Giens

Mă cazez la Hyeres pe la 7 seara. Hmm, ce să fac? Am două obiective, orașul vechi și satul de pescari Giens, cu plaje de kytesurfing. Întreb la hotel, zice că recomandă orașul vechi seara. Mhm. Stau să mă gândesc: avionul pleacă mâine la 7, din Nisa, care e la vreo 2 ore, plus trafic 3, mai am și de predat mașina, mai pun o oră, deci pe la 2 ar trebui s-o iau din loc. M-aș duce mâine dimineață pe insulă, la Porquerolles, zice tripadvisor că e frumos… așa că ar avea sens să mă duc acum în oraș și mâine direct în portul Giens, care e la vreo 4km de hotel, zice tanti.

Dar… apusul e întotdeauna mai frumos la mare, nu în oraș. În plus, e o plajă cu kitesurferi, poate îi mai prind în apă, ca la Celerina… Această perspectivă înclină balanța: întâi la mare, apoi în oraș, care presupun că mai e „activ” și după apusul soarelui.

„Cum ajung la Giens?” „E un autobuz”, îmi zice de unde pleacă, pornesc (n-am chef să merg cu mașina, tripadvisor zice că e mereu aglomerat drumul spre mare). Ajung în stație, mă uit atent pe mers… văd că autobuzul vine în vreo 20 de minute, dar problematic e că ultimul care se întoarce e deja peste o oră! Așa o fi? Îmi scapă ceva? Grrrrr… înapoi la hotel, iau mașina. Uite cum am pierdut o oră, ajung oare să văd apusul?

Giens e un sătuc la capătul unei peninsule (aproape insulă – Presqu’ile de Giens – pentru că limba de pământ conține niște lacuri flancate de 2 șosele, cam atât). Jane zice hotărâtă s-o luăm pe șoseaua estică, dar plaja pe care o caut – Madrague („măi, dragă”) – e în Vest. Egzistă o șosea, dar Jane se pare că o ignoră. Așa că la un sens giratoriu, cu mari emoții, decid să ascult instinctul care a dat de atâtea ori greș și să urmez indicatorul la dreapta în loc de stânga.

„Întoarceț la prima ocazie”, Jane într-una, eu nimic. Tocmai când încep să pierd speranța că merg bine, văd indicatorul spre Giens, pe un drum care la Jane apare marcat ca necirculat. Ha! Văd un indicator care zice că e închis între nu știu ce ore, probabil de-aia nu se simțea Jane încrezătoare. Mda, altă dată m-ar fi dus pe un bac noaptea, care nu mai mergea de mult, da’ mă rog. Faza e – am găsit drumul, mergem înainte, și nici nu e așa aglomerat – e târziu, o fi plecat lumea de la plajă.

După o rătăcire scurtă la capăt și întrebatul unui localnic (am ieșit prea departe), ajung la parcarea Mandrague, fug plin de anticipație la plajă… nici un kitesurfer. Nna. Asta este, or fi plecat. În schimb, avem parte de un apus pe cinste.

Giens, satul propriu-zis, e foarte mic, se parcurge pe jos rapid. Nu ajung în port, dar seara nici n-are rost, mai bine urc la punctul de panoramă menționat pe tripadvisor, care într-adevăr oferă o priveliște frumoasă. Tot tripadvisorul sare în ajutor la găsirea unui restaurant – sunt vreo 5 mari și late în sat, și mă tem că toate turistice după cum arată, dar trip zice că Le Flammes a surprins plăcut – mâncare bună, mai ales dorada, proprietar entuziast, preț bun pentru ce oferă. Nu arată cine știe ce luxos, dar asta e bine. Găsesc o masă (se apropie închiderea, dar e plin), pac o doradă (întreagă, cu cap cu tot, m-a șocat un pic, dar bună dacă nu i te uiți în ochi), și gata, înapoi în oraș. Mai opresc o singură dată, la o benzinărie de unde se vede, peste lacurile din mijlocul peninsulei, un parc de distracții reflectat frumos în apă. Îi las să se distreze și mă întorc la hotel.

P1040377.JPG

P1040381.JPG

P1040387.JPG

DSC_5439.JPG

NMS_5448.JPG

NMS_5449.JPG

DSC_5451.JPG

NMS_5454.JPG

NMS_5461.JPG

DSC_5470.JPG

NMS_5494.JPG

DSC_5508.JPG

DSC_5506.JPG

DSC_5500.JPG

P1040388.JPG

P1040395.JPG

NMS_5517.JPG

DSC_5521.JPG

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s