Saşii din Vianden

Dacă nu-mi spunea D., nu mergeam la Vianden. Am şi avut un moment de lene dimineaţa – ceee să mă mai duc, e la 1 oră şi-un sfert de mers, tocmai în nordul luxemburgului, în direcţia opusă faţă de casă. Dar cum la 10 era check-out la hostel, şi cum m-am trezit la timp de la 9:30 eram în maşină, am zis „avem timp”. Şi dă-i.

Bine, că până am găsit benzinăria din Schengen, pân-am pus benzină, se făcu aproape 10 când ieşii în sfârşit pe autostrada spre nord.

Despre Vianden ştiam doar că e o comună mică cu un castel mare, speram să merite. Şi într-adevăr:

Am parcat chiar lângă intrarea în orăşel, pe marginea drumului,

şi mi-a atras atenţia o plachetă cu ceva informaţii în luxemburgheză.

Pentru cei interesaţi de aspectele lingvistice, luxemburgheza e acum o limbă de sine stătătoare, dezvoltată dintr-un dialect al limbii germane (mosel-fränkisch). Se vorbeşte de câteva sute de mii de oameni, e limbă de stat alături de germană şi franceză. Nici ei, ca elveţienii, nu vor s-o lase să dispară „natural”, ceea ce într-un fel e fain, ecou viu al unor vremi de mult apuse.

A propos de vremi demult apuse, placheta de mai sus în variantă inteligibilă a produs o revelaţie. Citez esenţa:

„Acum 800 de ani, conţii de Vianden s-au luptat scrâncen cu conţii de Luxemburg pentru dominaţia pământurilor dintre Meuse şi Moselle. (…) Sătenii ale căror case au fost prădate şi distruse în timpul luptelor n-au mai suportat şi au răspuns chemării regelui Ungariei Geza II şi au emigrat în Transilvania, unde limba „francă” se mai vorbeşte şi astăzi.”

Deci de aici au plecat saşii! Fix de AICI:

Ştiam că se trag din „zona rin-luxemburg”, dar nu ştiam clar. Poate faza cu conţii şi războaiele e romanţată, dar o luăm ca atare, în lipsă de altceva mai bun. De altfel, Wikipedia se contrazice în această privinţă; varianta românească zice că saşii au venit din Franconia, care e către Sud, iar cea englezească menţionează chiar Luxemburg şi regiunea Moselle, adică – aici :).

Cât despre limbă, din nou, wikipedia românească zice că dialectul se trage din graiurile francone, iar varianta nemţească zice că cele mai înrudite snt dialectul „Ripuarisch” (Germania centrală şi de Vest) şi cel… luxemburghez. Cine să mai ştie… oricum, m-am bucurat că am ajuns totuşi la Vianden, şi am încercat să-mi imaginez cum arăta acum 1000 de ani, când au plecat saşii către noi.

Dacă tot m-am dus, am vizitat şi castelul pe dinăuntru.

Una din chestiile reţinute – mi-am dat seama că toate obiectivele „istorice” sunt cu zidurile „goale”, netencuite, nevopsite. Cumva le-am luat mereu ca atare, dar – de fapt, în evul mediu probabil că erau tencuite şi arătau cu totul şi cu totul altfel. De exemplu, ca în această capelă.

Din păcate, la foarte puţine edificii se mai ştie cum erau culorile originale, aşa că probabil de-aia nu le restaurează complet.

A propos de restaurat, am văzut cu stupoare în ce hal de paragină era chiar acest castel, înainte de anii 70, când a fost renovat!

Iar aşa arăta pe la 1600,

parcă chiar mai impunător decât arată acum:

Mi-a plăcut. Locul şi mai ales semnificaţiile pentru istoria plaiurilor natale – povestea saşilor mi se pare una din cele mai cool chestii istorice cu care am venit în nemijlocit contact. Şi mă întristează că se pierde.

Am dat aşadar o fugă până în orăşelul de la poalele castelului

să-mi iau un tricou, suvenir, ceva, dar magazinul de suveniruri avea marfă de o calitate kitschsecrabilă, la fel de rea ca pe la noi, aşa că n-am luat decât un magnet şi-o vedere.
Şi-am plecat înapoi, spre Sud.

En em Zicker broingt Marutz…

Publicitate

5 gânduri despre “Saşii din Vianden

  1. Sasul cunoaste un luxemburghez si nu se inteleg vorbind unul cu celalalt fiecare pe dialectul lui. Exista totusi cuvinte comune. Si in Lorena exista sate care au aceleasi nume cu unele sate de sasi de la noi. Poate exista si dialecte in Lorena care seamana mai mult cu saseasca, insa el nu le-a descoperit inca.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s