kubuntu – salutari din linux

Imi suna in cap versurile „mi-am pus linux”, pe melodia „i feel pretty” (aia din „anger management”).

Dupa entuziasmul initial, a urmat o usoara dezumflare. Porneste, intr-adevar, mai rapid, dar nu e, cel putin la prima impresie, atat de user-friendly ca batranul si cusurgiul windows. De exemplu, nu mergea tasta „windows”, buna la toate, mai ales cu programul winkey, favoritul meu de sub windows, iar firefoxul avea niste fonturi ciudate, si nu-i gaseam ¨options¨ sa-mi setez homepage-ul. Asta a fost aseara, si data fiind ora, n-am apucat sa ma interesez prea mult.

Dar acum a inceput sa mearga. Farmecul linuxului e sa-l cauti si sa-ti configurezi sistemul cum vrei. Si intr-adevar, am reusit cateva chestii – de exemplu, sa mapez buclucasa tasta win, am gasit si optiunile la firefox (atata ca fonturi sunt doar ¨free¨, nu asa bune ca in windows, da´ asta e. Acum scriu din
openoffice, editorul de text, care e un fel de word cu alte fonturi, atat, in rest merge foarte bine si pare a fi destul de avansat. Asta asa, la inceput. Comunitatea e mare, si sunt multe chichitze pe care le poti face si multi oameni care sa te ajute. Trebuie insa timp si pasiune. Sa vedem cat ne tine :). Deocamdata e doar placerea descoperirii si invatatului de lucruri noi.

Pana una alta ar trebui sa dezinfectez partea de windows, ca nus’ce are de se tot blocheaza windows explorer, ceva eroare cu kernel32.dll, ma scoate din sarite. ba intra dr.watson debugger, ba se blocheaza el, de la sine. grrr. cred ca am si ceva malware, rdt.ini, de care nu pot sa scap. eh, mai vedem.

Pentru linux sunt o gramada de programe care mai de care mai interesante, si toate moka. De la editat imagini la muzica, foto si alte chestiuni care ne zgandare :). O lista cu programele echivalente Windows/Linux aici.

Pentru amatori – de instalat a fost relativ usor, chiar si de catre un neofit. Unele lucruri zic ca ar fi bune de stiut inainte:

– partitionarea hardului – cum se face in XP, aici, si in ce fel sa-l impart, aici. In XP am vazut ca merg doar 4 partitii primare, asa ca eu am una windows (NTFS), una libera (FAT32), pentru depozitat chestii la care sa aiba acces ambele sisteme de operare, una pentru linuxul propriuzis, ~10GB, si una de swap. Swapul ca marime cat de doua ori RAMul calculatorului.

– instalarea am facut-o de pe un liveCD dintr-o revista. Descarcasem si o imagine de CD de aici, dar cred ca n-am „ars-o” bine pe CD, ca n-a mers.

– o sa intrebe la un moment dat de „mount”-ul unei partitii – grija ca partitia rezervata pentru linux sa aiba semnul „/”, adica „root”, ca sa stie sa instaleze acolo.

– un tutorial de instalare pentru ubuntu, adica varianta de linux pe care am ales-o pana la urma, aici. Dupa aia am trecut pe kubuntu, dupa instructiunile de aici.

– in general, la orice problema sau eroare (ca am facut la un moment dat niste prostii „alaturea cu drumul” si a dat niste erori), cu o cautare pe google a erorii am gasit de fiecare data raspuns si solutie. Enjoy :).

Publicitate

Un gând despre “kubuntu – salutari din linux

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s