Herceg Novi

Blonda m-a agăţat de cum am coborât din autocar. Vorbea cu mine într-o germano-engleză, eu răspundeam în sârbă – că deh, cine-i jmeker. M-am dus cu ea din prima – la 10 euro, ce să mai negociez? În plus, nici nu păreau a fi prea multe oferte, se apropia înserarea.

Pe drum de la autogară la casa ei (cale de vreo 5 minute) a încercat să ghicească de unde sunt, fără succes. Ca şi la Budva, casa e de fapt o vilă în plină expansiune, mai mult ca sigur în scop turistic. Totul nou, curat. Camera mică, baia pe hol, vecini nemţi şi albanezi. A strâmbat abia perceptibil din sprâncene când a zis „albanezi”, dar eu nu am avut nici o emoţie – hehe, ce ştii tu tanti de unde vine călătorul. Lăsat bagajul şi plecat imediat spre oraş – aveam un apus de prins.

Herţegul Nou e în pantă, autogara şi casa lui tanti cea blondă fiind în partea de sus a oraşului – perfect pentru gustul sindromului King Kong, care a avut astfel acces la punctul cel mai înalt de observaţie din prima, şi la momentul oportun. Pentru că la câteva minute de casă se situează fortăreaţa Kanli Kula, (poreclită instant canicula), ridicată de turci, aflată în bună stare, cu o scenă tronând în mijloc – aşa spectacole să tot vezi, mai ales seara.

DSC_5101.JPG

În cetate era un număr impresionant de turişti: 1. Eu. Am plătit intrarea vreo 2 euroi, şi dă-i şi cutreieră. Pe sub ziduri, în faţă marea,

DSC_5105.JPG

în stânga soarele abia mai atingea un munte şi nişte nori,

DSC_5108.JPG

în timp ce în dreapta cerul se pregătea

DSC_5116.JPG

să ia foc.

DSC_5119.JPG

În termeni panoramici, cam aşa.

pano8.jpg

De fapt, dacă tot suntem la termenii panoramici, asta ar fi o vedere extralargă chiar din vârful cetăţii, cuprinzând golful Kotor în stânga,

DSC00994.JPG

aceasta de la marginea zidurilor, cu ceva din oraş,

DSC00997.JPG

iar pe asta o pun doar pentru modelul deosebit de nori.

DSC01001.JPG

Între timp, au fost prestate şi poze individuale, ca de exemplu la ceriul în flăcări,

DSC_5120.JPG

la cetate-nori-baia lui Kotor,

DSC_5121.JPG

din nou la ceriul în flăcări,

DSC_5133.JPG

şi şot ata

DSC_5131.JPG

(zău dacă ştiu pe care s-o aleg).

DSC_5134.JPG

Apoi am zis hai să facem şi cu oraşul – în faţă oraşul vechi,

DSC_5139.JPG

la stânga oraşul nou.

DSC_5145.JPG

Însă după fix această poză

DSC_5146.JPG

aproape am strigat la mine: OPREŞTE-TE! AJUNGE, NU MAI FACI NICI O POZĂ! Păi care ne-a fost înţelegerea? Una pentru aducere aminte, restul savuraţie.

Aşa că mă opresc din pozat, chiar când trece o barcă extraordinar de pitorească prin faţa mea. Strâng din dinţi şi NU pozez. (paranteză: singurul motiv pentru care ştiu că a trecut o barcă e că mi-am notat faza. Altfel, scena am uitat-o demult, nici nu mai ştiu ce fel de barcă era şi pe unde a trecut. Trebuie să fi fost frumos… dar am uitat. Aşa e când nu faci poze…)

Am stat aşa minute bune, uitându-mă în zare în toate părţile şi meditând la viaţă, univers şi toate cele. Şi-am zis – „uite dom’le că se poate şi fără pozaaaaaaaah, nu se poate. S-au aprins luminile… asta trebuie imortalizat.” Zis şi făcut. În faţă,

DSC_5156.JPG

şi la stânga.

DSC_5159.JPG

Dar atât – câte una pentru posteritate, gata. Gata… mai cu seamă dat fiind că paznicul cetăţii mi-a pus în vedere că se închide. Văzusem oricum ce era de văzut, aşa că am luat-o-n jos, lucea far blând.

DSC_5163.JPG

Până am ajuns într-una din pieţele centrale, cea din partea superioară a oraşului, foarte aglomerată,

DSC_5186.JPG

se întunecase de-a binelea. Şi era abia ora şapte, cum se vedea pe turnul cu ceas ochit încă de sus de pe ziduri şi găsit mai jos.

DSC_5188.JPG

Pe sub care am trecut

DSC_5191.JPG

spre piaţa centrală din oraşul de jos.

DSC_5193.JPG

Privind înapoi, turnul cu ceas construit de veneţieni, dacănumănşel, se vede mai frumos încadrat.

DSC_5197.JPG

Mă încearcă o foame, dar întâi se cuvine s-o luăm

DSC_5199.JPG

la nimereală

DSC_5204.JPG

pe străduţe,

DSC_5207.JPG

să simţim oraşul. Aşa am ajuns şi la a sa poartă de jos,

DSC_5213.JPG

de unde am încercat ceva panorame nocturne

DSC_5228.JPG

cu timpi lungi de expunere, că am putut sprijini camera de zid.

DSC_5220.JPG

După care, din nou în sus

DSC_5229.JPG

pe alt drum, rătăcind pe supt bolţi,

DSC_5232.JPG

am ajuns prin altă parte la turnul cu ceas – nici nu se făcuse ora opt.

DSC_5235.JPG

Am trecut din nou

DSC_5236.JPG

pe sub el,

DSC_5237.JPG

spre piaţa acum aproape totalmente pustie. Dacă tot aveam de unde alege, am ales această masă aici sus,

DSC_5250.JPG

de unde se vedea piaţa în dreapta

DSC_5239.JPG

şi turnul în stânga.

DSC_5242.JPG

Pariu că vara aici nu găseşti loc.

Restaurantul în cauză e unul din puţinele la care poţi servi mâncare locală (!), în rest toate terasele alea sunt pizzerii! Ce atâtea piţerii? Eu voiam pieşte, dom’le, că cică e bun în zonă. Am mâncat până la urmă calmari (sau sepii? sau e acelaşi lucru? le-ncurc) umpluţi cu chestii,

DSC_5245.JPG

grei, da’ buni. Şi ieftini, vreo 8 euroi.

L-am întrebat pe domnul cum de e aşa pustiu – „s-a terminat sezonul, nu mai vine NIMENI.”
„Vara ce turişti vin?”
„În majoritate sârbi, dar şi ceva nemţi, şi englezi.”
„Şi localnicii, nu ies seara?”
„Nu. Nu vin aproape niciodată în oraşul vechi, dacă ies undeva cu vreo ocazie merg în alt oraş, nu aici. Asta înseamnă să ‘ieşi’, să ieşi din oraş.”
„Vara ţineţi deschis?”
„Depinde de cum merge. S-ar putea să fie ceva, s-ar putea să n-aibă rost.”
„Şi ce faceţi iarna, ce lucraţi?”
„Nimic. Trăim din agoniseala de peste vară.”

I-am urat succes, şi-am păşit pentru ultima oară pe sub turn,

DSC_5246.JPG

pe deal în sus,

DSC_5247.JPG

până în prima piaţă, unde se aprinseseră ceva lumini albastre spectaculoase în biserică (mai spectaculoase decât au ieşit în poză).

DSC_5251.JPG

Aveam chef de un desert, şi 3 terase goale-goluţe îmi stăteau la dispoziţie. Aş fi vrut ceva local, dar erau chestii foarte dulci, baclavale, kataif, nu prea-mi plac. M-am oprit la una din terase care avea nişte deserturi creative, şi în denumire şi în aspect. Am ales unul care avea fructe şi suna fain, ca să mă plesnesc peste frunte când mi l-a adus: îngheţată! Uitasem complet că pe mie abia pare a-mi trece durerea de gât…

DSC_5252.JPG

Am mâncat o parte din desert, cu mare grijă, deşi eram conştient că nu trebuia. Într-adevăr nu trebuia, mi-a încetinit refacerea, după cum aveam să constat, în ciuda aspirinei executate prompt după ce am ajuns acasă la tanti cea blondă.

Publicitate

4 gânduri despre “Herceg Novi

 1. Esti absolut vinovat ca voi face tot ce pot sa-ti calc pe urme cat mai repede! Pacat ca vacanta de iarna si cea de primavara sunt deja „date” pe locuri mai indepartate…Dar apoi… chiar nu stiu sa zic care imi place mai mult.Apusurile, categoric dar si alea in care aprind luminile, cea cu cadrul ferestrei fiind bestiala! Mai ai, frate, ca ma imbolnavesti!?!

  Apreciază

 2. @Hawk, de o saptamana si ceva visez in continuu la acelasi lucru: sfarsitul lunii august (sau a lunii aprilie, desi am rezervat aprilie pt Pisa-Siena-Florenta) pt a face un traseu balcanic de vre-o 40-45 de zile. In mare am sa copiez traseul de aici, cu mentiunea ca fiind din Oradea, am sa fac traseul invers. Ca si tari ma gandeam la Serbia-Bosnia Herzegovina-Muntenegru-Kosovo-Albania-Macedonia- in Grecia la Thessalonic – optional Turcia (Istambul)- Timisoara via Bucuresti.
  Cred ca o varianta foarte buna de transport ar fi Balkan FlexiPass-ul.
  Are cineva sugestii despre un traseu aproximativ pe care ar fi cel mai indicat sa il urmez?
  PS Ca sa nu fiu total off topic, scuze admin, mancarea de peste sarbeasca este extraordinara. Incepand cu ciorba de peste, continuand cu pestele cu legume la cuptor si terminand cu pestele la protap, e fabuloasa (eu am mancat la sud de Dunare).

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s