albastră s-a întors din drum să-i dea bani, a discutat cu el, i-a cântat una franţuzească destul de bine; doamnele însă, nu mi-am putut abţine un dubiu prejudecătoresc asupra prezumţiei de nevinovăţie).

Eu m-am dus aţă la centrul turistic pentru cea hartă, pe drum m-am abătut un pic pe la această piaţă cu fântână,

şi pe la râu – oraşul e străbătut de 2 râuri, Isère şi Drac (come Vlad Dracul, înseamnă dragon, ca şi în alte limbi :)), dar dintre ele am apucat s-o văd doar pe Isère (ca în „Val d’Isère”), care desparte centrul de cetăţuia de pe „Tâmpa” lor

spre care urcă nişte cabine sferice, am înţeles unul din simbolurile oraşului.


La întoarcerea în parcare, tocmai începuse spectacolul de pantomimă (părea) la care asista un grup de tineri

pe care nu m-am abţinut să nu-i filez mai de-aproape, să vedem cum arată tânărul francez de azi.

Cu acestea, am lăsat Grenoblul în urmă şi am purces, în sfârşit, pe Route Napoléon.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s