Bateria

Ies din metrou la nimereală, pe hartă pare a fi aproape de centru. Prioritatea numărul unu e să găsesc o baterie pentru aparatul foto. Nu departe de metrou dau de un computer center, care arată cam ca „magazinul unirea vechi” înainte de renovare. Conține mai multe buticuri, probabil foste tarabe. La primul butic cu electronice au baterie înlocuitoare, preț de plecare 175 de dirhami. Îmi vede fața probabil expresivă (în mall găsisem cu 110 și n-am luat, că cică e mai ieftin în oraș), lasă la 170, „discount 5 dirhami”. Dau să plec, lasă la 140. Râd – „am văzut cu 110”. Zice -ok. Pun bateria în aparat să văd dacă merge (”nu mă păcăliți voi pe mine”), are doar o linie. „20%, așa vin toate”, zice. Folosesc asta ca scuză și plec fără să cumpăr, spre crunta lor dezamăgire.

Două magazine mai încolo, siglă „Sony” mare, totul branduit. Mda. Întreb dacă au baterie originală, zice da, 190 de dirhami. Sau vreti „compatibilă”? ”Cât?” ”170”. ”Bine, pa.”
”Stai așa, sir, mă intoarce de la ușă. Vorbește la telefon, apoi – 120. ”Sorry”, zic, ”mă duc dincolo și iau cu 110”. ”Stați așa – mai sună o dată – ”105.”
”Ad-o s-o probez.”
O bag în aparat, arată că e încărcată cu toate liniile. Exact ce-mi trebuie. ”Ok”, zic. Plătesc cu cardul. „Nuuu… Sub 100 dirhami nu dăm cu cardul”.
”Dar nu e sub 100”
„Vă mai dau ceva, un memory stick, un card sd?”
„Nu, chiar nu-mi trebuie”.
”Ok…” cu un oftat. Plătesc cu cardul.

Eh, ce negociator priceput sunt, nu?
Nu.
Din 2 motive: am comis eroarea clasică de „anchoring” – am rămas ancorat în prețul de 110 din mall, care era probabil semnificativ peste „piață” – celelalte produse erau mult mai scumpe. Deci ar fi trebuit să zic ceva de genul „mai mult de 50 n-am”, și poate-l scoteam pe la vreo 75 de galbeni.
A doua problemă – bateria e încărcată 100%, deci nu e nouă! Chiar dacă eu aveam nevoie de ea așa, încărcată, pentru a face poze azi, ar fi trebuit să folosesc faza cu ”20% încărcare standard la bateriile noi” pentru a înjumătăți prețul – la urma urmei, e un produs „second hand„. Ideea însă mi-a venit cu muult după aceea. Între timp deja ma afundasem in vechiul Dubai cu ale lui șantiere peste tot,

DSC04784.JPG

căutând zidurile ”noului oraș vechi”.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s