Skadarlija

„Numele meu este Skadarlija sau Skadarska Ulica, cum preferaţi. Nu sunt un bulevard. Nu sunt stradă centrală, nu sunt nici autostradă. Sunt o stradă simplă, abruptă, unduită şi prost pavată în inima Belgradului.

Şi asta ar fi tot ce s-ar putea spune despre mine dacă nu aş avea trecutul boem şi nu aş avea acoperişurile dărăpănate, scaunele rahitice şi un şanţ deschis.

Oaspeţii mei au fost mereu faimoşi oameni de litere. Primii au fost actorii, poeţii, regizorii şi scriitori belgrădeni. Am găzduit şi miniştri şi onorabili guvernanţi; dar şi şelari, vânzători de boza, proprietari de kebaberii, elevi chiulangii şi profesori. Toţi au cântat şi au petrecut sub acoperişurile mele şi pe pavajul meu de piatră.

DSC01420.JPG

Şi apoi, dintr-o dată, am fost înconjurată de un oraş mare, zgomotos, cu milioane de oameni. S-au construit străzi noi, pavate corespunzător, cu conace impunătoare. Din fericire, eu am fost ori uitată sau ignorată.

Inamicii mei au construit nişte clădiri masive şi urâte pe laturile mele pentru a mă nenoroci. Dar prietenii mei şi cei apropiaţi mie au luptat să mă păstreze şi să salveze măcar o parte din spiritul şi vechea-mi glorie.

Ei ştiu foarte bine că sunt o sursă inepuizabilă de bucurie şi nebunie umană, şi le sunt sincer recunoscătoare pentru bunătatea lor.”

DSC01422.JPG

Textul de mai sus e luat de pe afişul de la intrarea pe strada Skadarska (de la „Skadar”, numele sârbesc al oraşului albanez Shkodra – eheei, Shkodra, we meet again).

DSC01454.JPG

Afişul conţine şi nişte indicaţii ale distanţei până la puncte mai mult sau mai puţin apropiate. Mi-a plăcut indicatorul care arată în sus:

DSC01427.JPG

M-am oprit aici la o terasă pentru desert, la lumina lumânării.

DSC01424.JPG

În faţa terasei era un domn pe la vreo 50 de ani, bine îmbrăcat, al cărui job era să… întrebe ospătarul dacă mai sunt locuri. Mi-a creat o senzaţie amestecată de milă şi enervare – pe de o parte, mi-era milă de el, îmi închipuiam familia lui, el lucrând peste zi undeva, seara îmbrăcând helanca neagră şi postându-se în faţa terasei; pe de altă parte m-a enervat inflexibilitatea – „staţi să întreb şeful” – deşi erau mese libere, dar vezi-Doamne eram un singur client, ar fi preferat mai mulţi. De asemenea, am ghicit o duritate de bodyguard „tip gorilă” în el. Mda. Până la urmă am şezut la o masă chiar bine plasată la stradă, dar din meniu nu m-au tentat decât clătitele, „industriale”, nimic deosebit. Atmosfera însă, deosebită. Chiar după ce am terminat eu au început lăutarii – dar nu tânguit ca la noi, ci pe mai multe voci cristaline, foarte frumos. M-am mai învârtit un pic prin zonă ca să-i ascult,

DSC01431.JPG

am vrut să-i şi filmez, dar mi s-a terminat bateria fix atunci:

(în imagine se vede puţin şi paznicul de care vorbeam).

Şi-am plecat mai departe, nu înainte de a observa acest semn

DSC01429.JPG

şi de a slobozi o spurcăciune la adresa primarilor bucureşteni, care nu vor nici în ruptul capului să facă o zonă pietonală în centrul vechi. Mi-ar plăcea să văd un panou cu un text asemănător cu cel de mai sus pe strada Lipscani, sora uliţei Skadarska.

Publicitate

6 gânduri despre “Skadarlija

  1. Extraordinar panoul din care ai tradus, şi atât de adevărat. Într-adevăr chiar uiţi de toate pe această uliţă, cum îi spun sârbii. Nu ştiu să-ţi zic ce mi-a plăcut, cred că atmosfera aia care îi dă dreptate acelei tanti care zice că „Heaven is a place on Earth”. Mi-ai făcut o poftă nebună de Belgrad…şi nu era cazul, e şi iarnă, bate şi vântul prin buzunare…

    Apreciază

  2. ….elevii chiulangii se plimbau pe acolo cu profesorii lor sau separat???!!! Oricum o fi fost, sunt sigura ca a meritat, fiindca te rupi de prezent, e un soi de evadare din cotidian ,cred.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s