Beaufort

Cum mergeam eu călăuzit de Jane pe cele mai lăturalnice coclauri luxemburgheze, habar n-aveam unde snt, am trecut la un moment dat brusc în Germania, am văzut semn de circulaţie cu cerc de stele şi „bundesrepublik”, apoi semnele de circulaţie au redevenit galbene, deci presuspuneam că snt iar în Luxemburg, văd un semn maro la marginea drumului, din alea „turistice”, unde scria „Beaufort” şi arăta un fel de castel.
Hmmm… unde am auzit eu de Beaufort? Nu-mi aduceam aminte. Am ajuns la o intersecţie, Jane zicea s-o iau la stânga, indicatorul zicea Beaufort la dreapta, 4km. 4km? A fost momentul în care a lovit feelingul de la care se trage numele acestui sait. Şi am virat-o spontan la dreapta, în ciuda protestelor lui Jane („please turn around when possible”. nţ.).

Ajung în satul Beaufort, nici urmă de castel. O întreb pe Jane – nu ştia! Cel mai apropiat punct de interes turistic era Luxemburg, în analele ei. Ups. O fi vreo ţeapă. Plec mai departe, zic, hai să străbat totuşi satul, şi-apoi ne-ntoarcem. La un moment dat văd un indicator mic, zicea „chateau”. Hopa. După el. Şi m-a scos în afara localităţii, pe un drum ce a început a şerpui în jos prin pădure, până când văd maşini parcate în stânga, iar în dreapta…

ditai fortăreaţa!

Opresc instant, mă apropii, şi dau peste un peisaj idilic: în faţa castelului, corturi, bănci, căpiţe de fân, oameni trebăluind. Era un festival al ţăranilor din zonă, care făceau demonstraţii interactive de tehnică… ţărănească.

Spre bucuria copiilor, care aveau ocazia să bată fierul cât e cald cu fierarul,

sau grâul, care se putea şi măcina la nişte instrumente specifice mai încolo.

(asta cu bătutul cerealii n-am înţeles-o. Au demonstrat apoi şi nişte neni care păreau a se pricepe,

au lovit în paiele alea cu beţele lor specifice, pân-au obosit, dar eu n-am văzut nici o schimbare în configuraţia cerealurilor. mă rog, poate mi-a scăpat amănunte subttile.)

La corturi şi mese se dădea, normal, de mâncare. Am luat o felie de pâine cu unt, făcut acolo, plus un pahar de „lapte de unt”. Mâncare simplă, ţărănească, extrem de gustoasă. Mai gustoasă a fost felia aia decât multe sofisticăţenii. A ajutat şi cadrul. După aia mi s-a deschis pofta şi am băgat şi un Grillwurscht mat Gromperen (cârnaţ cu cartofi), plus o insectă mică aterizată fix pe îmbucătură exact când nu mai era cale de întoarcere de la gură. Oricum nu era meniu vegetarian.

Mulţumit de popas şi felicitându-mă în gând pentru idee, dau să plec, când văd sus în cetate o doamnă îmbrăcată în costum medieval. Staiaşeaaaa, musai să se producă şi doamnele cu niscai desert, am simţit că e acolo sus, şi – aşa era. A fost greu să aleg între o plăcintă cu prune şi una cu vişine, arătând senzaţional, şi cea cu vişine aşa a fost şi la gust, căci pe ea am ales-o.

Abia acum am fost gata de plecare. Beau fort, Beaufort.


P.S. am aflat ulterior că beaufort (mai precis scara beaufort) e unitatea de măsură a intensităţii vântului. nu c-ar avea vreo legătură, da’ am mai (re)învăţat ceva (de la o blondă!) din ce-am uitat de la şcoală.

Publicitate

2 gânduri despre “Beaufort

  1. Betele specifice se cheama imblacie. Batand cereala cu ele, boabele, o idee mai greute decat paiul, cad pe lemn. Se culeg paiele si se ramane cu boabele. Informatie primita de la enciclopedia taraneasca personala cu care impart cam totul. ;)

    Apreciază

  2. aaaaaaha. multam de explicatie. ma gandisem la o posibilitate de genu asta, da’ mi s-a parut o procedura prea complicata pentru un rezultat atat de simplu :). acu dupa ce ai zis, m-am gandit „bun, si tu cum ai face-o mai simplu?” n-am avut nici o idee :).

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s