Fado

Rua dos Correeiros, strada pe care se află hostelul nostru, e plină de viaţă la 9 seara,

DSC00436.JPG

dar noi ne îndreptăm din nou spre Alfama-cea-cu-terase-pe-colţ,

DSC00440.JPG

urcând pe străzi piezişe cu case faianţate

DSC00441.JPG

în căutarea Tavernei Băiatului. Tasca do Chico ne-a fost recomandată de Valentina ca un loc bun de experimentat fadoul. Până acum sugestiile ei s-au dovedit foarte bune, dar o îndoială ne dă târcoale când găsim numita taşcă, după o minuţiuoasă căutare în sus şi-n jos de Rua de los Remedios, numărul 83.

Localul e foarte mic, stil „vagon”, cu câteva mese cu bănci de lemn şi nişte televizoare cu fotbal. Nimic nu anunţă un eventual spectacol, nici nu văd unde ar încăpea artiştii. Să fi greşit adresa? Întreb ospătăriţa dacă se dă fadou, se dă imediat, la 10 începe.

Ne aşezăm la masă, comandăm un vin de Porto (dacă-i fado, Porto să fie… deși fado e ceva specific Lisabonei… mă rog, suntem turiști)

DSC00443.JPG

şi până să ne vină paharele, hopa, apar şi chitariştii. Se aşează pe nişte scaune „în mijlocul drumului”

DSC00450.JPG

şi-şi acordează cuminţi instrumentele. Par din tată-n fiu, lucru confirmat ulterior: băiatul are 15 ani, cântă la ghitară ”normală”; mai are până să aibă voie la chitara portugheză mânuită de ăl’ bătârn.

DSC00449.JPG

Nu trece mult şi apare un domn cu mustaţă care ne prezintă (în portugheză desigur, nimic „pentru turişti”) despre ce e vorba. Apoi se stinge lumina, chitariştii ne cântă una instrumentală, după care revine mustăciosul (João Carlos pe numele lui, zis Kater Karlo la masa noastră) şi se apucă brusc de cântat.

Gonzalo ghidul ne povestise despre cele 3 feluri de Fado – de Lisboa, de Coimbra și încă unul, nu mai știu cum îi zice, mai vesel, cu cântăreți în dialog. Cuvântul fado vine din latinescul fatum, soartă. Tradiția nu e atât de veche precum credeam, abia de la 1840 a început să fie cântat în taverne din Lisabona, în principal de marinari – cântece de dor și jale, dar și despre viață în general. E perceput ca un gen melancolic, dar nu e așa în exclusivitate.

A mai cântat Kater Karlo vreo două piese,

DSC00451.JPG

după care s-a aprins din nou lumina, oamenii și-au continuat masa, chitariștii și-au pus instrumentele în cui

DSC00455.JPG

iar la masa de lângă noi s-au așezat două fete. Mie nu-mi place să stau sub nasul artiștilor, așa că ne-am așezat în fundul sălii, dar acum îmi pare rău că nu ne-am oprit la masa din față, pentru că mai ales una dintre fete nu stă o clipă locului. Dialoghează cu ceva cavaler pe SMS, mereu îi arată ba comesenei, ba barmaniței ce i-o fi scris ăla, face tot felul de gesturi teatrale, se agită, vorbește răgușit. Asta n-ar fi o problemă cât e lampa aprinsă, dar continuă și după ce Kater Karlo stinge lumina de la siguranțe, chitariștii purced la o nouă baladă, de data asta cântată de o tanti care stătuse la prima masă cum intri, pe dreapta, părând a fi doar o simplă meseană. Iată și un ”fado feminin”:

Acum ne-am prins și noi că la masa aceea se întâmplă ceva. Dar deocamdată nu dau atenție, prea mă enervează dudele astea care nu fac liniște nicicum, mi se pare o lipsă de respect crasă.

Se aprinde lampa din nou,

DSC00457.JPG

mai luăm un rând de tapas (eu am luat și o supă verde, cu un gust… discret, dar a căzut bine), când ne atrage atenția ceva mișcare la fetele de la masa de alături. Gălăgioasa a luat ghitara portugheză (cea cu 6 corzi, mai greu de stăpânit) și a început să cânte. Foarte bine. Ulterior a trecut și pe scaunul ghitariștilor, pentru un duet cu unul din cântăreți – din câte am înțeles era fata lui Kater Karlo, care venise cu el la cântare. Brusc nu mi-a mai fost atât de antipatică. La urma urmei, putea fi în cluburi cu băeții vineri seara – în schimb ea merge cu tata la cântat muzică populară. Frumos.

Seara a fost magică. Oameni deosebit de relaxați veneau și plecau de la mese, reprizele de lumină erau întrerupte de întreruperi ale siguranțelor de către João Carlos, un fel de MC al serii, iar de la masa din colț de lângă intrare se ridicau pe rând diverși indivizi care arătau foarte ”normal”, dar se puneau pe cântat cu o pasiune, dar în același timp naturalețe, de-ți venea să cânți cu ei. Ceea ce am și făcut, la un moment dat.

”Oare cum ar fi cântat dacă ar fi fost nemți?”, a întrebat A. la un moment dat.

Momentul culminant, după mine, a fost duetul. Un nene cu ochelari, care semăna cu omul din reclama la vopseaua aia care zice ”se curăță”, și cu un alt nene s-au lansat într-un dialog muzical care ne-a ținut cu sufletul la gură. Foaarte frumos. Ne zisese Gonzalo că un anumit stil de fadou (nu mai știu cum îi zice, fir-ar să fie) presupune acest fel de dialog.

Reprizele muzicale au fost suficient de lungi ca să le savurezi (cam 3 cântece), pauzele suficiente ca să poți îmbuca ceva. Totul foarte natural, nu am avut senzația de ”activitate turistică”, ci de imersiune în ceva familiar. Ca o șezătoare între ei, cu cântec și voie bună, la care am avut voie să participăm.

Am plecat pe la 1 noaptea, că ne cădeau capetele pe masă, dar seara era departe de a se fi încheiat (ține cam până pe la 2, zisese Valentina). Oamenii serveau din belșug cârnați flambați,

DSC00480.JPG

dar noi ne-am prins prea târziu de existența lor ca să-i mai încercăm.

Nu avusesem așteptări mari de la fadou, nu prea-mi place muzica melancolică, tristă, dureroasă – dar n-a fost așa. A fost de multe ori veselă, interesantă, simpatică. Mai jos un extract de pe CD (am cumpărat un CD cu João ”Kater” Carlos), numit ”Bairro Alto”. Dar despre asta, în alt episod.

http://embed.trilulilu.ro/audio/explorish/022e3d4581b8d7.swf

Între timp, degeaba îmi răcesc eu gura, o seară de fadou nu se cuvine descrisă, ci trăită. Mergeți la Tasca do Chico.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s