marocanii despre ei

Marocanii despre ei insisi, lucruri pe care nu le stiam:

– numele tarii inseamna „extremul occident” (!). ca deh, e la capatul oktzidental al lumii arabe.

– „berber” vine de la „barbar”, din timpul romanilor. Tot ce era ne-roman era barbar, de la gotzi si vizigotzi pana la… berberi.

– e singura tara araba care n-a apartinut niciodata vreunui imperiu, nici sarazin, nici otoman, nici altul.

– francezii au stat (doar) 40 de ani. Guvernatorul francez a declarat, cica, la plecare: „am venit cuceritor si am plecat cucerit”

– regele marocului este si liderul religios al tarii. Dar spre deosebire de alte modele, inclusiv monarhiile crestine medievale, el se intituleaza „protectorul credinciosilor”. A TUTUROR credinciosilor, musulmani si de orice alta religie. Asa se face ca in timpul razboiului mondial si dupa, spre deosebire de alte locuri, evreii din maroc n-au fost persecutati. Lucru pe care nu l-au uitat.

Motive pentru care marocul ar duce-o cat de cat mai bine: statul e puternic, si de origine autohtona – spre deosebire de algeria, tunisia, etc., unde modelul statal a fost impus de unul si altul de-a lungul timpului (francezi, otomani, etc.). in maroc statul e respectat si necesitatea autoritatii lui recunoscuta, pe cand in algeria de exemplu, oamenii asculta doar de frica si incearca mereu sa eludeze autoritatile.. (cunoastem modelul…)

Tocmai au avut alegeri; a iesit partidul islamist. Deh.. cica e moderat si mari schimbari nu vor fi, in ciuda la ce va vui presa.. am simtit frustrarea cu prejudecatile vestice la adresa lor doar pentru ca snt arabi… ce sa-i faci… pana una alta insa, renault face o fabrica cu o capacitate de 400,000 de… logane ;) in maroc, si alti investitori vin.. dezvoltarea se vede. Azi am iesit in afara orasului la vreo 30km; drumuri impecabile (acuma, nu stiu daca ne-au dus pe singurul drum impecabil din zona, sau asa e peste tot…), se construieste in dementza si aparent haotic, ca la turci.. doar ca totul e roz caramiziu :). Pe drum am vazut si niste „favelhas”, care sugereaza o alta fatza a marocului, cu saracie crunta si case darapanate…

La turisti arata insa ce au mai bun. Ca de exemplu excursia cu atv-urile prin desert.. adica motoiclete din alea pe 4 roti.. foarte fain, mers in coloana, peisaje grozave.. totul a mers bine pana cand unul din atv-uri, EVIDENT AL MEU, a inceput sa dea semne de oboseala… se ineca, nu mai accelera decat in salturi.. nu stiu daca eu i-am facut ceva, inclin sa cred ca nu, ca mai erau si alti debutanti care n-au avut nimic.. am ramas atat in urma grupului „sportiv”, cat si in urma grupului „lent”, ceea ce n-a fost prea bine, ca nu vedeam semnele lor daca erau denivelari, curbe etc. a trebuit sa fiu eu atent. Bine ca n-a fost un deal mai abrupt, ca ramaneam pe acolo (am ramas de 2 ori de n-am putut urca dealu’, da’ au venit si m-au impins cei care erau in urma la vremea aia). In ciuda acestei mici
frustrari, excursia a meritat cu prisosinta. Asa ca acum snt plin de praf. La dush.

Publicitate

Un gând despre “marocanii despre ei

  1. In ce priveste drumurile, sunt toate impecabile.
    Am fost in iunie 2010, cu masina, de la Marrakech peste M-tii Atlas – Ouarzazate – prin Canioanele Gorge Dades si Todra Gorge – Erfoud – Merzouga (desert) – Errachidia – Azrou – Ifrane – Sefrou -capat de linie Fez si nu am numarat mai mult de 10 gropi tot drumul (aprox 12oo km).
    Am fost oarecum invidios.
    PS Salariul mediu in Maroc este de aprox 400 de euro pe luna (din pacate sunt putini care au job)

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s