Fan Zone

Am ajuns în oraş pe la 11. Mă miram de ce nu e trafic, dar mi-am dat seama că e duminică dimineaţă – nimic nu mişcă aici, campionat necampionat. Pe Bahnhofstrasse, pustiu.

Singurii care atrăgeau atenţia eram noi, 4 şepci galben strident. Trecătorii care ne depăşeau se întorceau cu curiozitate nedisimulată pentru a vedea ce echipă susţinem. Ah, Romeinia, le citeam pe buze.

Ajunşi la lac, am văzut şi primele construcţii amenajate special pentru Euro. Stadionul construit din nimic, într-o piaţă

şi ecranul imens plasat pe apă

În faţa lui, nişte chinezi se filmau hlizindu-se.

Unul vine la mine – zice, România? Da. Toţi? Da. Noi sntem de la televiziunea chineză. Cool. Jucaţi cu Franţa, nu? Da. Şi, ce faceţi, bateţi? Sperăm la un egal. Bine, succes! Mersi.

După alte 2 poze, vine din nou, mă întreabă dacă poa’ să ne ia un interviu. Ok. Ei, şi-acum înţeleg cum de-s aşa cretine interviurile de la televizor. Unul din ăla am dat şi eu. Când a pornit camera, parcă mi s-a şters orice urmă de informaţie de pe creier, şi n-am putut să îngaim decât răspunsurile stricte la întrebări. „De ce n-ai improvizat şi tu, un pic?” am fost întrebat după. De unde să improvizez – nu mi-a venit nimic în cap. M-a întrebat ce facem cu Franţa – sperăm la un egal. Care sunt jucătorii mei favoriţi de la Euro? Mutu şi Chivu. Dar ai voştri? A întrebat celelalte şepci. Mutu Chivu. Mutu Chivu. Raţ şi Ghionea. Abia El Padre, ultima şapcă, a introdus elementele surpriză. Poftim? Zice chinezu. Se întoarce spre mine – ăştia-s jucători? Da. Aha. Mai ziceţi o dată, vă rog. RAŢ. Ra…cum? RAŢ. Aha. Şi? Lobonţ. Aaaa, Lobonţ, goalkeeper. Ştia că Pisica e goalkeeper! Bravos, în gândul meu. Lămurindu-se că nu prea poate face rating cu interviul nostru, chinezul amabil l-a încheiat. Iar eu am căpătat un respect subit pentru cei care au prezenţa de spirit să spună ceva interesant la televizor. Cere calităţi care se vede treaba că nu-s pe toate drumurile…

Mai departe pe chei, prin „Fan-Meile”, „kilometrul fanilor”, care probabil se reculegea după petrecerea deschiderii de ieri, că lume – mai deloc.

Se aude un pian. Ce i-a apucat pe ăştia la terase să pună muzică clasică? Dar când colo, era chiar un pianist!

Cel mai original mod de a-ţi susţine Naţionala pe care l-am văzut până acum. Şi nu oricum, băiatul chiar „le avea”. Clic pe clipul de mai jos:

Aplauzele m-au făcut să-mi dau seama că a început să vină lumea pe chei. Mai în spate, se monta un banner care anunţa încercarea de a doborî recordul mondial la… grătare, 600 de ore.

După un cârnat cu salată de cartofi, mâncarea “de pe toate drumurile”, savurat la această terasă reprezentativă

am luat-o înapoi. Cheiul se umpluse, au dat şi drumul la ecranul mare, care anunţa programul de azi: Austria-Croaţia şi Germania-Polonia.

Mai departe spre ieşire, şi… uite ce-am găsit:

:)

Erau dintre puţinii suporteri pe care îi văzusem până atunci costumaţi “ca la carte”, cu toate cele necesare. Ulterior au început să apară tot mai mulţi, şi de alte naţionalităţi. Când am ajuns la ieşire/intrare, pe stadionul improvizat începuse deja concertul de deschidere a zilei, şi lumea “curgea” spre Fan Zone.

Aşa da.

Pentru noi, însă, venise vremea să mergem spre casă. Azi n-avem ce căuta în centru, aşa că după o ultimă privire la roata care începuse să se umple cu clienţi

am plecat să prindem finala de la Roland Garros (Nadal l-a făcut PRAF pe Federer, n-am văzut aşa ceva) şi meciul de handbal Muntenegru-România, preliminarii pentru Mondial. E 28-24 pentru Muntenegru, în tur.

Când se termină meciul, pe fondul unui Austria-Croaţia, pregătim bannerele pentru mâine. Şi tensiunea creşte….

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s