explorish.net devine .ro

De ceva vreme mă bat gânduri de simplificare a operațiunilor internetice. De câțiva ani, explorish.net și .com au fost găzduite individual printr-un serviciu de hosting, justhost.com. În primul an m-a atras cu preț de dumping, cel mai mic de pe piață pentru hosting „nelimitat” – 3.99$/lună. Prea frumos ca să țină. Între timp costurile au crescut an de an, ajungând acum la 10.99$/lună. Nesimțire, dar legală – nu cred că au avut clauză de menținere a prețului în cazul unei prelungiri.

La prețul ăsta însă, investiția începe să nu se mai justifice. Da, platforma wordpress.org (cea cu hosting personal) e mai flexibilă, blogul arată frumos (după gustul meu :), dar între timp și platforma gratuită wordpress.com de exemplu a devenit mai competitivă.

În plus, wordpress.com și blogspot (Google) au avantajul major în elementul „nu te doare capul”. Justhost de exemplu a „scos blogul de pe net” de 2 sau 3 ori, fără preaviz, din oarecari „motive tehnice” legate probabil de o vulnerabilitate la spam care a generat trafic mai mare decât le-a convenit. Cu ocazia asta au încercat și să-mi bage pe gât nuș’ ce upgrade. Nu-mi dau încredere că nu se va repeta figura exact când nu voi avea timp să mă ocup de ei.

Bine, și serviciile gratuite sunt cu riscuri, și ei sunt atacați de spammeri, iar Google nu se știe dacă într-o zi nu va sista serviciul blogger, cum au făcut și cu alte produse bune (mai ales igoogle, care era excelent), dar aceste aspecte sunt vecine cu drobul de sare.

Întrebarea s-a pus care să fie noul aranjament. Aș vrea să minimizez atât costurile cât și bătăile de cap – ideal ar fi o platformă gratuită de încredere și domeniu plătit pe viață, să nu trebuiască reînnoit. Domeniul .ro e pe viață, se poate „mapa” pe un blog de pe blogspot, și gata… dacă ar fi așa, și broscuțe-n pom, pere-n plop. Mai toate companiile de înregistrare a domeniilor de larg uz îți dau posibilitatea să modifici parametrul CNAME, necesar pentru maparea pe blogspot. Majoritatea, în afară de serviciul românesc rotld.ro, care administrează domeniile .ro. Pentru a efectua operațiunea respectivă trebuie căutat un provider DNS (gratuit, de preferință), și făcută cu el o șmecherie. Com pli caaat.

Aș fi făcut-o totuși, dar am zis să testez platforma înainte. Rezultatele au fost nemulțumitoare. Șablonul pentru blog arată mai rău, încărcarea pozelor de pe picasa e migăloasă (formatarea nu corespunde cerințelor estetice, trebuie pigulit după ce ai încărcat pozele). Pare posibil să aranjezi șablonul să arate mai bine, dar trebuie căutat un template extern platformei, încărcat nuștiucum, modificat migălos pe la setări… n-am timp și răbdare. La șablonul pe care-l folosesc ca backup pe wordpress.com, acțiunile astea se fac într-o jumătate de oră, cu rezultate mulțumitoare.

Dacă n-ar fi fost problema cu DNSul, poate m-aș fi aruncat în ciuda tuturor vicisitudinilor, dar așa – am schimbat strategia și am mapat ambele domenii pe wordpress.com. Costă 13$ fiecare, dar pe an, nu pe lună.

Așadar, după vreo câteva ore de chin cu șters, exportat, importat, aranjat, rearanjat, spamat reţele sociale din greşeală (platforma nouă trimite în reţele şi din urmă, dacă actualizezi postări vechi, şi m-am prins târziu) – de azi blogul explorish.net se transferă pe adresa explorish.ro, de pe care – dacă a funcționat schimbarea feed-urilor – abonații au și primit această înștiințare. Am zis că nu strică folosită ocazia și pentru a clarifica „arhitectura lingvistică” – blogul în română pe domeniu .ro, iar varianta în engleză, neglijată în ultimii ani, dar care se pretează la un exercițiu de scris din când în când, rămâne pe explorish.com (doar ce e în spate se mută de pe o platformă pe alta – n-ar trebui să se simtă nici o schimbare, în afară că arată un pic altfel pagina).

Adresa explorish.net nu s-a desființat, ci e redirecționată automat către .ro – astfel n-ar trebui să se piardă backlinkurile (merci A. pentru sugestie).

Iar peste 100 de ani când nu voi mai plăti nici o redirecționare (presupunând că wordpress și internetul vor mai exista într-o formă compatibilă), conținutul va rămâne pe adresele gratuite – explorish.wordpress.com în engleză respectiv explorishro.wordpress.com în română.


Acum, rămâne de văzut cât de mare și enervantă va fi diferența de comoditate în postare (mă îngrijorează în special intercalarea pozelor). Poate aude vreo zână bună de la wordpress.com și integrează cumva picasa… Ehei…

Publicitate

Un gând despre “explorish.net devine .ro

  1. Pe feeedly a functionat perfect schimbarea feed-ului. :)

    WordPress.com are un forum unde, printre altele, poti sa-ti exprimi dorintele. Daca vor considera ca e o idee buna, s-ar putea sa integreze si picasa. Candva, in viitor. Dar inainte de cei 100 de ani.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s