Cursa de 15 paşi cu obstacole

„Doriţi taxi ieftin?”
„Nu.”

Adică, da, dar nu de la voi, rechinilor. Vă ştiu eu. Las’ că ies eu frumos afară din clădire şi găsesc nişte taxiuri cinstite. Sunt multe maşini galbene în faţă la Băneasa, mă îndrept spre ele, trecând de indivizii cu tricouri mulate peste burtă călcând pe călcâie, imagine „de dicţionar”. Pe drum mă abordează un individ entuziast – „doriţi taxi? unde? la gară? haideţi cu mine, tarif 3 lei 50, cam 50 de lei face până la gară, ajungem repede.”

Mă uit la o maşină galbenă parcată chiar în faţa mea, scrie 3 lei 50 pe ea. Hmm, atâta să fi ajuns preţul în Bucureşti? Mai puţin de un euro pe kilometru… posibil. Am totuşi un sentiment nekosher în stomac, plus că mă enervează insistenţele, dar nu-mi vine să-i dau cu flit brutal în faţă, mai ales că nu ştiu dacă nu cumva omu’ e cinstit. Găsesc însă ideea salvatoare – auzisem pe unul din ăla care calcă pe călcâie zicând ceva de un microbuz pentru gară, şi zic – „dar sunt şi microbuze, nu?” „nu”, zice, dar nu e convingător, mai ales că văd nişte oameni mai în faţă într-o staţie. Zic – „mă duc să văd, şi dacă nu găsesc, revin”. Mă lasă.

Mă duc mai încolo, văd un taxiu chiar în faţă, taxi meridian, ăştia ar trebui să fie în ordine, dar după 3 paşi răsare alt individ – „taxi? unde doriţi? la gară? Haideţi cu mine, am maşina chiar aici”. Zic – „mă duc la maşina din faţă” (era la mai puţin de 10 paşi). „Haideţi cu mine”, zice pe un ton împăciuitor-prietenos (cam pe tonul replicii finale cu „ştrumfii, în 3D”, din acest filmuleţ genial). Mă întreb în gând – de ce să vin cu tine, care ai maşina mai DEPARTE, în loc să merg cu ăsta care e chiar în faţa mea? Dar omul e atât de absurd de sincer în cererea lui, încât e aproape convingător. Mă scutur totuşi mental de vortexul lui de energie şi îi zic hotărât – nu, mulţumesc, mă duc cu maşina asta.

Care era un Taxi Meridian, cu 1,4 lei pe km, a costat 16 lei până la aeroport, şi asta pentru că a ocolit (cu acceptul meu).

Concluzia – una, rechinii nu au dispărut, din păcate. Două – provincia adoarme instinctele de capitală, aproape m-au păcălit. Aproape. Şi 3, din fericire există taxiuri cu tarif cinstit la aeroport (mai demult mafia rechinilor nu-i lăsa). Totul e să reuşeşti să termini cursa de 15 paşi cu obstacole de la ieşire până la ei, dincolo de rond.

Publicitate

2 gânduri despre “Cursa de 15 paşi cu obstacole

  1. Din fericire, fata de acum un an sau doi, nu mai sunt atat de multi taximetristi in fata aeroportului si nici nu mai au voie sa intre inauntru sau sa-si parcheze masina in fata. Imi aduc aminte ca in martie anul trecut aproape mi-au luat bagajul din mana. Anul asta insa am observat ca s-au mai potolit si daca le spui „nu” in general te lasa in pace.
    PS: De la Baneasa la gara poti lua autobuzul 205 :)

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s