München

Mă duc la maşină cu bagaj cu tot, dau să deschid – nimic. Hmm, s-o fi terminat bateria la telecomanda. Deschid uşa cu cheia, bag în contact să deschid geamurile – nu merge. Nimic nu mergea, nici un beculeţ, nimic. Dead.

Oh, shit.

Era deja 10, trebuia să plec la München să mă întâlnesc cu O., care venise special de la Hamburg, unde avea treabă. Or mai fi zboruri oare? Că legăturile cu trenu’ ştiu că-s anevoioase cu Munchen, doar unul sau 2 pe zi directe. Şi face vreo 5 ore…

Dar înainte de asta, zic, a venit vremea să dezambalez încărcătorul de baterie din portbagaj, pe care l-am luat la precedenta păţanie, şi …abia acum văd că trebuie băgat în priză ca să încarce – de unde priză în parcare?!

Nimeni în jur să-mi dea curent. Think, Hammurabi, think. Scot BM repede, mă duc la service-ul din sat – închis, desigur. Sâmbăta doar cu programare. Sun – nimic, intră robotul. Aaargh. Mă întorc, poate vine cineva în parcare, să-mi dea curent. Pe drum spre casă, mă opresc pentru orice eventualitate la service-ul Renault de peste drum, când văd – o uşă deschisă. Intru, dau bunăziua spaţiului gol – mi se răspunde de după uşă. Un nene mai în vârstă, în halat. Semn bun. Zic ce-am păţit, zice – câţi ani are maşina? 10. Oo, păi, bateriile snt garantate 2-3 ani, dup-aia se mai întâmplă să cedeze brusc, nu ştii niciodată.
Great.
Îşi ia aparatul şi vine cu mine.

Tot timpul ăsta prin creeru’ mic îmi trecuseră gânduri de gen: vezi, dacă iei maşină veche? aşa se întâmplă, ţi-a zis P.B. că rişti să se descompună. Grrrr, n-o să mai iau maşini vechi. Noi, sau hai, vechi de 3-4 ani, nu mai mult. Că nu i-am făcut nimic, s-a descărcat singură. Grrrr. Şi şot ata.

Între timp ajungem, nenea dă curent, maşina porneşte. Şi nu numai ea, ci şi… lumina de citit de la şofer, pe care îmi aduc aminte că o aprinsesem să văd ceva, dar nu-mi aduc aminte s-o fi stins… deci asta era. Nu maşina veche, ci celula cenuşie obosită. A mea. I-am cerut scuze maşinii, şi după ce am încărcat-o la nenea o oră (a zis că e mai bine s-o încarce un pic, că dacă cumva trebuie să opresc nu mai porneşte. Nu ştiu dacă aşa e sau a vrut să facă un ban, probabil aşa e, că am oprit-o şi n-a pornit, aşa că am lăsat-o s-o încarce şi abia apoi, 40 de franci mai târziu, am plecat spre München.

(Bine că aveam rezervorul pe jumătate plin, că dacă trebuia să opresc la benzinărie…)

Nici nu ies bine pe autostradă, că dau de… ştau, aglomeraţie de maşini statice. Mda. Nu ştiu dacă într-a-ntâia-doua se încarcă bateria, cert e că am stat 90 (nouăzeci) de minute în trafic. Cartea pe care o luasem pentru asemenea ocazii era, desigur, în portbagaj. La un moment dat mă dau jos, dau să deschid – portbagajul închis. „Aaaa, ca să-l deschid trebuie să scot cheia din contact, ori dacă opresc motorul n-o mai pot porni” – mă gândesc. Aşa că am lăsat-o în portbagaj, FĂRĂ A-MI DA PRIN CAP că dat fiind că maşina mergea, bateria avea curent, deci aş fi putut deschide portbagajul simplu, din telecomandă.

Până la urmă am ajuns la München pe la 5 dupămasa, mulţumit că am ajuns. Ne-am hlizit, hălăduit, distrat şi filosofat cu O. pe îndelete sâmbătă seară în oraş

şi duminică la Deutsches Museum, muzeul tehnologiei din München, mare şi spectaculos,

unde am avut marea şi plăcuta surpriză să găsesc un perete întreg dedicat lui Hermann Oberth,

cu lucrări cu tot de la editura Kriterion. Frustrarea a venit de la faptul că nu menţionau nicăieri unde s-a născut. Nu ziceau că e neamţ, dar au dat doar data naşterii, nu şi locul, minţind, cum s-ar zice, prin omisiune. M-au enervat.

În rest, pe stradă erau nişte oameni

care probabil se pregăteau de Oktoberfest:

Ceea ce vă dorim şi dumneavoastră.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s