Literă și spirit

Cobor scările la subsolul gării, fac câțiva pași cu bicicleta pe lângă mine, trec de oamenii care erau în fața mea – loc liber, mă urc în șa și pedalez până la un magazin, unde mă opresc, o rezem și dau să intru. Auzisem în spatele meu niște ”hallo, hallo”, am simțit că sunt pentru mine, dar n-am dat atenție. N-apuc să intru în magazin că mă ajung doi agenți: ”domnu’, n-aveți voie pe bicicletă în acest spațiu.”
Fac ochii mari și blânzi – ”aa, mă scuzați, în regulă, mulțumesc.” Și intru în magazin cu un aer natural.
Băieții m-ar mai dojeni o dată, dar se lasă păgubași și pleacă.

Iar eu mă gândesc – n-am deranjat pe nimeni că m-am suit pe bicicletă. Era loc, nu erau oameni. Cât am fost pe lângă oameni, i-am depășit pe jos, abia apoi m-am urcat. Cu toate astea, domnii s-au simțit datori să strige, să fugă după mine și să mă dojenească, pentru că am încălcat litera legii. Au exagerat?

Mi-am adus aminte de parabola cu maimuțele și banana – primul grup e stropit cu apă rece dacă încearcă să ajungă la banane, apoi câte o maimuță e înlocuită cu alta, care e pusă la punct dacă vrea să ajungă la banană. Pe rând maimuțele sunt înlocuite, la sfârșit nici una nu știe de ce nu e voie la banană, dar continuă să ”impună legea”.

Cum ar fi ca legile să fie mult mai simple, de exemplu – ”poți să faci ce vrei atât timp cât nu deranjezi pe nimeni?” Impuse la fel de strict – deranjezi, plătești. Nu deranjezi, să fii sănătos. Nu s-ar regla lucrurile de la sine mai bine decât cu reguli rigide impuse și atunci când nu aduc nici un beneficiu? Ar funcționa un asemenea sistem, sau ar degenera în haos?

Publicitate

Un gând despre “Literă și spirit

  1. Parerea mea: ar degenera in haos 100% :( sau ar putea functiona intr-o lume in care 80% din oameni ar fi responsabili pentru faptele lor, 20% nu. Realitatea ne cam arata inversul insa …

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s