Nikon V1

Ideea mi-a venit de la acest articol al lui Cabral, despre combinația optimă de echipamente foto pentru un „amator entuziast”. Vorbea acolo despre aparatele mirrorless noi de la Nikon, hulite de majoritatea comentatorilor pentru senzorul CX semnificativ mai mic decât aparatele DSLR sau Micro4/3, dar care au un avantaj dacă le pui laolaltă cu obiective „full frame” sau DX „normale”: au factor de crop de 2.7, adică aduc imaginea de 2.7 ori mai aproape. Spre ilustrare, iată mărimile senzorilor,

sursa: wikipedia

și niște poze alăturate făcute cu același obiectiv fix de 35mm, cu DSLR DX (Nikon D50), în stânga, și cu Nikon V1, în dreapta. Se vede cum senzorul mai mic ”taie” din imagine, părând a aduce scena mai aproape. Avantajul e – dacă aș tăia imaginile din stânga pentru a le aduce la câmpul vizual din dreapta, aș pierde din cei 6 megapixeli ai lui D50; V1 îmi dă 10 megapixeli pe aceeași suprafață.

Iun 02 Hohenzollern.jpg

Iun 02 Hohenzollern1.jpg

Iun 02 Hohenzollern2.jpg

Mi-au sclipit ochii minții mai ales cu gândul la animalele antarctice, ce bine mi-ar prinde un obiectiv cu zoom puternic la o calitate bună. Dar aparatele din gama ”1” de la Nikon aveau un cusur major – erau foarte scumpe. Am renunțat la idee si m-am multumit cu un obiectiv de 55-200mm luat la mâna a doua cu 110EUR, pe care l-am pus pe bătrânul D50. Cropul de 1.5 „duce” obiectivul la 350mm, cu care m-am distrat destul de mulțumitor cu pinguini si păsări.

In iarnă insă, tocmai când mă bucuram c-am reusit să dejoc sindromul GAS (Gear Aquisition Synrdome), s-a schimbat un element in ecuație: pe fondul unor vânzări foarte slabe si a lansării noilor aparate din gamă (J&V2), Nikon a decis să prăbusească preturile aparatelor J1 si V1, pentru a lichida stocurile. Astfel un kit V1 cu obiectiv de 10-30mm (echivalent 27-85mm) a ajuns de la vreo 800 de dolari la 299 (!). Siteurile de fotografie, între care 2 pe care le urmăresc în feeder, Steve Huff și Nassim Mansurov, au intrat în alertă, recomandând oferta – la acest preț aparatul face banii, calitatea este totusi semnificativ mai bună decât a aparatelor compacte.

Hmm, hmm. M-am foit, m-am răsfoit, până la urmă, după ce am citi și părerea lui Thom Hogan și am văzut niște poze făcute cu un V1 și un obiectiv zoom, am clacat la o ofertă de kit V1 cu 2 obiective (10mm 2.8 si 10-30mm 3.5-5.6) la vreo 330 EUR, cu tot cu transport. Calculul a cuprins si vânzarea imediată a obiectivului de 10-30mm, de care nu am nevoie, pe care l-am dat cu 75 EUR (face mai mult, dar n-am stiut sigur cât să cer pe el, nu prea mult de teamă să nu rămână nevândut, pentru că sistemul nu e foarte popular si e obiectivul de kit omniprezent. Până la urmă s-a găsit un singur cumpărător, o doamnă care luase țeapă cu un aparat cumpărat tot pe internet, fără obiectiv, si avea nevoie.) Asta a dus costul sistemului la 255 EUR – foarte mulțumitor, zic.

Obiectivul de 10mm e bun, dar nu rupe norii, si nu e principala ustensilă avută în vedere pentru aparat – dar pentru asta îmi trebuia un adaptor pentru obiectivele normale. Pe numele lui FT1, e scump ticălosul, dar am găsit o ofertă la Media Markt, unde aveam niste credit de la cumpărături anterioare returnate, plus un card-cadou primit de la L. (merci!) am intrat în posesia ustensilei fără a simți practic gaura financiară. Una peste alta, cu sub 500 EUR (mult, dacă te gândești așa, dar puțin dacă scazi cei 215 EUR pentru adaptor ca și costuri irecuperabile), am la dispoziție o gamă interesantă de distanțe focale. Cel mai folosit a ajuns să fie obiectivul de 35mm 1.8, care pe V1 se transformă într-un foarte plăcut 105mm 1.8, ideal pentru fotografia stradală de tip „paparazzi” – stând mai departe de subiectele fotografiate nu atragi atenția.

DSC_0057.JPG

DSC_0173.JPG

DSC_0492.JPG

DSC_0764.JPG

DSC_0750.JPG

DSC_0839.JPG

DSC_0831.JPG

DSC_1532.JPG

DSC_1555.JPG

DSC_1588.JPG

DSC_1598.JPG

DSC_1818.JPG

DSC_2855.JPG

DSC_3002.JPG

DSC_2903.JPG

DSC_2971.JPG

DSC_1090.JPG

Despre fotografia animală și florală, în episodul următor.

Publicitate

2 gânduri despre “Nikon V1

  1. oferte ar mai fi, dar nu stiu daca recomand neaparat aparatul :), depinde de ce doreste domnul si ce vrea sa inlocuiasca. putem vorbi pe email, sau aici daca vrei. sunt aparate mirrorless cu senzor mai mare, adica, vreau sa zic. sau dslr, cu totul alt feeling. sau noile compacte cu senzor mare si obiectiv fix (nikon coolpix A, fuji x100s, ricoh gr v). cum ziceam – care sunt prioritatile si la ce va fi folosit?

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s