Cipangu, epilog

Câteva concluzii, pentru a încheia seria niponă.
Discleimăr: Cele de mai jos sunt chestiuni profund influenţate de filtrul propriei experienţe. Alte păreri sunt posibile şi probabile.

  • Japonia e o ţară mai „normală” decât ce pare la televizor. Sau, mai precis, faţă de aşteptările mele din ce am citit prin şogune şi văzut la tv.
  • E o ţară „navigabilă” cu un pic de engleză şi răbdare. Cel puţin, traseele turistice sunt clare şi uşor de folosit. Cei de la CFJ ştiu să zică „platform number” şi să zică şi arate „2”.
  • Japan Rail Pass e o treabă pe cinste, mai ales dacă vreţi să mergeţi şi la Kyoto. Şi vreţi să mergeţi la Kyoto. Şi la Nara.
  • Despre înghesuiala de tip japonez am vorbit. În primul rând, nu e aşa mare cum mă aşteptam, nu e PESTE TOT, iar unde e, e ordonată şi ne-apăsătoare.
  • O chestie interesantă de care mi-am dat seama după câteva zile – majoritatea slujbaşilor din toate domeniile, chiar şi cele „necalificate”, sunt japonezi. N-am văzut indieni, turci sau… români la fast-fooduri, ghişee, hoteluri. Toţi sunt japonezi – n-au atras forţă de muncă străină pentru munci necalificate, ca majoritatea ţărilor dezvoltate.
  • „Bucătăria” japoneză e mult mai variată şi delicioasă decât mi-am închipuit. Da’ tre’ să ştii ce să cauţi. Dacă nu era C. să ne arate şi să ne omenească, n-am fi descoperit nici pe sfert (mulţumim încă o dată!)
  • Tineretul japonez e fistichiu. Dar – fistichiu e tineretul peste tot – cred că „reputaţia” şi-a căpătat-o tot prin contrast cu prejudecăţile „noastre”, care credem că toţi japonejii îs serioşi ca samuraii sau în cel mai rău caz ca biznismenii de la Toyota.
  • E foarte distractiv să vezi un grup e japoneji despărţindu-se după o cină, de exemplu, pe trotuar. Înclinări rapide şi precise în toate direcţiile.
  • Artele marţiale nu mai snt ce-au fost. Dar le poţi practica dacă vrei, C. merge la o şcoală de cartier unde vin maeştri din pasiune, neplătiţi, cursurile snt foarte ieftine. Chiar, am uitat să întreb cât, de curiozitate.
  • Electronicele nu-s mult mai ieftine ca în Europa, poate pentru că se găsesc doar „ultimele răcnete” în materie, nu mai găseşti chestiuni de „generaţia a 2-a” în Akihabara. În plus, curentul lor are 100V şi 50Hz, trebe transformator… complicat. Am zis pas.

Bineînţeles, n-am apucat să vedem tot, să cunoaştem tot, să experimentăm tot. N-am fost la Karaoke, de exemplu. Iar când am fost în gară la Osaka am uitat să cer un bilet până-n Vinţ. Asta e. Treb’e lăsat ceva „de sămânţă” şi pentru data aviatoare, măcar din principiu.

Ja nē, Nihon! Suki deshita.


P.S. Să nu uit, un link (mersi Alina) cu nişte poveşti foarte faine ale unui român pripăşit pe plaiuri nipone. Pe George Moise îl găsiţi aici.

Publicitate

2 gânduri despre “Cipangu, epilog

  1. am citit cu interes concluziile tale dupa periplul japonez. o precizare in ceea ce priveste politica de imigrare a Japoniei si a minoritatilor vizibile sau invizibile. in anii 80, in plin boom economic, a fost nevoie de mina de lucru necalificata. Japonezii au favorizat, in locul filipinezilor sau chinezilor, pe cei numiti Nikkeijin, o populatie de origine japoneza dar venind din America latina. Japonezii credeau ca o sa se integreze mai usor, insa sperantele lor nu au fost confirmate, caci Nikkeijinii vorbeau spaniola sau portugheza, deci bariera lingvistica a functionat oricum ( japonezii nu inteleg foarte greu cum se face ca o persoana cu un fizic de japonez nu intelege japoneza). Lucreaza mai ales in industria de automobile (localizata geografic in NE de Tokyo, la Toyota si Nagoya). Problemele de integrare sunt importante caci Nikkeijinii se simt latinos si au un temperament in consecinta. Au fost si citeva cazuri de crime rasiste, insa izolate.
    Cealalta minoritate invizibila in Japonia sunt coreenii, a caror situatie o putem compara cu cea a algerienilor in Franta: discriminati puternic si pe toate planurile (job, viata sociala, casatoriile mixte sunt prost vazute, ghettoizare). Dupa 1945 si-au pierdut si drepturile civice, caci li s-a retras cetatenia si nu mai au nici drept de vot. In conditiile astea, ascensiunea lor socio-economica e mai dificila decit pentru un japonez. Deci „majoritatea slujbasilor” voluntari pentru muncile cele mai penibile si prost platite cred ca se recruteaza mai mult din sinul coreenilor decit al japonezilor, dar pentru un european sunt greu de deosebit.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s