Week-end-ul filmelor cu clişee

Mi-au rămas în cap vorbele lui B.B., care se întreba de ce nu zic românii „sfârşit de săptămână”, şi zic „uichend” – le e lene? Probabil. Mi-am propus să evit pe cât posibil, dar în titlul ăsta n-am cum să zic „sfârşitul de săptămână al filmelor clişeistice”. Sau am cum?

Week-end-ul trecut am avut chef de cinemotograf. Ca să-mi împac şi conştiinţa, care zicea „într-aşa o zi frumoasă se cade să ieşi afară, nu să te închizi la întuneric”, m-am dus cu bicicleta în oraş. Săritorii în apă erau tot acolo.

Primul film din serie – Iron Man 2. L-am prins la un cinematograf „de cartier”, că deja e pe terminate. Am făcut ce nu fac de obicei – să citesc câteva opinii pe roşiile stricate (http://rottentomatoes.com), care nu erau prea entuziasmate. Sau poate am făcut bine c-am citit, căci cu aşteptări coborâte filmul nu mi s-a părut atât de rău. Plin de clişee, desigur, dar dialogurile pe alocuri amuzante, actorii cu şarm. Gwyneth nu-mi place în principiu deloc – de la Shakespeare in Love m-a plictisit cu personaje fade şi fără simţul umorului. Dar aici mi-a plăcut, nu ştiu de ce. Poate pentru că simţeam că în străfundul ei nu se poate lua în serios jucând acest rol, şi asta a făcut-o simpatică.

Dacă mă întrebai acum un an de Robert Downey Jr., nu ştiam să ţi-l descriu. Mi se părea că are o faţă foarte comună, uitabilă. Nu-mi atrăsese atenţia cu nimic. În filmul ăsta mi-a adus aminte de Al Pacino – poate asemănarea fizică, rânjetul artificial asemănător, folosit anume, străduinţa de a crea un personaj „consumat”. Una peste alta, am ajuns să-l recunosc pe Dauni, şi cred că fără el filmul ar fi fost mult, mult mai slab.
Per ansamblu nu mi-a displăcut. Şi Scarleta face un rol simpatic… n-ai cum să te plângi. Genul de film unde se simte că actorii s-au simţit bine, şi mie mi-au transmis această stare.

După ce-am ieşit, am hotărât că mai e timp să ajung la alt cinemotograf, la Karate Kid. Ăsta nou, cu Jaden Smith. Mi-a plăcut copilu’ în Pursuit of Happiness, mi-a plăcut şi primul Karate Kid, îmi place şi Jackie Chan (gusturi rafinate, n’est-ce pas? :), aşa că am fost curios să văd combinaţia. Şi aici citisem ceva opinii înainte, că e prea lung, că face reclamă mascată Chinei moderne – da, a propos de bandingul de ţară, branding destul de grosier în filmul ăsta, şi probabil eficace. Cred că sunt bani investiţi mult mai bine decât în reclame „turistice”. Sunt convins că a fost o condiţie ca să facă filmul acolo, şi au plătit băieţii.

Filmul e un remake aproape scenă cu scenă după original, doar cadrul diferă, şi vârsta personajelor (Ralph Macchio avea 22 de ani, Smith Jr. 11). Conţinutul a fost modificat doar pe ici pe colo prin punctele esenţiale, uneori parodic, alteori nu. Unii se plâng de exemplu că n-a mai folosit „lovitura cocor” (sacrilegiu!) – mie mi se pare o idee bună, consider că era un „sacrilegiu” dacă o folosea. Pe undeva trebuie să aibă şi filmul ăsta individualitatea lui, în ciuda poveştii respuse. E drept, am aşteptat şi eu „wax on, wax off”, dar nu m-a deranjat foarte tare înlocuirea.

Una peste alta, un film care curge greoi, ca şi această cronică, dialoguri simple, slabe, puţin credibile, personaje unul şi unul la clişee. Teoretic, foarte slab. Practic, ar fi fost foarte slab dacă nu erau cei doi – deşi „chimia” lor nu mi s-a părut la fel de bună ca în original, luaţi invidiual îşi lasă totuşi amprenta puternic. Jaden e un copil foarte foarte expresiv, iar Gechicen e… Gechicen. Plus mişcările de kung fu – ce mai vrei?

M-a şocat însă violenţa între copii şi felul grafic în care a fost arătată pe tot parcursul filmului. Îngrijorător. Aveau, totuşi, 12 ani în film. Chiar aşa s-a precocizat lumea? Poate sunt eu anacronic, dar mi-a dat un fior rece pe şira spinării văzând copii atât de mici bătându-se cu cruzime. Chiar şi „în film”, sau mai ales un film – vor fi exemple nedemne de urmat.

Filmul numărul trei a fost duminică, probabil unul dintre cele mai slabe filme văzute în ultima vreme – Percy Jackson şi Olimpienii. Băi frate, dialoguri mai slabe n-am auzit de mult. Şi clişee, ah, inundaţie de clişee. Predictibilitate, absurdităţi, dar mai ales dialogurile m-au chiar enervat cu lipsa de imaginaţie. Culmea, la un film „fantasy”.
Dar… sunt fan „Zeii Olimpului”, aşa că m-am lăsat transpus în acţiune – mai greu, dar nu imposibil :).

P.S. ieri am fost la „Inception”, care n-a mai încăput săptămâna trecută. Recomand.

Publicitate

7 gânduri despre “Week-end-ul filmelor cu clişee

 1. N-am vazut decat peseul. :)

  Dar stiu si de celelalte, ba chiar sunt pe lista de filme de pizza. Adica atunci cand face bucatarul cea mai buna pizza din lume (vezi, si tie nu-ti place de el :razz: ) vrea sa vedem la ea un film spalator de minti. Tot timpul vrea asa desi la final mai tot timpul le bombane. :)

  Dar pe Downy Jr. l-am vazut chiar acum o saptamana in doua filme care merita vazute, ca-s ceva mai sus de cliseele uzuale. Sherlock Holmes si The Soloist.

  Apreciază

 2. Apropo de Downey Jr., ca ziceai ca nu poti sa il retii … Pentru mine, Dauni = Chaplin, daca n-ai vazut „Chaplin”, vezi-l !!! – daca l-ai vazut, atunci nu aveai cum sa nu iti amintesti de Downey Jr. :)

  Apreciază

 3. nu pot sa cred ca ai dot tona de detalii despre filmele astea si de inception ai zis 2 cuvinte….
  oricum eu sunt fan jackie chan rau si ma uit si la reluari de filme cu el…insa karate kid l-am vazut acasa „fracturat” pe 3 zile…nu curge d’le de loc…nashpa rau
  cat despre RDjr…totusi…n-ai vazut Chaplin?!?..zi si tu daca nare moaca si ochii f expresivi acolo..basca ca are o zi de nastere f bien aleasa omu’ asta:))

  incearca si ghost writer ca sa te mai dregi:)

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s