Africa, ce vis fierbinte

Mai precis, 27 de grade erau la Johannesburg, dupămasa pe la 5. Că deh, vara e pe terminate la ei, intră curând în toamnă. Una la mână, mă distrează cum s la ei anotimpurile exact opuse; 2 la mână, ce variaţie sezonală au. Adică, vara e cu vreo 10 grade în medie mai cald (26°C în …ianuarie) decât iarna (16°C în …iunie). A, şi vara plouă (în fiecare zi, pe la 3 dupămasa, toarnă cu găleata vreo oră; până seara e din nou uscat). Iarna nu plouă deloc. Chestiile astea-s specifice pentru Johannesburg, care e la 1700m altitudine (desi nu pare, dat fiind că e pe un platou înalt). De-aia-i media destul de scăzută pentru o zonă subtropicală (26° latitudine sudică, semnificativ mai aproape de ecuator decât noi), căci nopţile e reci (aviz amatorilor, luaţi-vă geci/plovăre).

N-am stat decât o zi jumate şi-o noapte, încadrată de 2 nopţi de zbor destul de chinuit la clasa economy (acum înţeleg de ce strâmbă snobii din nas când e să zboare economy pe distanţe lungi. Diferenţa se face la orizontabilitatea întinderii scaunului – la business e de vreo 95%, iar la economy de vreo 20%. Care face somnul mult mai anevoios, cu efecte secundare de oase obosite şi muşchi amorţiţi).

Johannesburg nu e un oraş în care să ieşi singur pe jos să „explorezi împrejurimile” ca să-i „iei pulsu'”, cum am obiceiul, căci s-ar putea să rămâi fără puls. Aşa că am stat cuminte la hotel, m-am mulţumit cu un apus,

un răsărit, dar poza n-a prea ieşit, şi o piscină,

în care n-am intrat.

În rest, aceeaşi atmosferă caldă, la propriu şi la figurat, în contrast cu gardurile-zid de pe care nu lipseşte sârma ghimpată. Atmosferă care înţeleg că i-a fărmecat pe mulţi în Africa. Şi pe mine. Şi pe Ioan Gyuri Pascu (dar el se referea la altă ţară):

show_493964d56d3bcf(448, 46);Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers – Africa

Dacă tot am stat puţin, măcar am venit cu muzică. De exemplu, corală din aia africană meseriaşă. Mai jos, formaţia Amaryoni, cu cântecul „Abelungu”. Habar n-am ce-nseamnă, dacă are vreo legătură cu lungu sau nu, dar dacă snteţi atenţi auziţi şi nişte click-uri şi alte sunete specifice limbilor din familia zulu şi xhosa. Enjoy.

Amaryoni – Abelungu

Publicitate

4 gânduri despre “Africa, ce vis fierbinte

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s