Mergem în sus pe străduțe
cu faianță,
oprind din când în când, să ne povestească diverse, de exemplu despre Chapito, o școală profesională de artă ”fusion” având la bază circul.
Ajungem și la castel, dar nu intrăm – ”dacă aveți bani, merită; intrarea costă 7 euro. Dacă preferați să faceți altceva cu cei 7 euro, nu pierdeți foarte mult”, zice ghidul. Reflectez puțin – acum aș da cei 7 euro, dar îmi aduc aminte de o vreme când ne dădeam peste cap să evităm cei 10 euro de la intrarea în muzeele italiene – ni se părea foarte mult, și dacă am fi plătit la toate, nu ne-ar fi ajuns banii…
La un moment dat Gonzalo, altfel mereu glumeț, devine serios
și ne atrage atenția asupra unor hoți – hoațe, de fapt, niște femei îmbrăcate ”normal”, plimbându-se aparent relaxat, dar care, zice Gonzalo, odată au înconjurat brusc un grup de bătrâni chiar sub nasul lui și le-au furat din buzunare și genți. Văzându-le nu-mi pot înfrâna gândul că sunt ”de la noi”, cel puțin după față îmi aduc aminte de ce am văzut și la noi, același stil. N-am fost destul în preajma lor ca să le aud vorbind, și poate e mai bine așa.
Suntem la memorialul cutremurului (Sismo în portugheză, seism adică),
lăsat/amenajat așa în memoria marelui cutremur din 1755. Magnitudine estimată la 8.5-9.0 pe scara Richter, întâmplat la 1 noiembrie, de ”ziua tuturor sfinților”, la 9:40. De ce e relevant – lumea catolică era în grup la biserică, iar cei care nu aveau lumânări aprinse acasă. Rezultatul – orașul a luat foc. Lumea a fugit la malul mării să scape de foc – privind cu uimire cum marea se retrage rapid. Până să se dumirească asupra ciudatului fenomen au primit și răspunsul – un tsunami enorm a năvălit peste oraș, distrugând ce rămăsese neatins de foc.
A fost o mare lovitură pentru întreg regatul Portugaliei. Regele, speriat rău, a plecat din oraș, stabilind curtea într-un… cort imens. N-a mai vrut să trăiască în incinte cu pereți…
Reconstrucția a rămas în seama lui Sebastião José de Carvalho e Melo, cunoscut ca Marchizul de Pombal. Întrebat ce e de făcut, a răspuns scurt – ”îngropat morții, alinat viii”, și a purces la treabă. A organizat un concurs arhitectonic pentru reconstrucția orașului; din 3 propuneri a ales-o pe cea mai radicală: curățarea de moloz și reconstrucția din temelii a unui oraș nou. Astfel s-a ridicat Baixa Pombalina, cartierul în care e și hostelul nostru, cu străzi largi
piețe generoase cu clădiri mari,
primele din lume construite pentru a rezista cutremurelelor! De altfel acesta e punctul de începere al ramurei științifice numită seismologie.
Marchizul de Pombal a rămas eroul portughezilor, în dauna regelui cel laș, pentru că le-a dăruit un nou oraș.
Dar cutremurul a avut consecințe nu numai la nivel fizic, ci și spiritual – de unde Portugalia era un centru al romano-catolicismului, cutremurul a produs multă confuzie: în zi de sărbătoare, au fost distruse toate bisericile aproape complet, iar singurii care au scăpat au fost… maurii, ”necredincioșii” care locuiau în părțile sărace, de pe deal.
Într-adevăr, cartierul maur Alfama a fost printre puținele care au scăpat de distrugere – oamenii n-avuseseră treabă cu lumânările, nu erau la biserică, și au scăpat și de tsunami, fiind mai sus. Acest cartier îl vom explora numaidecât.
Fooooarte frumos …. :)
ApreciazăApreciază
Ceeeeeeeeeeeeeee luminaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ApreciazăApreciază
ce frumos. si nu stiam ca de la ei se trage prima zona de constructii rezistente. traiam cu impresia profana ca tot de la soare rasare tb sa fi venit si asta:)
ApreciazăApreciază