Street parade 2011

Am parcat maşina lângă lac într-un loc liniştit şi am luat-o pe bulevard spre Bellevue – bănuiam că voi da peste ceva interesant, şi într-adevăr, am găsit TIRurile în pregătiri pentru defilare, cu primii costumaţi prin preajmă.

DSC09031.JPG

Am o secundă de ezitare – pe unde s-o iau, pe stradă liniştită, sau prin mijlocul evenimentelor?

DSC09035.JPG

Prin mijlocul evenimentelor.

DSC09037.JPG

Păi, nu? Dacă tot am venit,

DSC09039.JPG

să vedem ce are de oferit

DSC09042.JPG

peisajul.

DSC09043.JPG

Curând ajung la primul TIR, unde a pornit programul „de încălzire”, susţinut de Boy George, pe care însă nu-l văd. Văd doar oamenii în jurul camionului,

DSC09047.JPG

şi nişte spectatori foarte concentraţi.

DSC09048.JPG

Ia să vedem, primul film al zilei, pe muzica pusă de Băiatul George (bănuiesc):

Merg mai departe,

DSC09051.JPG

în contra mulţimii conduse de nişte piraţi fioroşi,

DSC09054.JPG

iar în timp ce mă uit înapoi

DSC09056.JPG

mă gândesc la fistichiii aceştia. Când îi vezi, ai zice să sunt puşi pe scandal, dar nu – Street Parade este sărbătoarea păcii, diversităţii şi mai ales a toleranţei. Oamenii se îmbracă fistichiu pe de o parte tocmai pentru a sublinia acest aspect, pe de alta pentru că mişcarea a înflorit din muzica electronică, unde plasticul şi culorile vii sunt la mare preţ.

Chiar şi aşa, nu-mi pot reţine senzaţia puternică de „decadenţă” – îmi aduc aminte de un episod din Zona Crepusculară, când tinerii se adunau în grupuri în faţa unor difuzoare cu o muzică… asemănătoare cu aceste ritmuri de house, techno, minimal şi alte alea; lumea înnebunită, părinţi disperaţi, ca la sfârşit să se descopere că soarele urma să sufere nişte modificări, singura şansă fiind nişte mutaţii pentru ca oamenii să supravieţuiască – mutaţii care veneau prin aceste unde din boxe, aranjate de nişte extratereştri care voiau să ajute.

Nu ştiu unde-s extratereştrii ăia, dar boxele cred că le-am găsit, şi oamenii par la fel de atraşi de beat-uri cum erau în film:

M-am întâlnit cu N. pe terasă la Grossmünster, de unde se vede fain în jos.

DSC09061.JPG

Decidem să mâncăm înainte de orice, luăm ceva thailandezărie cu orez de la tarabă, bun, chiar dacă picant, şi ne uităm la lume. Chiar lângă noi apare un grup îmbrăcat în tricouri galbene, dotat cu baloane,

DSC09077.JPG

care începe să bată sincron la tobe. Când ne uităm mai de aproape, sunt mulţi copii şi tineri cu pancarte de genul „Jesus is my lifestyle”, „Jesus parade”, ş.a.

Foarte interesantă idee de… marketing mi se pare, exact în „ochiul furtunii păcătoase” – să nu ne amăgim, se vor consuma vreo 6kg de cocaină la acest festival, adică 63000 de linii. Lucru măsurat de autorităţi în apa din staţia de epurare.

Și ideea pare să funcţioneze, cel puţin la nivel… muzical – ritmul tobelor e antrenant, lumea fistichie şi nefistichie vibrează.

Noi ne urcăm în turnul bisericii,

DSC09080.JPG

pentru

DSC09087.JPG

o

DSC09088.JPG

privire

DSC09082.JPG

de

DSC09084.JPG

ansamblu.

DSC09089.JPG

DSC09092.JPG

rog,

DSC09100.JPG

mai

DSC09093.JPG

multe

DSC09095.JPG

priviri.

DSC09101.JPG

Ne hotărâm apoi, coborând,

DSC09103.JPG

să facem cale-ntoarsă prin mulţime.

DSC09104.JPG

Hazardată decizie. După vreo câteva minute de înghesuială transpirată, ideea nu mi se mai pare atât de bună,

DSC09105.JPG

dar reuşim până la urmă să „ieşim” la apă, la lac, unde nu mai e atât de mare înghesuiala – majoritatea veselilor se înghesuie pe stradă, pe unde vin camioanele cu voie bună. Și – parada a început, vedem primele camioane, în frunte cu cel alb-negru.

Aug 13 Street Parade.jpg

Faza e aşa: camioanele înaintează lent pe un traseu de vreo 4 km, sunt 29 de TIRuri tematice cu petrecăreţi la bord (nu ştiu exact care sunt criteriile pentru a fi la bord). Mastodonţii sunt înconjuraţi de spectatori entuziaşti, care dansează (mă rog, se bâţâie) pe ritmuri.

DSC09115.JPG

Caravana a pornit la 3, se termină la 10 seara. Din fiecare camion răsună muzică, în (probabil) diverse stiluri (eu nu le prea deosebesc). Noi mergem pe lângă lac, din când în când ne urcăm pe nişte bănci sau mese împreună cu alţi gură-ască pentru a vedea mai bine ce se întâmplă. Ca de exemplu la camionul alb-negru:

Mergem mai departe, pe TIRul următor recunosc piraţii pe care-i văzusem la venire,

DSC09117.JPG

şi camionul lor e cel mai popular (adică înghesuit de fani)

DSC09120.JPG

şi într-adevăr, şi muzica e cea mai faină – poate că mie îmi place pentru că are măcar o melodie – cert e că şi atmosfera e de departe cea mai entuziastă, chiar impresionantă (mai ales pe la 0:35, sau 2:35)

Și camionul următor e destul de popular,

DSC09122.JPG

dar nu se compară cu piraţii.

DSC09124.JPG

Pentru cei care locuiesc în casele de pe această stradă, e o ocazie bună pentru o petrecerii cu prietenii, sau pentru a… tăia bilete.

DSC09125.JPG

Cei de la terasa hotelului Baur au Lac au plătit deja cu vârf şi îndesat pentru a fi în mijlocul evenimentelor.

DSC09132.JPG

Băieţii şi fetele de la Party Fraktion Wattenscheid merită o poză, chiar dacă sunt mult mai plictisitori decât ceilalţi – nu pot să-l uit pe Ionel Stoica cum pronunţa numele echipei de fotbal „Uotnşeid” – că era greu să întrebe pe cineva cum se pronunţă. Camionul lui Uotnşeid e cam la fel de jalnic ca pronunţia lui Ionel,

DSC09133.JPG

una bucată (sau un bucat) travestit nefăcându-l mai interesant.

DSC09134.JPG

Mai interesant e camionul următor,

DSC09137.JPG

roş-

DSC09142.JPG

albastru cu paiete,

DSC09139.JPG

dar nu stăm mult – dacă vrem ca N. să prindă avionul, trebuie s-o luăm din loc, pe lângă tirurile care-şi aşteaptă cuminţi (mai mult sau mai puţin) rândul.

DSC09144.JPG

Iniţial voiam să mă întorc seara să văd cum se desfăşoară petrecerea şi showul cu lasere, dar mi-a fost lene.

Publicitate

Un gând despre “Street parade 2011

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s