În cele 22 de ore avute la dispoziţie în Milano (inclusiv orele de somn), am reţinut cum vestita gară monumentală parcă e şi mai înaltă decât mi-o aduceam eu aminte,
în care m-au năpădit oareşce plăcute amintiri de pe când eram noi tineri şi flămânzi.
Seara, în drum spre hotel de la restaurantul La Scaletta (recomand, e dosit într-o curte după o poartă ruginită şi are foile de meniu puse în cărţi vechi, diferite pentru fiecare), mi-a plăcut acest pod,
care cică în trecut separa „oraşul” de „suburbie”, care era praf, dar acum a devenit centru urban de design avangardist (de reţinut convertirea).
A doua zi gazda noastră a avut o idee deosebită, să întrerupă programul „de lucru” pentru o oră, în care am fost să vizităm Cina cea de Taină a lui Da Vinci. Foarte frumos. N-am făcut poze înăuntru, doar în afară la biserica Santa Maria delle Grazie.
Pictura, săraca, e într-o stare destul de precară, în ciuda renovării, dar abia acum am aflat de ce: nu e frescă, deci pictată pe peretele ud să „stea” vopseaua, ci e pictată pe peretele uscat, ca un tablou normal, în tempera. Astfel nea Leonardo n-a fost nevoit să picteze repede, dintr-o tuşă, ci şi-a luat timp, a revenit asupra caracterelor, a retuşat. Din păcate, curând pictura a început să se degradeze, fiind renovată de multe ori în cursul secolelor. Dar câte n-a văzut ea, chiar şi aşa renovată… în 1799, soldaţii lui Napoleon şi-au făcut tabără în încăpere; ulterior pe la 1800 toamna încăperea a fost folosită drept depozit. În ’43 a fost bombardată, a căzut un perete, iar pictura a stat în aer liber o vreme. Te ia ameţeala când vezi pozele. Ce chestie, cum oamenii acum 100 de ani, de exemplu, nu preţuiau chestiile astea. Chiar mai puţin, probabil, decât la anii 1500, când a fost pictată (mai precis, 1495-98). Am avut ulterior o discutie cu J. pe tema asta.
Abia renovarea din 1999 a cojit toate straturile renovărilor anterioare şi a lăsat doar ce a pus Da Vinci – chiar dacă arată mai rău, măcar sunt culorile şi trăsăturile aproape de original.
Audioghidul ne-a povestit mai multe despre tablou, nu mai ştiu tot şi nici nu mai zic, doar că e important pentru că surprinde foarte detaliat şi „viu” emoţia umană pe chipurile apostolilor, emoţii cu care ne putem identifica şi azi. Momentul ales de Leonardo pentru a fi ilustrat nu e, ca la multe alte icoane, momentul demascării lui Iuda, ci momentul anterior, când anunţă „unul din voi mă va trăda azi”. Reacţia la această propoziţie e surprinsă în scenă. Daţi clic pentru a face poza mare:
Aici găsiţi o versiune de înaltă rezoluţie pe care o puteţi mări să vedeţi stadiul în detaliu.
Mie mi-a plăcut cum a redat lumina, peretele din dreapta (cum te uiţi) e mai deschis decât cel din stânga – pentru că aşa bate soarele de afară, chiar dacă nu se vede.
Ca toţi vizitatorii, am acordat o atenţie mult mai mică picturii de pe partea cealaltă a încăperii, cu Răstignirea, executată tot în perioada aceea, de Giovanni Donato da Montofarno (n-am auzit până acum de el), în stil frescă – păstrată mult mai bine.
Interesant e că Leonardo a adăugat aici nişte siluete – ale familiei care a „comandat” opera, dar şi ele s-au stricat datorită tehnicii „pe uscat”.
La Ars Electronica in Linz, arata pe un ecran urias imagini din astea high-definition, una dintre ele fiind cina cea de taina. Cu HD-ul cineva a bagat de seama ca Leonardo a strecurat in stanga capului lui Isus, o turla de biserica, ce nu se (mai?) vede cu ochiul liber. Am verificat acum la linkul tau, si da, este acolo. :)
ApreciazăApreciază
unde e? eu n-o vad. in stanga cum te uiti?
ApreciazăApreciază
Da, trebuie sa maresti mult. E ca o umbra albastruie, dar e clara.
ApreciazăApreciază
Deja mi-am bifat cateva lucruri care trebui vazute in Milano, pentru ca in aprilie, plec cu niste prieteni intr-un tur al Europei. Nu avem prea multi bani la noi, tocmai de-asta am ales optiunea de a merge cu o masina mare careia sa-i atasam un suport de biciclete incapator ca asta http://aventuria.ro/inchirieri/suporti-bicicleta si un portbagaj. Voiam sa te intreb daca ai vazut multi biciclisti sau daca au piste pentru noi sa stim ce sa facem, daca sa le luam sau nu cu noi. Mersi!
ApreciazăApreciază
in milano am stat foarte putin, si n-am vazut orasul decat din masina. n-am vazut nici biciclisti, nici piste, dar asta nu inseamna ca nu erau. imi pare rau ca nu pot sa ajut mai mult.
ApreciazăApreciază