Vorbeam într-o însemnare precedentă despre cum unii nu ne vor.
Iată că am primit de la Maverick un material care ne arată cum nici noi nu-i vrem pe unii. Linkul e aici.
Pentru cei care mai puţin servesc engleză, l-am trecut prin malaxorul google translator, retuşat un pic, şi au ieşit aceste:
––––––––––
Românii au mari prejudecăţi
Românii au ieşit „intoleranţi” într-un sondaj Gallup, care a sugerat că o majoritate poartă adânci prejudecăţi împotriva homosexualilor, ţiganilor şi persoanelor cu SIDA.
Şaizeci şi opt la sută gândesc că homosexualitatea a fost o „alegere greşită” şi 36 la sută consideră că homosexualii ar trebui să fie pedepsiţi într-un fel pentru preferinţa lor sexuală, de la restricţionarea anumitor drepturi până la amenzi sau chiar inchisoare.
Două treimi dintre cei 1200 de respondenţi ai studiului din iulie pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) – au declarat că nu ar dori un homosexual ca prieten, vecin sau coleg.
Aproape 50 la suta timp au spus ca nu ar dori contact cu cineva care e HIV-pozitiv sau a avut SIDA şi 20 la sută nu doreşte contact cu persoane cu handicap.
Aproape 30 la suta cred că copiii cu SIDA ar trebui să fie segregaşi în şcoală şi 71 la sută au spus ca persoanele cu SIDA ar trebui să o declare public.
Printre minorităţile etnice, 42 la sută din respondenţii romi au declarat că au suferit o discriminare la locul de muncă, şcoală sau în baruri publice.
Prin comparaţie, 15 la sută din etnicii maghiari au declarat că s-au simţit discriminaţi.
Patruzeci şi patru la sută dintre români au declarat că ţiganii strică imaginea României în străinătate inaintea politicienilor si criminalilor, şi 50 la suta au descris tiganii ca fiind „mincinos”şi” leneş”.
Românii se vad pe sine muncitori şi ospitalieri – şi au chiar o părere mai bună despre chinezi.
The Gallup Organization România a declarat că marja de eroare a fost de plus sau minus 2,8 la suta.
––––––––––––––
cred ca e greu de judecat… dar vad ca te preocupa, ceea ce spune multe :)
gasesc ca e o mare eroare sa judeci un om dupa preferinta sexuala, cu atat mai mult cu cat exista si alte „pacate carnale” discutabile, heterosexuale si non-gay. deci mi se pare o ipocrizie sa le luam gatu’. cum, in egala masura, mi se pare o ipocrizie sa iesi in strada ca sa iti manifesti o astfel de preferinta. eu inteleg ca procrearea este apanajul a doua celule diferite; alternativ ar trebui sa acceptam, sociologic si moral, ca insamantarea artificiala este o solutie pentru doamne sau ca perspectiva androginului este, din nou, o varianta pentru domni. atentie, nu fac mishto!
in ceea ce priveste romii… cred ca am mai discutat despre asta de ‘shpe ori… de ce atata energie consumata?! in ce context s-au simtit discriminati? si de ce nu confirma, in masa, cand ies in afara Romaniei? si aici e la fal ca in cazul ungurilor… se lamenteza de 18 ani ca sunt discriminati… cu partid in parlament si aproape reprezentati in toate guvernele. cine/ ce le-a facut romilor? statistic se confirma ca au o iclunatie mai mare spre „fara’de’lege”. cred ca e mult media-haox around. latra cine poate.
si ma folosesc de exemple: erau doua tabere de tigani in satul bunicilor. unii venisera din toata tara si munceau la zootehnie. erau harnici si la locul lor. langa biserica din sat era o alta „trupa” care practicau tot ceea ce tine de imaginea proiectata: furturi, violuri, foc dat la case, cutite, mizerie… in partea cealalta, la ceilalti bunici, exista de asemenea tigani de pe vremea lui Tudor Vladimirescu… harnici, cuminti, pe cativa i-a angajat tata la uzina. la ferma lucrau de asemenea alte trupa, stramutata, care invariabil ne-au furat strugurii, merele, prunele timp de 7 ani! pana cand ferma s-a desfiintat si au trebuit sa plece…
asta e realitatea pe care o traim. buna, rea, cu/ fara prejudecati, fiecare facem apel la experientele personale si tragem concluzii. restul, gallop or smth else, e programatic sau nu… nu stiu.
ApreciazăApreciază
da… ma preocupa de cand mi s-a zis ca snt rasist/cu semnificative prejudecati, in america. mai multe persoane, pentru a caror judecata am respect. si nu erau americani, deci nu influentati de cultura de fatzada „antiprejudecata” de acolo.
m-a dat peste cap afirmatia, pentru ca aveam despre mine imaginea ca as fi una din cele mai tolerante persoane, care este. de atunci am inceput sa introstpectizez, cum ar veni, fenomenul. si pana acum m-am cam dezumflat: am mult mai multe prejudecati decat mi-ar placea sa cred. unele „transferate” de la societatea in care am crescut, altele personale. si ma zgandare, caci mi s-a prabusit un mic univers al imaginii de sine in/cu care ma simteam foarte bine :)
ApreciazăApreciază
cat despre romi si simtirea lor discriminata, pai, eu cred ca se simt discriminati nu numai in fiecare gest si privire pe strada, dar si la scoala, la locul de munca etc. indiferent daca snt harnici, „tiganul tot tigan”. asta e o forma de discriminare care m-ar deranja.
si de ce sa trebuiasca sa confirme in masa? de ce „pe noi” sa ne judecam individual si „pe ei” „in masa”? faptul ca, cum zici tu, au o inclinatie mai mare spre far’de lege, in primul rand nu stiu daca e confirmat statistic, dar daca e, eu personal nu cred ca e o treaba genetica. nu fac far’de legi pentru ca au gena de tigan, ci pentru ca traiesc in conditii socioeconomice care duc spre acest comportament cu o probabilitate mai mare. conditii care snt cum snt din pricini istorice, si pentru care ei, INDIVIDUAL, au exact atata vina cat au de exemplu si toti esteuropenii pentru viata in care „s-au complacut” sub comunism zeci de ani. sau sclavii ca „au suportat” sclavia sute de ani. adica foarte putina. nu zero, dar foarte putina, nu mai multa decat avem noi pentru conditiile noastre. singur e greu sa schimbi ceva daca totul in jur te preseaza intr-o alta directie. si asta e valabil pentru fiecare om de pe pamantul asta in parte.
a propos de confirmat, romanii au confirmat „in masa”? mie mi-ar fi un pic teama de o statistica despre cati romani din afara nu au incalcat nici o lege de-a lor. ti-am povestit de romanii care merg la furat sistematic in italia, din magazine, haine, parfumuri, si se tin „baieti subtiri”, adica „noi nu talharim, ca tiganii”. te doare mintea.
ApreciazăApreciază
da, iar vorbim despre acelasi lucru si ne intelegem separat… :)
statistic inseamna sa mergi la bulau si sa’numeri. si o sa vezi ce iese…
amu’, io ziceam ca sunt satul de lamentari… ale lor sau ale altora si de tendinta altora de a ne pune, concomitent, label-uri contradictorii: fie ca noi romanii suntem hoti si deci vor sa ne izoleze/ amprenteze, fie ca noi romanii suntem rasisti si avem probleme cu minoritatile. which might be true… in egala masura in care ar fi si pentru altii. crezi ca daca ai intreba un sir din buricul Londrei: „ce parere ai Sir de un rom vecin de palier/ cartier”? ti-ar raspunde alceva decat: „go f…k yourselse”? ma indoiesc… sau de americanii get-beget? de restul am vorbit deja, m-ati convins, si nordicii sunt rasisti. deci? care e concluzia? zic: sa ne mai lase in puii mei in pace toti astia care se cred toleranti si civilizati. si in corolar la titlul tau: „nici noi nu avem nevoie de voi” :)
uite cum zgandari tu samanta nationalista in mandea! :)
ApreciazăApreciază
:)
da, in discutia cu maverick mi-am exprimat dorinta de a afla cum stam fata de alte popoare, „benchmarking”.
si, i-am zis ca, daca stam mai prost ca alte popoare, din observatiile mele s-ar putea nu sa avem neaparat mai multe prejudecati, ci sa fim mai cinstiti cand raspundem la sondaj :D
din observatiile personale, prejudecati exista peste tot, cu diverse forme de manifestare, mai mult sau mai putin „galagioasa” (si aici revenim la ideea din articolul tau cu „galagia” la romani : ). speranta mea nu (mai) e ca le vom putea eradica vreodata, ci sa le transformam in niste chestii cat mai inofensive… de aia si imi vine sa discut pe tema, periodic. sa mai „ventilez” din ele : )
ApreciazăApreciază
Zua buna, explorish :)
Nu acord credit nici-unui fel de sondaj, mai ales unul cu 1200 de respondenti. 1200 de persoane ≠ echivalentul unei natii…
In privinta homfobiei… hm, este prea putin cunoscuta realitatea cruda = e vorba de o „boala”, adica homosexualii au o gena defecta! Problema e ca nu ai de unde sti ca cel etichetat (care recunoaste ca e gay) are aceasta gena defecta sau a deprins manifestarea sexuala prin contact cu comunitatea respectiva. Sa explic: este vorba de practicarea unor perversiuni sexuale (inca din antichitate, nu de ieri, de azi) care unora li se pare „cool”, ca orice iesit din comun.
Ori, aici, pot sa fiu de acord ca romanul (care este tolerant, orice s-ar spune!) nu agreeaza „visceral” perversiunile de orice natura ar fi. Si ma refer la romanul de rand. Nu este interesant faptul ca in randul gay-lor gasim mai multe persoane instruite decat nescolite? Asta denota faptul ca problema sexuala (acolo unde nu e vorba de gene aia) si experimentul sexual dus la extrem ii preocupa mai ales pe acestia, si mai putin pe cei simpli, „normali”.
In privinta ungurilor – sa ma lase-n pace! Ei fac gura ca-s discriminati? Sa fim seriosi! Si inainte de ’89 circula o vorba „de duh” (care era plina de amaraciune) – as vrea sa fiu si eu minoritate in tara mea! Se stie ca nu-s discriminati, ba chiar au avut si au drepturi care, intr-un fel sau altul, le erau/sunt refuzate romanului!
Si vorba unuia de pe formul evz, dupa ’89 au facut parte din toate guvernarile – ca o dovada ca n-au drepturi, nu?
Cred ca suntem singura tara care a acceptat un partid etnic, cu drepturi depline in politic si administratie!
Cam tot asa si cu tiganii. Cum si-au facut un „look” deloc magulitor, bineinteles ca sunt priviti cu suspiciune cand te „lovesti” de ei. Sa va spun ceva: m-am mutat cu ajutorul unei firme de resort. Din echipa facea parte si un tigan. Era cel mai muncitor. Si, cand am vrut sa ii intreb (dupa ce plecasera) la telefon unde au pus ceva anume, la telefon mi-a raspuns asta. M-am balbait pentru ca mi-am dat seama ca daca il intrebam „tu esti tiganul ala care?” se va simti jignit, si am dat-o cotita… „tu esti baiatul ala mai mic si mai brunet?” ;) Asta e, de fapt, o alta problema: pentru ca a spune despre cineva ca e tigan a ajuns o injurie. Datorita lor (a natiei, a comunitatii respective) si nu a cuvantului cu pricina. Daca respectivul ar fi fost bulgar, ar fi fost simplu sa intreb „tu esti bulgaru’?” si nu ar fi fost deranjat! :(
Iar toata zarva in jurul „discriminarii” minoritatilor de tot felul, asa cum spunea cineva mai sus – „ma lashi?”, nu suntem singurii pe mapamond care avem intolerante la oarece-uri!
Doar ca noi nu suntem atât de vehementi ca altii! La prima parada gay (cred ca nu avea sens o asemenea parada, dar asta inseamna o alta comentare) s-au gasit cativa sa protesteze… cam anemic protestul… oare de ce?
Care e diferenta intre intolerantele noastre (in plan national) si cele religioase de aiurea care se lasa cu varsare de sânge?
ApreciazăApreciază
scuze pentru greselile de tastare si oarece inoerenta…
ApreciazăApreciază
inCoerenta, la naiba! :cry:
ApreciazăApreciază
salutare, assspi :)
aici nu e un loc unde tastarea si coerenta sa fie luate la modul serios, asa ca no stress ;)
despre partea inchinarii… well, ei zic ca sondajele astea sunt reprezentative demografic pentru populatie, si ca eroarea e sub 5%… acuma nu stiu. poate ne lamureste un statistician cum sta treaba de fapt.
din observatiile mele, „romanul e intolerant”. chiar foarte. doar ca nu e si „galagios” sau „violent fizic”. de regula manifestarile se rezuma la vorbe zise mai mult sau mai putin „in barba”(gandeste-te de cate ori ai auzit cuvantul „jidan”, de exemplu, in conversatii altfel absolut normale). se poate spune ca „in acest context vorbele sunt preferabile faptelor”, dar nu mi se pare in regula nici asa.
ma gandesc ca o legatura o avea si faptul ca 50 de ani a fost invatat sa NU spuna ce gandeste. lucru care se schimba, vad, cu generatiile noi, si uita-te un pic la discursul lor. pe strada, in autobuz, la scoala, la servici, in comentariile de pe bloguri. mie mi se pare de un albnegrism ingrijorator, discursul.
la intrebarea despre diferenta dintre intolerantele noastre si ale altora – nu stiu. personal as prefera insa o comparatie cu exemple pozitive pentru a invata ceva, nu cu exemple negative care sa ne faca doar sa ne simtim mai bine in pielea noastra asa cum e.
din pacate, exemple pozitive nu-s asa usor de gasit. poate la strasbourg, de exemplu. sau in tirolul de sud. istoria si „bagajul” relatiei noastre cu anumite minoritati (tiganii si ungurii) face o abordare calma dificila, de ambele parti. e greu sa te pui in pielea celuilalt, dar eu zic ca merita incercat.
ApreciazăApreciază
Sa despic firu’n pishpe :lol: sau, mai bine sa incerc sa fac o sinteza ;) a ceea ce stiu -direct si nemijlocit-?
Copil fiind, am avut o experienta care m-a marcat: eram la Miercurea-Ciuc, intr-o excursie scolara. Am intrat intr-o pravalie si am cerut pâine. «Nem tudom romano» (ma rog, nu stiu daca am scris corect, dar nu importa).
Si, la vârsta aia, am fost socata: bai, voi sunteti în Romania? cum adica, nu stiti româneste?
Nu pot spune ca-i urasc pe unii sau pe altii. Iar relatiile locale, de la om la om, in zona mixta, sunt în general ok! Numai când intervin politicienii se exacerbeaza un conflict care, repet, la nivel comunitar, nu exista; doar în mintile înfierbântate ale celor avizi de putere se umfla, precum laptele pus la fiert.
Sunt n-shpe mii de familii mixte de tot felul – romani cu unguri, romani cu tigani, romani cu evrei, evrei cu tigani s.a.m.d.
Nu te lua dupa ce vezi pe bloguri sau pe forumuri (cum e cel de la evz, pe care-l mai frecventez câteodata). Nu cred ca e relevant.
Pe mine ma îngrijoreaza însa faptul ca generatia voastra (cred ca esti pe undeva pe la 30-30 si ceva ;) ), ca si cei mai tineri devin tot mai violenti. Indiferent ca sunt romani, unguri sau altceva!
Nu mai au respect pentru cei mai în vârsta. Multinationalele la care sunt angajati (unii dintre ei) îi «educa» într-un spirit competitiv care nu prea are în clin si-n mâneca prea mult cu competitia propriu-zisa, mai curând cu delatiunea si «n-ai mama, n-ai tata»!
Iar cu tiganii… hm… am avut o experienta super! In ’76, a ajuns demolarea la casa în care locuiam. Cei de la spatiul locativ îmi repartizasera o garsoniera în Balta Alba, în conditiile în care eu lucram în Casa Scânteii. Evident ca am încercat sa obtin ceea ce Ceausescu abia spusese – apropierea locuintei de locul de munca! Fara succes, evident. Cât m-am razboit eu cu autoritatile, întâmpinari, plocoane, audiente… asta a însemnat vreo 2 saptamâni, timp în care în zona demolata ramasese doar camera mea în picioare! M-am trezi cu 2 tigani la mine care mi-au spus: stim cine esti, pentru ce te zbati, du-te fara grija, avem noi grija sa nu se atinga nimeni de tot ce ai aici! Si asa au facut! Erau din zona. Eu nu-i cunosteam, dar ei ma stiau (nu erau multe nebune, în anii aia pe motocicleta :lol: ). Da! tiganii si-au oferit ajutorul, fara plata… si, chiar m-au ajutat!
Am toata stima pentru tiganii care muncesc. Mai putin pentru derbedei, ca-s tigani sau nu ;)
Iar cu antisemitismul… hi-hi!
Eu am lucrat într-o redactie în care erau mai multi evrei decât români. Când se suparau, ei, evreii se gratulau cu «jidan» si «jidan împutit». Evident, nu aveam dreptul sa spunem si noi, ca se uitau urât. Dar ei aveau voie! Asa cum, cele mai suculente bancuri cu evrei… tot ei le spuneau!
Românii, ca orice natie, au o memorie colectiva!
Românii, în timp, au fost împilati de oricine a stiut s-o faca, sa i se urce pe grumaz. Si, nu uitam…
De ce crezi ca exista aversiunea fata de rusi?
Gata! am vorbit prea mult! :)
ApreciazăApreciază
micheteau :).
cum se zice mai nou romaneste, thanks for sharing! :)
ApreciazăApreciază
k! :lol:
ApreciazăApreciază
Salutare!
Un esantion de 1200 la o populatie de 20 milioane e suficient. Acuratetea sondajelor nu este data atat de marimea esantionului testat (desi evident ca nu poate fi unitar ;) ), ci de cat de reprezentativ este ales.
aspi, „In privinta ungurilor – sa ma lase-n pace!” suna a intoleranta. ;) 15% e putin si firesc. La un sondaj din asta facut romanilor din strainatate, pun pariu ca iese peste 50% in oricare tara din Europa. N-am pus 90% numai ca sa nu ziceti ca exagerez. :)
ApreciazăApreciază
pin
nu ma pricep la aprecierea procentuala, dar… nu stiu cum se face ca n-am nimerit niciodata in plasa sondajelor… s-a mai intamplat sa sune telefonul, pentru sondaje facute de cei de la diverse posturi radio… dar, evident, nu ma incadram in esantionul de varsta cautat… deh, dupa 60 nu mai contezi! ;) :lol:
Iar intoleranta mea e si nu prea taxabila ca atare!
Am avut colegi de toate felurile, inclusiv chinezi! :lol: … ungurii de la noi din redactie erau capabili sa faca un text in româna mai clar decât unii (marea majoritate) copchiilor ce-si spun ziaristi azi…
Iar eu, nu ca sa ma dau «mare», pot sa-ti spun ca nu o data am stat pe capul ungurilor de la publicatiile maghiare (erau pe acelasi etaj cu noi) sa imi corecteze vreo expresie sau nume propriu unguresc din textele noastre! Asa ca… nu-s atât de intoleranta cum crezi.
Când s-au luat de mine unii colegi (ce te strofoci atât, ce importanta are daca se scrie cu accent sau nu, cu sz sau zs?) le-am explicat ca asa e civilizat, asta inseamna respect fata de ceilalti, prin care te respecti si pe tine etc….
ApreciazăApreciază
assspi,
gazda a hotarat sa nu comenteze in nici un fel reprezentativitatea dv. pentru populatie :D
ApreciazăApreciază
aspi
Chiar vrei lectii de statistica? :D
Iti pot explica frumos de ce ar fi anormal sa fi fost selectata vreodata intr-un esantion. Si cand vorbesc de sondaje ma refer la cele facute de institutii specializate, nu la cele de la radio. Dar explicatia mea ar fi cu multe numere si nu-s sigura ca asta vrei.
La afirmatia de care m-am legat, sa extind un pic citatul:
„In privinta ungurilor – sa ma lase-n pace! Ei fac gura ca-s discriminati? Sa fim seriosi!”
Vrei ca ungurii sa te lase in pace. Desi ei te lasasera. In articolul respectiv sunt mentionati pentru contrast cu tiganii. Mesajul din spate fiind „romanii au ceva cu tiganii, mult mai mult decat cu ungurii”. Suparandu-te pe ei ca fac gura, desi nu facusera, te iei de libertatea lor de a se simti discriminati in limite rezonabile. Le pretinzi tacere care sa mascheze un „merci ca avem drepturile pe care le avem”. Drepturi care aparent sunt considerate normale la nivel guvernamental din moment ce le-au fost acordate. Ei la modul generala nu te deranjeaza si ar trebui sa nu-ti pese. Drepturile lor nu contravin alor tale. Dar tie iti pasa si te racaie ca au „prea multe” drepturi. Ceea ce inseamna ca undeva pe la capatul dinspre tine al internetului, un puseu de intoleranta mica a tras sforile degetelor ce comentau. ;)
Alege un motiv de nemultumire. Politicienii, realizarile personale, sistemul medical, educatia, oferta culturala, altceva. Cam cat la suta din oameni crezi ca s-ar declara nemultumiti de fiecare din ele? Eu zic ca la nici unul n-ar fi sub 15%. Ne sta in fire tuturor sa fim nemultumiti. De-aia am si descoperit asa multe de-a lungul timpului. :)
ApreciazăApreciază
pin,
nu vreau lectii de statistica (desi nu mi-ar strica mai multa instruire pe tema ;) ) pentru bunul motiv ca am convingerea ca rezultatele unui sondaj sunt discutabile, cata vreme depind de inefabilul subiectivism al respondeurilor, dar si al celor ce culeg datele din teren ca si a celor ce le prelucreaza ulterior s.a.m.d. Pana la urma, chiar si selectarea esantionul de repondeuri are doza sa de subiectivism!
Chiar, as fi curioasa sa aflu DE CE n-as putea sa fiu „nimerita” de un sondaj al unei institutii specializate…
In ce-i priveste pe unguri… ma abtzin sa mai comentez!
ApreciazăApreciază
aspi
Daca nu crezi in statistica atunci asculta aici si cutremura-te. Dispozitivele de parcare ghidata de la masini folosesc senzori pentru detectarea obstacolelor. Acuratetea senzorilor de pe piata cu preturi rezonabile este extrem de scazuta. Cam jumatate din informatie e gunoi (galagie in termeni de profil). In plus senzorii astia ieftini au nevoie de un interval mai mare de timp pentru a face o noua masurare. Ca sa treaca peste handicapul aceasta se folosesc algoritmi statistici. Si practic iti zice sa dai in spate si sa intorci volanul in functie de probabilitatile calculate ca in spatiul respectiv sa se afle sau nu un obiect. Iar probabilitatea asta nu e niciodata 100 sau 0. Si totusi parcheaza. ;)
Nu te pot obliga sa crezi in statistici, dar ma pricep suficient ca sa-ti spun ca nici subiectivismul intrebatilor, nici cel al intrebatorilor nu afecteaza rezultatul decat in limita erorii declarate. Selectarea da. Dar institutele specializate au norme pentru asta si e suficient sa le respecte ca sa obtina o acuratete mare. Restul e matematica. Si nu din aia simpla cum crede lumea, ci foarte complicata.
Explicatia: La o populatie de aprox 20 milioane, au participat la sondaj 1200 de persoane. Adica probabilitatea simpla ca o persoana sa fie aleasa e 0.006%. Infima. Sa zicem ca in decursul vietii unui roman ar putea participa la 100 de sondaje serioase. E mult 100, dar sa zicem. Judecand tot simplu, ar creste sansele de a fi ales la 0.6%. Asta e tot mica. In realitate insa, din comoditate si din cauza altor factori subiectivi, selectia nu se face uniform distribuit. Exista focare de persoane cu sanse mai mari in a fi alese, pentru marea majoritate probabilitatea asta coborand de fapt sub 0.1%. Si culmea este ca asta nu influenteaza rezultatul sondajului.
ApreciazăApreciază
pin!
vrei sa ne duelam? :lol:
zice:
„Si culmea este ca asta nu influenteaza rezultatul sondajului.”
Esti convinsa? Eu nu!
Si, vreau sa-ti spun ca senzorul meu de parcare, ieftin, functioneaza perfect! ;)
Pâna la urma… trebuie sa fii de acord ca exista sanse suficient de mari ca rezultatele unui sondaj sa fie masluite! Ma rog, e cam mare cuvantul… sa spunem, deformate, eronate…
ApreciazăApreciază
zici* :cry:
ApreciazăApreciază
aspi
Ne duelam? :shock: Tre’ sa-mi zici en garde, ca altfel eu nu stiu. Bineinteles ca sondajele pot fi deformate. Majoritatea chiar sunt. Dar aici vorbim de Gallup. Care din asta isi castiga banii. Nu-si pot permite sa nu o faca stiintific. De aceea am si insistat pe institutiile specializate. Si da, sunt convinsa, pentru ca inteleg demonstratiile teoremelor ce se folosesc la calculele astea. Nu ma dau mare. Intamplator face parte din meseria mea. ;)
Si daca ai incredere in masina ta sa te parcheze, ar trebui sa ai si in sondajele de la Gallup. Folosesc aceeasi matematica si senzorii sunt mai subiectivi. ;)
ApreciazăApreciază
pin
evident ca nu putem sa ne duelam (eu doar întrebat ;) ) cu forte egale pe câmpul tau de bataie strict specializat! mai corect, lumea cifrelor, cu tot ce înseamna, mi-e cam paralel :lol: sau eu sunt paralela cu cifrele… ca sa fac o adunare corect, e necesar sa scriu!
În senzorii mei de parcare am încredere (daca nu-s murdariti, din cauza prafului, mâlului), dar în nici-o institutie (care, tocmai asta e! din asta traieste) care face sondaje sociale!
Statisticile sociale sunt mult prea importante în lumea politica, pentru a nu se face uz de putere…
De câte ori ai auzit ca rezultatele publice ale unui sondaj nu sunt aceleasi cu cele «reale»? ;)
Ma rog, trebuie sa recunosc: desi am naivitati impardonabile (luând în calcul vârsta mea) … sunt foarte circumspecta si neincrezatoare MAI ALES în sfera socio-politicului si a manipularii publicului larg…
ApreciazăApreciază
aspi
De multe ori. De prea multe ori. Dar nu de la institutii de renume. :)
Iar in cazul acestui sondaj se potriveste perfect pe observatiile mele. Desi tot romanul se crede tolerant. Nu-i accepta nici pe alti straini. Vad italofobia ce a cuprins vestul tarii dupa aparitia masiva a investitorilor (dateaza dinaintea incidentelor cu Mailat). E suficient sa fie trei italieni mai smecheri si cu ifose ca sa fie toti respinsi. Exact atitudinea de care se lovesc romanii nostri in Italia. :| Oricat de frumosi ne-am vedea, nu suntem mai breji ca ceilalti. As zice chiar ca stam un pic mai rau, din cauza izolarii fortate de 50 de ani. Ne-am prea obisnuit fara straini si adaptarea va dura un pic.
Si uite ce i-am intins papirusul lui explorish. Sa vedem cat il tine toleranta si cand ne trimite in alte parti sa discutam. ;)
ApreciazăApreciază
opaaaa…. ai spus-o! :lol:
„Oricat de frumosi ne-am vedea, nu suntem mai breji ca ceilalti” … deci, nu suntem NUMAI noi asa!
Cred ca diferenta este ca noi ne manifestam atunci cand… „ne cam ajunge”!
Ce vreau sa spun? NU, nu suntem intoleranti! NU suntem intoleranti ca conduita (scuze) permanenta… ci doar in anumite conditii!
Domnule, daca vrei… putem continua la mine :lol:
ApreciazăApreciază
Cum adica am spus-o? Pai intoleranta celorlalti era premisa. Nu de la asta s-a pornit? Articolul initial, cel la care se face trimitere sus, vorbea despre intoleranta celorlalti la straini. Iar eu n-am negat asta. Bineinteles ca nu suntem numai noi. Dar tot din observatiile mele, romanul se crede tolerant. Si eu cred ca de fapt, statistic ;) , e la fel de rau ca ceilalti. Iar tu nu faci decat sa-mi adancesti convigerea cand zici „nu suntem intoleranti”. :)
La tine as vorbi chestii mai simple. Relaxante si care sa ma pregateasca de weekendul mic de poimaine. :D
ApreciazăApreciază
toate ca toate, dar sa nu va prind ca plecati de aici! :P eu cu ce ma mai delectez? :)
ApreciazăApreciază
vezi, pin,
gazda ne-a blocat aici! :lol:
deci, sa-i facem pe plac, sa-l distram in continuare, desi… nici la mine nu-s interzise dezbaterile serioase, numai ca nu dezbate nimeni serios! :lol:
ApreciazăApreciază
pin
de unde naiba s-o iau? de la care pashopt? ;)
Hai sa mai exemplific cu ceva trait de mine:
Stii ca m-am mutat la Pucioasa. Afla ca aici, unde (pe site) sunt cca 6.000 de locuitori inregistrati (cu mine, 6.001 :lol: ), sunt, cupa parerea mea, prea multe biserici – 3 (din care una în constructie) ortodoxe + 4 sau 5 de alta „culoare” religioasa! Ce-ti spune asta? intoleranta?????
ApreciazăApreciază
Voyeurule! :lol:
Cu tine as putea continua discutia dreptului la filmat pianisti pe strada. ;)
ApreciazăApreciază
cupa = dupa :cry:
ApreciazăApreciază
nu trage in pianisti, pin! :lol:
ApreciazăApreciază
aspi
Well, existenta atator biserici imi spune ca e probabil un loc unde nu-i bine sa recunosti ca esti homosexual. ;)
Apropo de asta, la tara si in mediul mai putin scolit intoleranta la alte preferinte sexuale e atat de ridicata incat nu e de mirare ca printre neintelectuali nu gasesti atatia homosexuali. Exista, dar se ascund.
ApreciazăApreciază
aspi
Nu eu am tras, sunt unul dintre ei. ;)
ApreciazăApreciază
Din pacate m-am obisnuit prea repede cu facilitatea mea de gazda, cand pot sa-mi corectez sau completez un raspuns :cry:
Vroiam sa completez la #31 – e ilegal!
Mda… teoretic e posibil (#32).
Eu incercam sa ma lamuresc pe mine si pe altii deopotriva ca homosexualitatea, cand nu e boala reala, e un moft nascut din dorinta de imitatie, e cool sa fii altfel decat restul lumii, influenta anturajului si, mai ales, din plictisul celor mai instruiti de practicarea sexului banal, clasic – dorinta de experiment sexual nu-l cuprinde pe nea Marin când vine de la coasa, frânt! Sau, îl cuprinde daca are inclinatie genica spre perversiuni sexuale.
Pentru ca, atunci cand nu e vorba de boala, homosexualitatea, in esenta, asta e – perversiune. Si…, asa cum zice si DEX, perversiunea = deviere până la patologic a unor tendinţe sau instincte datorită unor tulburări psihice; perversitate. o ~ sexuală = săvârşirea de acte nefireşti în legătură cu viaţa sexuală.
Ei, spune-mi tu, cum sa fie romanul simplu tolerant la perversiune?
Doar cei mai instruiti pot sa devina mai toleranti fata de problema! (daca nu cumva, unii dintre ei sunt, pe undeva, curiosi).
ApreciazăApreciază
aspi
Pedofilia e tot perversiune. Si e una practicata relativ pe fata la tara. Nu de toata lumea, de cativa. Dar la asta romanul e intr-adevar mai tolerant decat altii. Mai tolerant si decat ar trebui. :cry:
Si asa ca o idee de incheiere. Toleranta la ceva nu exclude intoleranta la altceva. Pana intalnesc mai multi oameni ca explorish si doc ;) , raman la convingerea mea ca romanul e in general intolerant. Si crede ca nu e.
ApreciazăApreciază
ok… dar nu mi-ai raspuns la intrebarea pe care ti-am pus-o la mine pe blog… de fapt e o rugaminte, deci, nu e si obligatoriu sa raspunzi ;)
ApreciazăApreciază
pin, asocierea ma flateaza :)
ApreciazăApreciază