Chemarea Nordului (16): Balene, păsări şi lagune

22 iulie

Se zice că în Islanda, navele de privit şi vânat balenele stau una lângă alta în port. Ne-am uitat după o balenieră, dar n-am putut distinge care o fi.

Vânarea balenelor naşte dispute aprinse în Islanda şi în lume. Alături de Norvegia (nu ştiu cum mai e cu Japonia) sunt cred singurele ţări care încă le mai vânează. Ei zic că pentru “raţiuni ştiinţifice” – şi le găseşti carnea în restaurante. Mai zic că balenele Minke le distrug “stocul” de peşte, şi de-aia trebuie ţinută înmulţirea lor sub control. Mă rog, nu ştiu dacă nu e cumva invers, oamenii le distrug stocul balenelor, da’ – câştigă cine are harponu’ mai ascuţit, adică oamenii.

Nostim a fost că, atunci când am urcat pe vapor, cel care ne-a rupt biletele a zis “vânătoare plăcută”!! (enjoy the hunt). Mă întreb dacă or avea turişti şi la vânători…

Prima haltă a fost la insula puffinilor. Nu ştiu cum se zice la “puffin” pe româneşte, e o pasăre mică, arată aşa pe apă şi cu peşte în gură

şi aşa în zbor

Pe aici snt cu milioanele, cică, şi islandezii le mănâncă.

Am fost deci la o insulă a lor, dar au stat destul de departe, astea snt cele mai clare poze. Cea mai interesantă fază a fost când o pasăre mai mare şi gri a urmărit un puffin din ăsta să-i ia peştele, i-am prins chiar când micuţu’ lua curba pentru a se scufunda în apă, scăpând.

Am plecat mai departe, spre locuri unde se presupunea că se află balene, mai în larg. Se zice că unde se adună păsările să mănânce,

sunt şanse să apară şi balenele. Şi într-adevăr, bula asta cică a fost făcută de o balenă

care a şi apărut, pe o parte – i-am prins doar o aripă afară

N-am făcut prea multe poze, că era umed, ploua, bătea vântu’, şi mi-era frică să nu se ude camera, cică apa de mare e foarte corozivă pentru aparatele astea. Nici balene n-am văzut cine ştie ce spectaculos, am avut noroc data trecută la Boston, şi de vreme, şi de balene mai apropiate, dar tot am văzut câteva, şi câteva am reuşit şi să “trag în chip”:

Partea a doua a zilei a fost la laguna albastră. Lonely Planet zice că e foarte “turistică”, dar dacă nu mergi să o vezi îţi pare rău. Şi într-adevăr, lacul din mijlocul câmpului cu lavă e impresionant.

Am făcut desigur şi baie, apa are vreo 38 de grade, afară 12, la fix.

Apa e 2/3 sărată, 1/3 dulce, cu bacterii şi minerale specifice, cică foarte sănătoasă. Ca şi la piscinele geotermale, nu e tratată cu clor, de aceea se cere igienă maximă îmbăiţilor. E fain, foarte relaxant. Şi e ditai laguna.

Seara am mai dat o ultimă tură prin oraş, de larevedere, la timp pentru a vedea pe viu o scenă parcă luată din filmul “păsările”:

care apoi, s-a înteţit

Secretul era desigur tanti asta, care le dădea de mâncare. Un fel de pescăruş-liesl, sau cum o chema pe eroina din poveste.

Şi iată că s-a terminat şi sejurul mult aşteptat în Islanda şi “împrejurimi”. Dimineaţă-dis, la 3jumate, sus, pentru că, nu-i aşa, a venit din nou timpul să ascultăm

Chemarea Nordului.

Publicitate

3 gânduri despre “Chemarea Nordului (16): Balene, păsări şi lagune

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s