Ochiul de treişcinci cu unu opt

Am văzut-o prima dată la A., în Şampanie, şi mi-a povestit cum e cu diafragma (sau apertura?), că are f stop de unu opt, că lasă adecă mult mai multă lumină să pătrundă. N-am înţeles exact cum stă treaba, mai ales că lentila e mai mică în diametru decât a mea – cum lasă mai multă lumină? A. mi-a zis „ia-ţi şi tu, pentru seara”, eu am zis pas. Ultimul lucru pe care-l vreau e să mai am şi grija unei lentile în plus pe drum. Apoi mai pui şi că intră praf pe senzor când le schimbi. Nu, mercsi. Şi-am lăsat-o aşa.

Nikkor 35mm f1.8, from dptnt.com Clicul s-a produs când am văzut aceeaşi lentilă la A. (another A.) la Londra. A făcut doar 2 poze, dar m-a lovit cât de CLARE erau. Eu nu scot aşa poze clare. Şi încă fără bliţ, la lumină puţină. Şi mi s-o pus pata. Am mai văzut la A. pe cameră nişte poze cu fond blurat puternic de tot. A mai zis A. că e o lentilă „normală”, vede cam ce vede ochiul. Aceste mici amănunte combinate au dus la o cercetare de piaţă intensă în următoarele zile, care a culminat cu achiziţia ei. Sau „lui”, că dacănumănşel îi zice „obiectiv”, nu „lentilă”, lentila e doar sticla.

M-am jucat ce m-am jucat prin încăpere,

dar a venit şi duminică seara când am spus NU lenei şi am ieşit pe ştrase la o tură de test „pe teren”, pe înserat. Într-adevăr, ies poze mai clare, fără bliţ. De asemenea, nu mă pricep să pun în valoare ce ştie, nici camera, nici lentila. Dar, la urma urmei, pentru mediocrii incurabili cel mai mult contează să se simtă bine cu ceea ce fac, când fac. Ceea ce am executat. Produsele colaterale snt mai jos.

Publicitate

7 gânduri despre “Ochiul de treişcinci cu unu opt

  1. Când descoper aşa imagini, parcă nu mai vreau compactă premium, ci DRSL, fie şi entry level! Treaba nasoală e că nu ştiu cum sa împac şi capra (calitatea imaginii) şi varza (portabilitatea). Trebuie să mă decid! Trebuie, am zis!:)
    Ce Nikon folosiţi, ca să revin la aceste cadre superbe?

    Apreciază

  2. Nikon D50, D de la Dinozaur :), din 2006. camerele mai noi stiu mai multe (filmare, de exemplu, a mea nu stie deloc) si mai bune (performanta la lumina slaba e… slaba), dar pentru claritatea pozelor conteaza mai mult obiectivul. de cand mi s-a furat 18-200le am ramas cu cel de 35mm 1.8 de mai sus si un 50mm 1.4, care fac de altfel poze mai bune, dar nu sunt asa versatile (zoom ioc).

    un compromis intre calitatea dslrului si portabilitate se gaseste la camerele mirrorless. cele mai interesante mi se par sony nex (cel mai mic e C3ul) si panasonicele G (cel mai mic e G3ul). A scos și Nikon seria 1, dar au senzorul mai mic și un sistem care nu m-a impresionat. de gustibus…

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s