Unda

Acum un an, locuitorii din cartierul de lângă stadionul care trebuia renovat pentru Euro în Zurich şi-au exercitat dreptul de veto la renovare, pentru că tribunele urmau să fie prea înalte, luându-le din soare. Arhitecţii au prezentat cică vreo 6 variante, toate respinse. Astfel a fost imposibilă renovarea stadionului Hardturm, se va juca pe stadionul de atletism Letzigrund. Fanii fotbalului din Elveţia sunt furioşi, dar n-ai ce-i face, democraţie directă…

Acum 6 luni, tot democraţie directă exercita şi pensionarul din Seefeld, cartierul unde urma să se construiască „zona fanilor”. A strâns semnături pentru a împiedica blocarea străzilor respective.

Acum 3 luni, un coleg se întreba de ce s-a înghesuit Elveţia să organizeze Euro2008 – economic nu le aduce nici un benefit. Ei oricum aveau facilităţile turistice ocupate aproape la capacitate vara, aşa că diferenţa de venit din cei câţiva turişti în plus nu egalează costurile imense de organizare. La fel şi pentru Austria, de altfel. Mândrie? Imagine? Mândri erau oricum, şi fără.

Acum o lună nu se mai auzea nimic. Nici de Hardturm, nici de zona fanilor, nici de comentarii şi analize economice. Doar nişte glume izolate când mai pierdea Austria câte un amical. După Elveţia-Germania 0-4, s-au potolit şi alea.

Linişte.

Băi, organizaţi Euro peste o lună, şi voi nimic?!?

Nimic.

Până săptămâna trecută, când au început să apară, răzleţ, steaguri pe maşini. Mici, cu băţ de plastic care se prinde de geam. Cu Elveţia, multe, dar şi cu alte naţii. Italia, Portugalia, Turcia – majoritatea acestora având unul elveţian şi unul al naţiei lor, la câte un geam din spate. (numai la o maşină am văzut 2 ale germaniei ;p).

Săptămâna asta steagurile s-au înmulţit. Au început să apară chiar steaguri înfăşurând tetiere. În oraş a demarat construcţia furibundă a instalaţiei imense de „public viewing” de lângă lac. Prima temă la masă a devenit situaţia loturilor, accidentaţi, rămaşi acasă (Häberli de la Young Boys Berna e Bratul lor. Tot atacant, tot în formă, tot acasă.).

Se simte… se simte în aer, la început abia perceptibil, dar creşte… o undă de tensiune, ca un curent electric care trece de la om la om, dar nu pişcă, ci mişcă. Mişcă ceva în coşul pieptului, care apoi descrie o mişcare bidirecţională – coboară cu un uşor tremur în stomac şi urcă oprindu-se într-un nod în gât. E foarte micheteau cum nu se vede, unda, dar se simte. În ochi, în glasuri, în respiraţii, în râuri, în ramuri. S-au urnit mai greu oamenii aici, dar am un feeling că odată ce-şi vor da drumul, nu-i mai opreşti.

Stimaţi spectatori şi telespectatori,

scoateţi steagurile. Începe EuRoMania.

Publicitate

4 gânduri despre “Unda

 1. Hmmm. La noi sunt doar steaguri ros-alb-rose. Dar nici enclave de straini nu am prin apropiere. Austriecii mei sunt chiar induiosatori. Ei isi dau ultima sansa, dar isi sustin echipa cu asa o fervoare inocenta ca ma topesc mai ceva ca telenovelele. Si cum noi pe aici n-am reusit sa primim nici un meci, multi se duc la Viena, chiar daca nu-s microbisti, doar ca sa simta atmosfera. Cu totul alta lume decat Romanica noastra.

  E funny si cum se impung cu elvetienii tai. Prieteneste si cu drag. Dar spre deosebire de ai tai, ai mei chiar sunt nebuni dupa fotbal.

  Apreciază

 2. ce spui tu, streine? :P trimiterea lui Häberli acasă de la lot a declanşat doliu cantonal în Berna :).
  vor fi 2 puncte critice: 1) meciul cu turcii de la basel (pfuai ce va fi acolo), si 2) daca scapa de grupe si dau de germania… atunci sa te tii prieteneste si cu drag. nu.

  Apreciază

 3. Oooooo da. Meciul cu Germania. Aici ala e singurul care conteaza. Cred ca ei aici s-ar bucura mai mult daca ar bate Germania decat daca ar iesi campioni dupa ce au pierdut cu nemtii.
  Ca de la 1978 incoace… :))
  De fapt, uneori cand ii aud am impresia ca istoria fotbalului austriac consta intr-un singur joc. :D

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s