Sighişoaraltfel

Sighişoara e un oraş prin care dacă treci musai să faci nişte poze. Faza e însă că toţi care trec fac cam aceleaşi poze. Vorbesc de cei cu nivel fotografic de tip „turist”. Cum am trecut de multe ori, am un teanc de poze, de la fiecare trecere, toate la fel.

De data asta am zis nu. Ne uităm după alte chestii. De exemplu, după căţei pe stradă.

DSC_8835.JPG

Sau drumuri în lucru (semnalasem că au pavat Cetatea. Ei bine, gâlceava felinarului cu reflectorul s-a rezolvat remiză: edilii s-au răzgândit şi au răscolit-o din nou. A ţ-şpea oară. În parte din cauză de alunecări de teren (ca mai jos), în parte pentru că… pavaseră prost).

DSC_9162.JPG

Sau porţi noi pentru viţei.

DSC_9174.JPG

Case.

DSC_9177.JPG

Turişti străini şezând la balustradă.

DSC_9185.JPG

Acoperişi

DSC_9188.JPG

de tarabe.

DSC_9186.JPG

Ok, Turnul cu Ceas, că nu se poate fără, dar de data asta altfel, prin copac (e aprilie, dar n-a-nflorit/frunzit).

DSC_9191.JPG

Panoramă cu valea Târnavei.

pano_sighisoara.jpg

Strada Cooperatorilor.

cooperatorilor-pano.jpg

Şi, ca să terminăm tot floral, ehei,

DSC_9242.JPG

nişte orhidei.

DSC_9268.JPG

Publicitate

8 gânduri despre “Sighişoaraltfel

  1. …si cateii(?!), m-ai amagit , speram la cateva exemplare canine care te-au intampinat in periplu tau sighisorean, poate cu alta ocazie, cine stie, insa orhideele sint minunate.

    Apreciază

  2. Habar n-am… Cum am spus, nu am fost acolo. Dar stiu ca multa lume merge: au vreun model? Nu stiu daca sa ma leg de branding, de cum e promovat orasul, ce ofera, cum sunt serviciile odata ajuns acolo, au „repeat visitors” ca sa zic asa… Ma gandeam ca poate au ei o strategie, un model care face orasul vizitabil. Asta dincolo de eticheta bine stiuta de oras medieval.

    Apreciază

  3. acum mi se pare oarecum amuzant (dar şi incredibil, şi revoltător) că inainte de ’89 si imediat dupa foarte putina lume stia de sighisoara – dar era logic, romanii mergeau in concediu doar in statiuni, că doar acolo erau hoteluri. nici n-aveai unde sta în sighisoara, existand doar un hotel execrabil. apoi a inceput festivalul medievalul, care a facut practic orasul cunoscut tinerimii. ăsta a fost „modelul”, de fapt o idee care in timp s-a dovedit geniala, de pe urma careia oamenii incearca sa profite cat pot, in ultimii dooj’ de ani. incet-incet au aparut pensiuni si hoteluri, care in ultimii ani au explodat ca numar (de unele dau faliment azi). lumea merge atât pentru că a devenit „la modă”, dar şi pentru că oraşul e pur şi simplu extraordinar de frumos. de departe cel mai charmant din România şi, după părerea mea, între cele mai din lume. I’m not kidding.

    in rest, oraşul a stat ani de zile desfundat, pentru că nu s-au înţeles cu ce să-l paveze. în cetate e plin de maşini. o bucata din zidul cetatii a cazut acum cativa ani, au promis ca repara imediat, noroc bun. se dau aprobari pentru constructii hidoase care strica panorama orasului vazuta din afara cetatii. cam asta e modelul.

    to be fair, mai nou vad ca incearca ceva, cu ghiduri audio pe care le poti cumpara de la un chiosc in piata cetatii – tot e ceva. vara se fac si tururi cu trasura. bine si-asa.

    mai sunt si alte festivaluri, mai putin cunoscute, dar de mai ridicat nivel calitativ, si artistic, si ca atmosfera – cel de muzica veche, cel de muzica clasica, cel de blues si pro etnica – o chestie foarte faina, de care nu vorbeste multa lume. deh, e despre armonie si toleranta interetnica, nu e la moda :).

    au mai inflorit initative izolate interesante in zona, de exemplu calarie pe coclauri la Daneş. dar model, strategie a „edililor”? dacă e, eu n-o prea văd. dar să auzim şi-alte păreri.

    Apreciază

  4. @explor……..cand zici cel mai sarmant, cred ca zici partea veche de oras (CETATEA evident inclusa) si fara partea de blocuri construita de la pod incolo pana la vechea nicovala.
    asa, pe bucati exista parti sarmante si in medias, in alba-iulia, vorbesc de orase mai mici nu de marimea barsovului, sibiu, etccc
    concluzie: sighisoara noastra, generally speaking is beautiful
    numai soare,

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s