Permanence

15 aprilie 2010

Dacă te îmbolnăveşti în timpul unei călătorii în străinătate, nu e aşa simplu. Tusea puternică nu se calmase, dimpotrivă, aşa că am hotărât noi pentru M. – la doctor, pentru siguranţă. Am sunat la doctori din zonă, dar ne-au zis că acceptă doar asigurări locale, nu şi internaţionale. În instrucţiunile asigurărilor scria că trebuie mers la servicii publice de sănătate, altfel nu rambursează (trebuie să plăteşti şi apoi să răscumperi acasă). Ori, dacă totul e privat… am sunat la unicul spital public din zonă, ne-a trimis la medicul de urgenţă din sat, unde am sunat, dar nu era la cabinet, iar secretara nu ştia. Aşa că am zis hai să sun la asigurare. Cardul european de la CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) a fost degeaba. Numărul lor de telefon cu 0800 nu e apelabil din străinătate, sau cel puţin de la mine n-a mers. Noroc că M. avea încă o asigurare, de la AIG, am sunat la numărul de acolo, centrala din Germania. Au răspuns oamenii, au zis că revin ei cu un loc unde să mergem să nu plătim. Asta e bine, că doar depozitul pentru consultaţie e 400 de franci.

E 8 dimineaţa, aşteptăm… sună pe la 11. Permanence se numeşte clinica, chiar la gara din Zürich (normal, dacă stai să te gândeşti, să pui clinica pentru străini la gară). E coadă, aşteptăm mai mult de o oră, dar asta e. Deprimant, ca în orice loc cu oameni bolnavi, chiar dacă e curat şi pus la punct. Doctoriţa foarte amabilă, consultaţie atentă, analize… Răscolitor să vezi persoana dragă bolnavă, vulnerabilă. Terminăm analizele, doctoriţa prescrie un inhalator pentru tusea puternică pe fond alergen. Pe care îl luăm de la farmacia de lângă, unde tanti ne explică, cu un zâmbet permanent, încet-încet, cum se foloseşte.

De reţinut – în caz de nevoie, sunaţi la asigurare întâi, să vă spună unde să mergeţi.

Am ajuns târziu în noapte acasă, şi chiar înainte să parchez am văzut o lumină galbenă în bord, care nu era înainte. M-am uitat în carte – „erori electrice la motor, căutaţi de urgenţă un mecanic.” Eh, poate când ne-ntoarcem, că pe week-end avem alte planuri.

Publicitate

Un gând despre “Permanence

  1. Daca tot e de dat sfaturi, atunci o completare. Sa nu fie lumea indusa in eroare. Asta e situatia la voi, adica in Elvetia. In UE, carteluta de sanatate de la CNAS deschide usile oricarui doctor sau spital. Mai sunt unii care stramba din nas, dar de tratat trebuie sa trateze. Se uita cu suspiciune la culoarea cartelei si tara de provenienta, dar le aratati stelutele europene si-i veti vedea cum se insenineaza si linistesc. In plus nu trebuie platit nimica nimicuta din ce nu plateste nici localnicul. Si inca ceva: pasaportul e obligatoriu atasat cu carteluta.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s