Pentru amatori, nişte detalii logistice, care cine ştie când pot fi de ajutor.
Cazare
Am stat la hosteluri, cu două excepţii, când am rezervat pe ultima sută de metri şi n-am găsit loc. În general, condiţii bune spre foarte bune. Majoritatea rezervărilor făcute prin hostelworld.com, una mi se pare prin booking.com sau hotels.com. Recomand rezervări dinainte. Dacă nu se poa’, sau nu e sigur unde mergeţi, foarte de ajutor sunt oamenii de la birourile de informaţii turistice din oraşe. Ajută şi cu rezervări de cazare.
Pentru cei interesaţi, iată lăcaşele de băgat corni în perne:
Copenhaga: Danhostel Copenhagen City. Clădire mare, mult loc. Hostel “standard”, simplu, no frills. Mai e unul, tot de la ei, (şi) mai în centru, îl recomand pe ăla dacă sunt locuri.
Reykjavik: Pavi Guest House – recomandare clară, la prietenii Dani şi Vero. Locaţie excelentă, la 2 min pe jos de capatul bulevardului central, şi nod de autobuz. Au dormitorul ăla meseriaş cu despărţituri de birouri. Cât despre ocazia de a vorbi româneşte cu nişte oameni faini la Reykjavik – priceless.
Groenlanda: aici n-am stat peste noapte. Se poate înnopta la hotel Kulusuk, şi apoi a doua zi cu elicopterul la Tassiilaq, şi de-acolo mai departe pe gheţar. Sau mers direct în partea cealaltă, la Nuuk, capitala, care poate are mai multe posibilităţi. Dar, poate data viatoare.
Oslo: Anker hostel, asemănător cu Danhostel, mare, “industrial”, dar condiţii bune. Distanţa faţă de centru, ca şi dincolo, vreo 10-15min pe jos.
Bergen: YMCA Hostel. În buricul târgului. Am stat într-un dormitor de 30 de oameni, “ca-n armată”. Pentru cele câteva ore petrecute acolo, a fost OK.
Stockholm: am avut privilegiul să stau la prieteni :).
Helsinki: recomand cu hotărâre vaporul Stockholm-Helsinki peste noapte. E o experienţă faină, condiţii bune, preţ acceptabil. În rest, n-am dormit la Helsinki! Am luat trenul peste noapte spre Rovaniemi, care m-a mai scutit de o cazare… da, la întoarcere nu am mai găsit loc la nici un hostel, până la urmă m-au ajutat de la biroul de turism şi au găsit o cameră la “discount de ultimul minut” la hotel Carlton. Deci se poate.
Rovaniemi: City Hotel. E bun, 3 stele, în buric de târg. Există însă şi un hostel, care nu e pe hostelworld.com, sau nu l-am găsit cu locuri. Merită întrebat în Helsinki la info turistice.
Savonlinna: aici n-am găsit pe saituri, ci prin cei de la info turistice din Rovaniemi. Nu mai ştiu numele hostelului, a fost departe de centru, vreo juma’ de oră pe jos. De recomandat să întrebaţi la informaţii înainte, poate se găseşte ceva mai bine poziţionat.
Tallinn: Old Town hostel. Locaţie excelentă, în centrul vechi. La vreo juma’ de oră pe jos din port, de unde am ajuns cu vaporu’ de Helsinki.
Riga: Friendly Fun Franks. Unul din cele mai bune hosteluri la care am fost. Cu multă personalitate, locaţie perfectă, nostim, oameni prietenoşi. Recomandare clară.
Vilnius: Old Town Vilnius. Locaţie foarte bună, aproape de gară (10 min) şi de centru (5 min). Cu personalitate, nostim, curat. N-am dormit acolo, doar am lăsat bagajele – oameni foarte de treabă.
Varşovia: Hostel Helvetia. Foarte bun. Ca majoritatea hostelurile din Europa de Est (!) pe care le-am vizitat, cu personalitate, oameni de treabă, curat, fain. E un pic departe de gară, asta-i problema lui. Vreo juma’ de oră pe jos, 20 min dacă ştii drumu, 15 min dacă ştii drumu şi pierzi trenu’ ;P. În schimb, aproape de centrul vechi.
Cracovia: Hostel Flamingo. Laureatul premiului Hostelworld.com pe anul 2007, Flamingo le are pe toate – locaţie în burikul târgului, personalitate, oameni de treabă, diversitate.
Transport
Bilete ieftine de avion: daţi un ochi pe kayak.com, un motor de căutare care include şi câteva low-cost-uri. NU PE TOATE, însă. Eu am zburat cu germanwings.com de la Berlin la Copenhaga – mult mai ieftin decât din alte părţi. Cu toate astea, şi mai ieftin ar fi fost autocarul Berlin-Copenhaga, 20EUR, dar n-am ştiut şi rezervasem deja biletul de avion.
În Islanda se ajunge cu avionul (eu am zburat cu sterling.dk) sau, şi nici asta nu ştiam, cu feribotul de la Copenhaga. Pentru cine are timp, face o oprire în Insulele Faroe, care şi alea îs interesante pentru un sejur “off the beaten path”.
În Groenlanda se poate ajunge din Copenhaga sau din Reykjavik. Eu am făcut o excursie de o zi din Reykjavik la Kulusuk, destul de pipărată pentru 4 ore cât a durat efectiv şederea. Dar se poate merge din Copenhaga la Nuuk, sau în alte părţi. Greenlandair, dar uitati-vă şi la icelandexpress.com.
Tot sterling.dk m-a dus şi de la Copenhaga la Oslo, unde am achiziţionat un bilet Interrail Global Pass – 10 zile din 22. E recomandat să cumpăraţi biletul din afara ţărilor în care mergeţi, pentru că primiţi condiţii mai bune. Eu m-am hotărât abia acolo, aşa că am avut mai multe restricţii.
Trenul m-a dus apoi peste tot, cu rezervări de loc, modice, în afară de – Ţările Baltice. Acolo… nu sunt trenuri (!), aşa că am luat autocare, Eurolines.
Comunicare
Aproape toate hostelurile aveau internet gratis. Culmea, toate din Europa de Est, mai puţin cele din Danemarca – acolo mi-a fost de folos cablul de reţea. Prin cablu era moka, wireless se plătea (!).
Telefoane publice – puţine, iar din Norvegia încolo nici n-am mai găsit cu monede, doar cu cartele. Se pot lua cartele “de sunat în străinătate”, dar nu m-am complicat. În Finlanda nu sunt deloc (!).
Roaming – mie nu mi-a mers în Islanda, Groenlanda, Norvegia. SMS-uri mergeau (Islanda nici SMSuri), de sunat nu puteam. Aşa că n-am sunat.
…
Încheiere
Am “bătut” 11 ţări într-o lună, din care 9 în premieră, aşa că inevitabil nu am făcut “tot ce se putea face”, am văzut abia o părticică din tot ce se putea vedea. Chiar şi aşa, mi-a plăcut.
Mulţumesc V. pentru ideea pe ultima sută de metri să merg în Islanda, care a fost meserie.
Pentru mine “ţările nordice” erau destul de “grupate”, fără mari diferenţieri între ele. Călătoria a nuanţat impresia semnificativ, sunt locuri destul de diferite, fiecare cu particularităţile lui.
Bonus la sfârşit a venit şi surpriza plăcută a Ţărilor Baltice, despre care nu aveam nici o imagine concretă, şi nostimada experienţei poloneze, care a încheiat plăcut apropierea de casă.
Şi gata.
I will bookmark this :-)
ApreciazăApreciază
si eu am pus pagina asta la favorite :) e nepretuita! pt cai ca mine, care inca nu au fost pe acolo, desigur ;)
ApreciazăApreciază