Un Patent pe nume Ochsner

R. îmi spusese acum multă vreme că băieții vor susține singurul concert de anul ăsta, și răspunsesem instant – ”păi nu mergem?” R. e probabil cea mai potrivită companie la acest concert, pentru că ea mi-a deschis gustul spre muzica păsărească, din care Patent Ochsner e formația noastră preferată. Demult am zis că dacă-i prindem, nu-i ratăm, și iată că s-a ivit ocazia neașteptat (sunt cam scumpi la vedere în concert. Și la buzunar, de altfel.)

Evenimentul va avea loc la Kestenholz, open air, undeva în mijlocul pustiei argoviene, aproape însă de unde stă R.; ca urmare o voi culege de acasă. Plec târziu, evident, trafic, stres, oare ajungem la timp? Ar fi enervant să nu prindem de la început, dar – ieșim de pe autostrada care se anunțase plină și pe drumuri ocolite ajungem cu 10 minute înainte de începerea concertului. Parcăm în câmpul special amenajat și indicat de cadeți în veste fosforescente, iar când ajungem la scenă constatăm că ne-am grăbit degeaba: lumea e încă la mese, la mici și bere.

DSC07319.JPG

Locul nostru e în tribună, spate lateral (a costat 85 de guldeni, o avere, și sunt cele mai ieftine locuri), dar se vede bine.

DSC07320.JPG

E ora 8, începe concertul – a, ba nu, e o trupă de ”încălzire”, un fel de blues care nu mă prea atinge, așa că trag niște poze apusului.

DSC07322.JPG

Până la urmă băieții intră în scenă pe la 9 jum’ate, la ora albastră.

DSC07324.JPG

Chiar înainte de a intra ei moderatorul anunță că nu e voie să filmezi, și nici să faci poze. Ce măgărie! Cu acordul lui R. (altfel o riguroasă respectatoare de reguli, lucru despre care ne râdem des) fac totuși niște poze – și ea consideră regula absurdă. Păi nu-i păcat de fain dau reflectoarele acelea? Primul cântec e cu solistul la pian și sacsofonistul la microfonul principal. Sunt mulți în formație, fetele de la vioară, violoncel și contrabas nu știu dacă sunt mereu cu ei, parcă formația era de șase.

DSC07326.JPG

Imediat după începerea concertului se produce un fenomen interesant: lumea se înghesuie în fața scenei, spre dezaprobarea lui R., căreia îi e milă de spectatorii din rândurile din față, care au plătit probabil o avere pe bilet, și-acum… Mie nu mi-e atât de milă, m-aș duce și eu, dar mă abțin totuși – cum recunoaște și R., ar fi fost oarecum ciudat ca lumea să stea cuminte pe scaune la un concert Patent Ochsner.

DSC07325.JPG

Cu timpul, toată partea dreaptă se ridică în picioare, doar în stânga rămânând câțiva hard-core pe scaune. Între timp, solistul Büne Huber se ridică de la pian și trece la microfonul principal – începe șoul.

DSC07328.JPG

După prima melodie cunoscută urmează câteva noi, care nu ne încântă prea mult – așteptăm ”clasicele”. Băieții n-au mai scos de multă vreme un album, tot din ”alea vechi” trăiesc. Și trăiesc bine, pentru că toată lumea știe toate textele! Chiar mă gândeam, oare trăiesc bine din muzică? Au o piață de desfacere atât de mică, au puține concerte… Chiar și la prețurile astea, mă întreb dacă le ajunge. R. îmi spune că mulți muzicieni au și alte joburi, de exemplu Kuno de la Züri West (care mie nu-mi place, că n-are voce și melodiile sună asemănător între ele, dar are sound și șarm, recunosc – mor fetele după el) e designer pe la ceva agenție. (notă ulterioară – am verificat, între timp are compania lui de discuri, nu știu dacă asta cu designul n-o fi fost un mit urban).

Melodiile ”clasice” vin abia după lăsarea întunericului, când atmosfera se încinge zdravăn, începând cu partea de rock de la Bälpmoos. Mi-am adus o foaie cu texte, dar chiar și așa nu prea pot să le urmăresc, renunț repede. Oricum, la melodiile ”strategice” știu fragmente din refren.

Pentru amatorii de muzică și lingvistică etnicoexotică, iată câteva fragmente de text dintr-unul din cântecele cunoscute, Bluetbadbullshitläärloufmagerquark, unde refrenul e așa:

”mir gäbe dir drü für zwöi.
i weiss. i bruuche nume eis
es bunkerdicks fäu
i bsorge mir no schnäu
es bunkerdicks fäu
wo mi unverletzbar macht u wo mi schützt
vor däm bluetbadbullshitläärloufmagerquark.”

(tot textul aici, primul de pe a doua pagină)

E vorba în propoziție despre comercializarea excesivă, ți se oferă mereu ”3 bucăți la preț de 2”, chiar dacă ție de fapt îți trebuie doar 1. Așa că omul vrea doar o bucată blană ca un bunker, să-l protejeze de toată această mare abureală. Iată mai jos cum sună bucata de mai sus:

Bluetbadbullshitläärlauf_refren

Dar melodia mea preferată din toată muzica păsărească e W. Nuss vo Bümpliz, probabil cea mai populară melodie a lor – fie și pentru senzația de piele de găină când o auzi cântată în jurul tău de MII de voci a meritat mers la acest concert. Filmulețul de mai jos e luat de pe iutubă de la un alt concert, unde se vede cam cum e atmosfera:

Un alt moment fain a fost când la una din melodii spectatorii au continuat să cânte refrenul chiar și după ce ei au început altă melodie – nu știu dacă a fost spontan sau plănuit (R. zice că n-a mai văzut faza asta în alte concerte, tind să cred că a fost spontan), ei au cântat de la cap la coadă ”knocking on heaven’s door” în timp ce spectatorii cântau refrenul cântecului precedent, care se potrivea ca ritm și melodie! La sfârșit au revenit și ei cu publicul și și-au terminat cântecul – fain. Filmat mai jos de către cineva cu un iphone (normal că au fost oameni care au filmat, în ciuda interdicţiei):

Spectacolul se termină cu puțin înainte de miezul nopții, cu balada ”Scharlachrot” cântată tot din mii de piepturi, și plecăm cu plinul făcut la endorfine muzicale. Dacă interesează, un playlist cu ei se găsește aici.

DSC07332.JPG

”d’ W. Nuss vo Bümpliz geit dür d’Strass
liecht u flüchtig, wie nes gas
so unerreichbar höch
bockstössigi Himbeerbuebe
schüüch u brav wie Schaf
schön fönfriesert
chöme tubetänzig nöch
u d’Spargle wachse i bluetjung Morge
d’Sunne chunnt ‘s wird langsam warm

sie het meh als hundert ching
u jede Früehlig git ‘s es nöis
het d’Chiuchefänschterouge off
u macht se zue bi jedem Kuss
u we sie lachet wärde Bärge zu schtoub
u jedes zäihe Läderhärz wird weich

d’w. Nuss vo Bümpliz
isch schön win es Füür i dr Nacht
wie ne Rose im Schnee
we se gseh duss in Bümpliz
de schlat mir mys Härz hert i Haus
un i gseh win i ungergaaaaaa….ya ya”

Publicitate

2 gânduri despre “Un Patent pe nume Ochsner

  1. hehe, ma asteptam la o reactie la remarca strecurata :D. nu stiu albumele, am ascultat vreo trei la rand, o singura data, si am ramas doar cu i schänke dir mis härz, in rest nimic. melodia de care zici mi se pare interesanta, are sound elaborat, ca toate ale lor, da’ pe mine stilu lui nu ma atinge, vocea nu-mi spune nimic, si prea „fușerește” melodia de nunteleg nimic din ea. de text nu mai vorbim, nici o vorbulita :). o sa le caut textele cand oi avea timp, ca poate asa mai invat si eu un pic de pasareste… but keep trying, mai trimite daca mai ai pe stoc, poate cine stie :). multam!

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s