Ad ruinam romanum Habsburgii

9 aprilie 2011

Din anul 14 î.Hr. până la 101 d.Hr., Vindonissa (azi Windisch) a fost sediul a trei legiuni romane: XIII Gemina, XXI Rapax, XI Claudia (ce nume faine aveau!). Ulterior, când situaţia s-a mai „civilizat”, adică a intrat într-o fază „civilă” a ocupaţiei, romanii au construit o fortificaţie pe care au abandonat-o în anul 401. A rămas un amfiteatru, martor al vremurilor, pe care oamenii l-au restaurat, şi pe care am mers cu L. să-l vedem.

Nu ştiu cât mai e original din construcţie, ne-am dat cu presupusul dacă or fi pietrele mai închise la culoare sau cele mai deschise, cert e că e interesant să te uiţi la aleile amfiteatrului

DSC05699.JPG

şi să-ţi închipui cum se plimbau oamenii în togi acum 2000 de ani pe aici.

DSC05697.JPG

Arena e destul de mare,

DSC05690.JPG

probabil tribunele erau şi mai înalte la vremea lor. Mare lucru, cum romanii, oriunde ajungeau, pac un amfiteatru. „Civilizaţie”.

Există „drumul legionarului”, care arată viaţa într-o legiune din asta, dar era deja închis, n-am intrat. Soarele stătea să apună, dar nu ne-am îndurat s-o luăm spre casă, dacă tot am ajuns aici, hai să ne abatem şi pe la castelul Habsburg, ştia L. că e în apropiere. Şi într-adevăr, l-am găsit pe-un vârf de deal. E mai mic decât mă aşteptam,

DSC05708.JPG

şi închis (deja e târziu, soarele stă să apună),

DSC05706.JPG

doar terasa e deschisă apetitului.

DSC05705.JPG

Noi ne urcăm întâi pe nişte ziduri pentru privelişte, şi nu suntem singurii interesaţi fotografic – doar că unii au tunuri de ceva mai mare calibru decât camera mea compactă şi telefonul lui L. :)

DSC05718.JPG

Distinsul domn poza apusul, care într-adevăr se vedea frumos peste dealuri.

DSC05728.JPG

Habsburg e castelul „de baştină” al dinastiei cu acelaşi nume de care parcă am mai auzit :). Habar n-aveam că e pierdut în cantonul Aargau, dar aşa se pare, că de-aici a plecat totul, pe la anii 1020-1030, atestat 1108. Ca să vezi. Mai multe despre casa Habsburg, aici.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s