cetatea libera, izvorul dunarii si piatra de pe rin

Urmand sfatul prietenului N, am purces spre Freiburg, varianta nemtzeasca. Un orashel cochet, colorat si romantic. Reflectand pentru cateva momente la acestea, am purces vijelios in stil clasic japonez click-and-go. In plus am experimentat, intai de nevoie, apoi de voie, stilul alternativ de turism, amatoricesc, si anume fara harta. Unde m-au dus pasii. Indicatiile de la N. au fost simple: „urmeaza canalul”, si asa am facut. A fost fain, o senzatie de libertate fara harta, plus oarece adrenalina pen’ ca nu stiai unde mergi. Canalul ala e meseriash – un shantz lat e vreo 40-50cm, prin care curge apa, si care strabate tot orasul, cand pe stanga, cand pe dreapta. Da o nota „fresh”. Piata catedralei, frumos, tipic, poi am luat-o la nimereala si am gasit un turn de intrare foarte fain, cu strada pietruita cu tramvai aferenta, care da foarte fain in combinatie. Vizitatorilor le recomand urcarea conform Sindromului King Kong pe dealul care se inalta in spatele portii respective schwabentor), macar pana la restaurantul cu terasa, de unde se vede o panorama care merita cu prisosinta cei 5 euroi dati pe un carnatz alb specific locului. Sa aveti euroi la voi, si sa nu incercati chestii complicate, ca mine, care am platit carnatii cash, da’ n-am mai avut bani si de apfelschoerle, si m-am dus inauntru in bar, indrumat de chelnarita de pe terasa, foarte cumsecade, sa platesc cu cardu. In bar era o dama ofuscata care a fost chiar nepoliticoasa – da’ nu puteti merge la banca, geht das nicht fuer Sie? Pai unde, cucoana, in varfu dealului?! Mda. Mi-am adus aminte de discutia cu N. a propos de politetea / nervozitatea diferite la nemti vs helveti. Dar sa nu generalizam, caci fata de sus de pe terasa a fost exact opusul, adica foarte creativa in intampinarea nevoilor pecuniare ale clientului.

Cum s-a pornit ploaia, m-am pornit si eu, mai departe, prin muntii Padurea Neagra, foarte frumosi, dar extrem de ploiosi, la capatul traversarii gasind Donaueschingen, un orashel insipid, dar cu izvorul Dunarii in mijloc, si unde s-a oprit temporar ploaia (multumiri Autoritatilor). M-am bucurat ca am ajuns, izvorul e de fapt un bazin cu apa verde si limpede, care se scurge supt pamant pentru a se varsa, cica, in raul Brigach, care curge mai hakana. Carele m-a confuzat. Pai nu era regula ca cel mai mare rau e cel principal si da numele? De ce i-au zis Dunare si nu Brigach? Asa era just. Bine, cateodata e bine sa fie viata injusta, pai cum era sa se numeasca cel mai frumos si romantic fluviu al europii „Brigach”?? pe langa ca e nepronuntzabil de majoritatea popoarelor udate pe parcurs, suna si atat de mult mai nashpa decat Donau, Duna, Dunav, Danubius sau Dunarea (chiar, cum de seamana denumirea asa mult in toate limbile?) . An der schoenen blauen Brigach. Valurile Brigachului. Brigachul Albastru. Yukk. Cred ca nu s-ar fi scris nici un vals pentru numele asta. La ce sa si inspire? La un marsh, poate. Drepti, doi, trei, patru, brigada Brigach, inainte.
Dand ocol bazinului, am vazut o placa scrisa in ungureste. Ce frumos, mi-am zis, dac-ar fi pus si ai nostri… si langa, ce sa vezi, placa in romaneste. Cam fara cap si fara coada (ungurii au pus niste versuri, ai nostri niste propozitii bombastice cam dezlanate, care incep cu „bastion al nustiucarui nustiuce”.. ma rog, mai bine decat nimic! M-a bucurat chiar si asa.)

Ultima destinatie a fost, tot la sfatul lui N, Stein am Rhein, un orasel extrem de pitoresc pe malul Rinului, chiar unde iese din Bodensee. Case pictate la greuceanu pe dinafara, foarte frumos asezate pe un deal, ditai raul la poale.. si aici recomand sindromul King Kong, urcat pe delushorul de dincolo de pod, sa se vada orashul frumos, si apoi plimbare pe stradutzele vechi si pietruite, cu pietre de rau, cum ar fi trebuit pastrat si la Sighisoara, parerea mea. Vedeti ca dulceata de la clatitele din Creperie e extrem de dulce. Altfel clatitele snt foarte bune.

Si gata.

http://picasaweb.google.com/s/c/bin/slideshow.swf

Un gând despre “cetatea libera, izvorul dunarii si piatra de pe rin

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s